Hoe is het met jullie gewicht gesteld na de afgelopen feestdagen? Zijn er een paar kilo bijgekomen of valt het wel mee? En jullie kinderen? Zijn die mooi op gewicht of misschien toch wat te zwaar?
Kinderen en overgewicht komt regelmatig voorbij in het nieuws. Zo probeerde Paul Rosenmöller, ambassadeur voor Jeugd op Gezond Gewicht (JOGG), onlangs voor elkaar te krijgen dat er op de kinderopvang en peuterspeelzalen alleen nog maar water wordt gedronken in plaats van (vruchten)suikerhoudende dranken. Het voorstel heeft het niet gehaald.
Ook is er een boekje beschikbaar Kinderen en overgewicht, een uitgave van het Kenniscentrum Overgewicht. Het boek is bedoeld voor ouders van kinderen met overgewicht tussen de twee en twaalf jaar. Om overgewicht te bestrijden of te voorkomen geven de auteurs concrete adviezen gebundeld in vijf actiepunten. Ik citeer:
1 – Meer bewegen en buitenspelen
2 – Elke dag ontbijten
3 – Minder frisdrank en andere gezoete dranken
4 – Minder televisiekijken
Voor de volledigheid willen we erbij vermelden dat hier nog een vijfde actiepunt bij hoort namelijk:
5 – Borstvoeding geven.
Bij punt vijf wordt tevens gezegd: ‘Het geven van borstvoeding aan je pasgeboren baby (het liefst minimaal zes maanden) helpt voorkomen dat je kind op latere leeftijd overgewicht ontwikkelt. In dit boek gaan we echter niet verder in op dit punt omdat je daar weinig aan hebt als je kind nu al wat ouder is. En we willen dit boek graag zo praktisch mogelijk houden, zodat je met de adviezen ook echt aan de slag kunt. Voor ouders die een kind verwachten of wensen is dit uiteraard wel een punt om in gedachten te houden.’
Kortom, actiepunt vijf is bijna een zucht; een fluistering waardoor de basis van het probleem genegeerd wordt. Wanneer je borstvoeding zo snel en met zo weinig woorden aanstipt, dan heb je twee dingen niet begrepen: de onvoorstelbare invloed van het geven van borstvoeding op het voorkomen van overgewicht bij kinderen (niet ‘het liefst zes maanden’, maar het liefst twee jaar). En de onmetelijke macht van de kunstvoedingsindustrie die zo’n iel stemmetje van het Kenniscentrum Overgewicht volledig overschreeuwt.
Jammer. Meer dan jammer. Een gemiste kans.
Het Voedingscentrum en de GGD maken ook deel uit van het Kenniscentrum Overgewicht.
Het Voedingscentrum! Een organisatie die informeert dat baby’tjes een week na de geboorte nog maar zeven tot acht keer om een voeding zullen vragen. En dat na acht maanden elke week een borstvoeding dient te worden vervangen door een vaste voeding. Bovendien geven ze perfecte tips hoe je de borstvoeding kan afbouwen voordat een baby een half jaar is.
De GGD is de paraplu waaronder de consultatiebureaus vallen. CB’s met kunstvoedingsgroeicurves. Met verpleegkundigen en artsen die meestal hameren op het minderen van voedingsmomenten en moeders pushen nachtvoedingen te skippen zodat de baby snel zou leren doorslapen.
Als het Kenniscentrum Overgewicht het belang van borstvoeding blijft verwaarlozen, blijft de strijd tegen overgewicht een halfslachtige actie.
Niets is belangrijker dan goede voorlichting over borstvoeding. Eerlijke, juiste informatie. Men moet verwijzen naar de professionals met verstand van borstvoeding. Men moet ouders en opvoeders voorlichten over de grootte van een babymaagje. Hoe deze met kunstvoeding kunstmatig wordt opgerekt. Men moet worden geconfronteerd met de duizelingwekkende hoeveelheid kilocalorieën die baby’s te veel binnenkrijgen als ze met kunstvoeding worden gevoed. Moeders moeten dringend worden geadviseerd borstvoeding op verzoek te geven, zodat een kindje precies krijgt wat het nodig heeft en onmiddellijk leert honger- en verzadigingssignalen serieus te nemen.
Het is voor mij onbegrijpelijk dat dit actieplan zo gemakkelijk over het belangrijkste fundament heen stapt en er maar vanuit gaat dat ouders dit allemaal wel zullen snappen. Ouders met kinderen ouder dan twee krijgen misschien nog meer kinderen. Goede voorlichting op het gebied van overgewicht begint daarom hoe dan ook met voorlichting over borstvoeding.
Dat is niet actie punt vijf, dat is vanzelfsprekend actiepunt nummer 1!