Meer fabeltjes over borstvoeding [2]

fabel1.jpgJack Newman, kinderarts, ontkracht in een serie artikelen een aantal fabeltjes over borstvoeding.
Dit artikel ‘Meer fabeltjes over borstvoeding’ is de tweede uit de serie.

Een moeder die borstvoeding geeft moet zeer voorzichtig zijn met wat ze eet

Niet waar!
Een borstvoedende moeder zou moeten proberen evenwichtig te eten, maar ze hoeft geen speciaal voedsel te eten, noch bepaald voedsel te vermijden. Een borstvoedende moeder hoeft geen melk te drinken om melk te kunnen maken. Ze hoeft zich geen gekruide voedingswaren, knoflook, kool of alcohol te ontzeggen. Een borstvoedende moeder zou een gewoon gezond evenwichtig eetpatroon moeten volgen. Bepaalde voedingswaren die de moeder eet kunnen de baby last bezorgen, maar dat komt niet vaak voor. Gewoonlijk kunnen ‘krampjes’, ‘winderigheid’ en huilen verholpen worden door de techniek van het voeden te veranderen in plaats van de voedingsgewoonten van de moeder.

Als je borstvoeding geeft moet je meer eten om genoeg melk te kunnen maken

Niet waar!
Zelfs vrouwen die een dieet volgen met weinig calorieën, maken over het algemeen voldoende melk aan, minstens tot het moment dat de calorieën opname van de moeder al een langere periode onder kritieke waarden zit. Meestal krijgt de baby wat hij nodig heeft. Sommige vrouwen zijn bang dat als ze een paar dagen slecht eten dit ook de kwaliteit van hun melk zal beinvloeden. Maar er is geen reden om bezorgd te zijn. Zulke variaties hebben geen invloed op de hoeveelheid of de samenstelling van de moedermelk. Er wordt vaak gezegd dat vrouwen 500 extra calorieën moeten eten als ze borstvoeding geven. Dit is niet waar. Sommige vrouwen eten meer gedurende de periode dat ze borstvoeding geven, maar anderen niet. Sommigen eten zelfs minder zonder dat dit enig nadelig effect heeft op de moeder, het kind of de melkproductie. Gewoon gezond en gevarieerd eten als je honger hebt volstaat. Regels over eten maken borstvoeding onnodig ingewikkeld.

*Noot van de redactie: Dat het maken van moedermelk gemiddeld 500 kcal kost, wordt hier dus niet ontkent. Newman stelt hier voornamelijk dat: gewoon, gezond en gevarieerd eten belangrijk is, dat naar je eigen honger- een eetgevoel luisteren belangrijk is, en dat de kwaliteit en hoeveelheid van je melk helemaal niet 1-2-3 afhankelijk is van of je nu wel of niet altijd even goed eet.

Wie borstvoeding geeft moet heel veel drinken

Niet waar!
Een moeder moet drinken als ze dorst heeft. Sommige moeders hebben de hele dag door dorst maar velen drinken eigenlijk niet meer dan voorheen. Je lichaam geeft zelf aan of het meer vocht nodig heeft, doordat je dorst krijgt. Geloof de stellingen niet dat je x-aantal glazen per dag moet drinken als je borstvoeding geeft. Net als bij het voedingspatroon geldt dat dergelijke regels borstvoeding onnodig ingewikkeld maken.

Een moeder die rookt mag geen borstvoeding geven

Niet waar!
Ook een moeder die niet kan stoppen met roken kan beter borstvoeding geven. Er is aangetoond dat borstvoeding de negatieve effecten van sigarettenrook, voor bijvoorbeeld de longen van de baby, vermindert. Borstvoeding heeft gezondheidsvoordelen voor zowel baby als moeder. Het zou beter zijn als de moeder niet rookt, maar als zij niet kan stoppen of minderen, is het beter dat ze rookt en borstvoeding geeft dan dat ze rookt en kunstvoeding geeft.

Je mag geen borstvoeding geven met bloedende tepels

Niet waar!
Hoewel bloed er voor kan zorgen dat de baby meer spuugt en dit bloed soms in de ontlasting van de baby kan opduiken, is dit geen reden om te stoppen met de borstvoeding. Pijnlijke bloedende tepels zijn niet erger dan pijnlijke tepels die niet bloeden. Het probleem is de pijn van de moeder. Aan deze tepelpijn kan vaak behoorlijk wat gedaan worden. Vraag hulp. Soms komt er bij moeders bloed uit de tepels dat duidelijk van binnen in de borst komt en dit gaat meestal niet met pijn gepaard. Dit gebeurt meestal de eerste dagen na de geboorte en het stopt na enkele dagen vanzelf. Blijf doorgaan met de borstvoeding! Als het bloeden niet snel stopt, moet de oorzaak van het probleem worden gezocht. Maar ook in dit geval blijven doorgaan met borstvoeding.

Een vrouw die een borstvergroting heeft ondergaan, kan geen borstvoeding geven

Niet waar!
Bij het merendeel loopt de borstvoeding prima. Er bestaat geen aantoonbaar bewijs dat borstvoeding geven met siliconenimplantaten schadelijk zou zijn voor de baby. Af en toe wordt deze operatie verricht via de tepelhof. Deze vrouwen hebben vaak problemen met de melkproductie, net als iedere vrouw die een incisie in of rond de tepelhof heeft gehad.

Een vrouw die een borstverkleining heeft gehad, kan geen borstvoeding geven

Niet waar!
Borstverkleiningen zorgen voor een verminderde melkproductie. Maar aangezien de meeste vrouwen meer dan genoeg melk produceren, kunnen vrouwen die een borstverkleining hebben ondergaan soms toch volledig borstvoeding geven. In zo’n situatie zou de start van de borstvoeding zeer zorgvuldig moeten gebeuren, uitgaande van de basisprincipes van een goede start van de borstvoeding. Maar als de moeder niet genoeg melk lijkt aan te maken, kan ze toch borstvoeding geven, waarbij ze de bijvoeding via een borstvoedingshulpset geeft, zodat spenen de borstvoeding niet kunnen verstoren.

Premature baby’s moeten eerst uit een fles leren drinken voordat ze uit de borst mogen drinken

Niet waar!
Te vroeg geboren baby’s ondervinden minder lichamelijke stress als ze uit de borst drinken dan als ze uit een fles drinken. Een baby van slechts 1200 gram of nog kleiner kan zodra hij stabiel is worden aangelegd, hoewel de baby misschien de eerste weken nog niet echt toehapt. Belangrijk is echter dat de baby geleidelijk aan leert drinken en vooral dat de baby wordt vastgehouden, waardoor zowel moeder als baby zich beter voelen. Gewicht of leeftijd van de baby zijn eigenlijk niet zo belangrijk als de gereedheid van de baby om te zuigen, die je kunt vaststellen aan zuigbewegingen van het mondje. Er is dus net zo min als bij voldragen baby’s reden om premature baby’s flessen te geven. Als bijvoeding echt noodzakelijk is, dan bestaan er manieren om bij te voeden zonder gebruik te maken van spenen.

Baby’s met een gespleten lip en/of gehemelte kunnen niet drinken aan de borst

Niet waar!
Sommigen kunnen het zelfs erg goed. Baby’s met alleen maar een gespleten lip kunnen meestal zonder problemen drinken. Maar bij veel baby’s met een gespleten gehemelte is het inderdaad onmogelijk om ze op de goede manier aan te leggen. Maar als je niet probeert om borstvoeding te geven, zal het uiteraard niet lukken. Of de baby al dan niet uit de borst kan drinken, is niet altijd afhankelijk van de ernst van de aandoening. Borstvoeding moet in ieder geval gestart worden, voor zo ver mogelijk, uitgaande van de basisprincipes van een goede start van de borstvoeding. Als flessen worden gegeven, zullen die de mogelijkheid om uit de borst te leren drinken ondermijnen. Als de baby gevoed moet worden maar het lukt niet om hem goed aan te leggen, dan kan beter een kopje gebruikt worden in plaats van een fles. Vingervoeden is soms succesvol bij baby’s met een gespleten lip/gehemelte, maar meestal niet.

Vrouwen met kleine borsten hebben minder melk dan vrouwen met grote borsten

Onzin!

Borstvoeding geven, geeft geen enkele bescherming tegen zwanger raken

Niet waar!
Het is geen waterdichte anticonceptiemethode, maar geen enkele methode is dat. Het geven van borstvoeding is zelfs geen slechte manier van anticonceptie en biedt vooral tijdens de eerste zes maanden na de geboorte betrouwbare bescherming. Het is bijna zo goed als de pil, mits de baby jonger dan zes maanden is, de baby uitsluitend borstvoeding krijgt en de moeder sinds de geboorte nog niet normaal gemenstrueerd heeft. Na zes maanden wordt de betrouwbaarheid minder, hoewel het nog steeds enige bescherming biedt. Doorgaans krijgen vrouwen die tot in het tweede jaar borstvoeding geven en geen overige anticonceptie gebruiken elke twee à drie jaar een nieuwe baby.

Vrouwen die borstvoeding geven kunnen de pil niet slikken

Niet waar!
Blootstelling aan vrouwelijke hormonen is geen probleem, aangezien de baby hier via de borstvoeding sowieso aan blootgesteld wordt. De baby krijgt slechts een minieme dosis extra als de moeder de pil neemt. Er zijn echter vrouwen die de pil slikken, zelfs de pil met alleen maar progesteron, die merken dat hun melkproductie achteruit gaat. Het is waarschijnlijker dat de melkproductie daalt van een pil die oestrogeen bevat. Omdat veel vrouwen meer dan genoeg produceren, maakt dit vaak niet uit, maar in sommige gevallen maakt het wel uit al is er meer dan genoeg melk. De baby wordt dan onrustig en is niet langer voldaan na een voeding. Baby’s reageren op de snelheid van de melktoevoer, niet op wat er in de borst aanwezig is. Baby’s die aan een snelle melkstroom gewend zijn, kunnen onrustig worden, ook al is er voldoende melk. Als de vrouw stopt met de pil keert de oude gang van zaken meestal weer terug. Als het mogelijk is, kunnen vrouwen die borstvoeding geven de pil beter vermijden, of minstens wachten totdat de baby, meestal rond zes maanden, ook ander voedsel krijgt. Maar ook als de baby ouder is kan de melktoevoer aanzienlijk dalen. Als de pil genomen moet worden, is het aan te raden om een pil te nemen die alleen progesteron bevat en geen oestrogeen.

Na zes maanden moeten borstgevoede baby’s ook andere melksoorten krijgen

Niet waar!
Moedermelk geeft de baby alle bestanddelen die in andere melksoorten aanwezig zijn en meer! Na zes maanden worden hapjes bijgegeven zodat baby’s kunnen leren eten en zodat ze andere ijzerbronnen kunnen aanboren. Moedermelk volstaat vanaf zeven à negen maanden niet langer als enige bron van ijzer. Koemelk of kunstvoeding is dus zolang de baby borstvoeding krijgt niet nodig. Dit neemt niet weg dat de baby na zes maanden koemelk kan drinken als de moeder dit wenst, als de baby nog steeds een aantal keren borstvoeding krijgt, naast een gevarieerd aanbod aan vast voedsel in redelijke hoeveelheden. Maar baby’s die voor de leeftijd van zes maanden geen kunstvoeding kregen, zullen het waarschijnlijk vanwege de smaak weigeren.

Lees ook

Heb je nog vragen?

Artikelgegevens

  • Artikel (handout #12) More Breastfeeding Myths. Herzien in januari 2005
  • Vertaald door Anne-Marie van den Boogaard
  • Deze handout mag zonder verdere toestemming voor niet commerciële doeleinden gekopieerd en verspreid worden, op voorwaarde dat hij in geen geval gebruikt wordt in enige context die de WHO-code op de marketing van vervangingsmiddelen van moedermelk schendt

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden