Over borstvoeding doen vele verhalen de ronde. Veel van die verhalen kunnen naar het rijk der fabelen verwezen worden.
Annelies Bon bespreekt een paar hardnekkige bakerpraatjes.
Als je borstvoeding geeft gaan je borsten hangen
Dit is niet waar. Gelukkig niet! Het slapper worden van de borsten is te wijten aan de zwangerschap. De stuwing na de bevalling kan -als die flink oploopt- daar nog een schepje bovenop doen. Stuwing krijgt iedere vrouw, ook als je geen borstvoeding gaat geven. Als je wel borstvoeding geeft, kan de stuwing deels voorkomen worden door vanaf de eerste dag vaak aan te leggen.
Mijn melk was niet voedzaam genoeg
Ook dat is een fabeltje dat je veel hoort. Maar moedermelk is altijd goed van kwaliteit. Moedermelk die ‘te mager’ is bestaat niet. Wat wel kan gebeuren is dat de baby minder van de achtermelk krijgt dan hij eigenlijk zou willen. De eerste melk die uit de borsten komt bevat vrij veel water. De melk die later uit de borst komt bevat meer vet. Als de baby de borst goed in de mond heeft en zolang mag drinken als hij zelf wil, zal hij aan de achtermelk toekomen. Als er een schema wordt gehanteerd van ‘tien minuten per kant’ dan kan het gebeuren dat de baby niet genoeg achtermelk krijgt, en niet genoeg aankomt.
Ik word er zo moe van
Dit wordt vaak gezegd. Toch blijkt dat dat niet waar is. Borstvoedende moeders zijn niet moeier dan moeders die geen borstvoeding geven. Het vermoeide gevoel dat je soms kan hebben tijdens het geven van borstvoeding wordt veroorzaakt door het hormoon oxytocine. Dit hormoon komt vrij als de baby aan de borst ligt. Het zorgt ervoor dat de melk toeschiet. Daarnaast geeft dit de moeder een loom gevoel, waardoor ze de rust heeft om te voeden en even bij te komen. Na het voeden is dit lome gevoel weer weggetrokken. Veel vrouwen denken dat dit lome gevoel betekent dat ze erg moe zijn. De vermoeidheid is iets wat iedere moeder heeft, echter tijdens het voeden voel je het even heel duidelijk.
De fles is makkelijker voor een baby dan de borst
Als een baby goed hapt, en de borstvoeding loopt lekker, dan is de borst makkelijker dan een fles. Dat het andersom zou zijn is een oud fabeltje. Zie jij ooit kindjes van twee maanden en soms zelfs jonger, die in een paar minuten een fles leegdrinken? Bij de borst komt dat best vaak voor (niet alle baby’s natuurlijk!).
Nog drie fabels, die niet toegelicht worden
- Mijn pasgeboren baby krijgt puistjes. Is mijn melk te vet?
- Mijn baby heeft zoveel krampjes. Dat komt zeker van de borstvoeding?
- Tocht kan borstontsteking veroorzaken…
Lees ook
- Borstvoeding Boek, Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen; Spectrum, 7de druk 2014