Borstvoeding en menstruatie

vrchtbhd-16.jpgAls je baby frequent bij je drinkt, als je baby in de nacht bij je slaapt en als je veel samen bent met je baby…, dan komt je menstruatie mogelijk later dan wanneer jouw kind zich niet aan jouw borst voedt of als je weinig samen bent. Borstvoeding geven wordt gerelateerd aan het uitblijven van je menstruatiecyclus en of vruchtbaarheid. Toch is het maar een beetje waar.

Vruchtbaarheid

vrchtbhd-1.jpgVoeden op verzoek, minimaal één nachtvoeding, geen bijvoeding geven… Zie hier voor de voorwaarden hoe borstvoeding en het uitblijven van je menstruatie voor een betrouwbare anticonceptie kan zorgen.

Wanneer komt mijn menstruatie terug?

vrchtbhd-19.jpgWe gaan er geen voorspellingen over doen. En van cijfers en statistieken word je ook niet wijzer. Of je nu wel of niet een kind aan de borst hebt… je menstruatie komt terug na je bevalling: binnen een aantal maanden tot anderhalf jaar of soms nog wat langer.
Feit 1: als je je afvraagt wanneer je weer ongesteld zal zijn na je bevalling en jouw kind voedt zich bij jou aan de borst, dan zal iedereen verklaren dat je nog niet ongesteld bent ómdat je borstvoeding geeft.
Feit 2: als je je afvraagt wanneer je weer ongesteld zal zijn na je bevalling en jouw kind voedt zich bij niet jou aan de borst, dan zal niemand daar de borstvoeding als oorzaak voor aanwijzen.
Ergo 1: als je borstvoeding geeft en je bent ‘nog’ niet ongesteld, geloof dan niet dat ‘de borstvoeding’ daar de oorzaak van is.
Ergo 2: stoppen met je kind zich laten voeden aan jouw borst, is geen garantie dat je -snel- ongesteld zult worden. Dus met een beetje pech is er geen borstvoeding meer én ben je nog steeds niet ongesteld…

Mijn vruchtbaarheid

Je menstruatie komt dus echt weer terug zodra je lichaam daar gelegenheid voor heeft. Dat heeft te maken met veel factoren en is zeer persoonsgerelateerd. Naast je hormoonspiegels, zorgen, stress en ontspanning, lijkt het ook te maken te hebben met hoe goed doorvoed je bent. Logisch eigenlijk en mooi: als je er geestelijk en lichamelijk nog niet aan toe bent om weer zwanger te worden, geeft je lijf er nog niet aan toe.
Overigens: als je nog niet weer menstrueert, kun je toch al wel vruchtbaar zijn.

Kan ik blijven voeden?

vrchtbhd-15.jpgAls je ongesteld bent, kun je blijven voeden. Je baby zal het je wel vertellen, en misschien nog wel eerder dan dat je het zelf doorhebt. Je geur is wat anders, de smaak van je melk wordt anders: het wordt zouter. Je melk schiet mogelijk ook wat minder vlot toe en je kunt een aantal dagen voor je menstruatie op gang komt, een productiedip hebben. En tot slot: je tepels kunnen gevoeliger zijn en je baby zou je kunnen bijten omdat de melk niet snel genoeg komt.
Wat kun je er aan doen? In de wetenschap dat de kwaliteit van je melk nog steeds OK is, is wellicht het verstandigste advies: neem het zoals het is. Laat je baby zijn gang gaan, neem de tijd om te clustervoeden. Verzorg je tepels met een pure lanoline of wat kokosvet. Hou je borsten warm en pak ze stevig in: dat bespoedigt de lichaamsprocessen en geeft steun. En verwen jezelf met kleine gezonde maaltijden en verfrissende sapjes. Een warm bad of een warme kruik.

Lees ook

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden