Behandeling van pijnlijke tepels en pijnlijke borsten

Jack Newman presenteert een opsomming van behandelingen voor pijnlijke tepels en pijnlijke borsten. Hij geeft het recept voor ‘Tepelzalf voor alle doeleinden’ en Grapefruitzaadextract; hij verwijst naar de artikelen waarin Gentiaan Violet en Flucanozol besproken worden en hij beschrijft behandelingen voor het syndroom van Raynaud, dit is het wit kleuren van de tepel.

Tepelzalf voor alle doeleinden

De combinatie van deze drie ingrediënten lijkt te helpen bij pijnlijke tepels door allerlei oorzaken, inclusief slecht aanleggen, candida (spruw), dermatologische problemen, infectie van de tepel door bacteriën en mogelijk ook bij andere oorzaken. Het is echter altijd goed om te streven naar een zo goed mogelijk aangelegde baby, omdat het verbeteren van aanleggen bij elke soort pijn helpt.

Neem 2% mupirocinezalf (geen crème): 15 gram en 0.1% betamethasonzalf (geen crème): 15 gram. Als betamethasonezalf niet beschikbaar is kan in plaats hiervan mometason zalf gebruikt worden. Het is beter om geen crème met zalf te mengen.
Voeg hieraan miconazolpoeder toe tot de uiteindelijke concentratie 2% miconazol is. Soms helpt het om ook ibuprofenpoeder toe te voegen, zodat de uiteindelijke concentratie van ibuprofen 2% is.

Deze combinatie geeft een totaal volume van circa 30 gram. Wanneer miconazolpoeder niet beschikbaar is, kan dit vervangen worden door clotrimazolpoeder tot een uiteindelijke concentratie van 2%, maar ze bestaan allebei. De apotheker moet ze misschien bestellen.

Je brengt na elke voeding een beetje zalf aan, behalve na de voeding waarbij je Gentiaan Violet gebruikt. Veeg of was de zalf niet weg, ook als de apotheker je vraagt dit te doen. In Canada kun je bovenstaande combinatie vervangen door Kenacomb (makkelijker te vinden) of Viaderm KC (minder duur) zalven (geen crèmes), maar ze zijn duidelijk inferieur. Ik gebruikte vroeger nystatinezalf of miconazolcrème (15 gram) als onderdeel van het mengsel en dat werkte goed, maar ik geloof dat het gebruik van miconazolpoeder (of clotrimazolpoeder) betere resultaten oplevert.

Gentiaan Violet

Gentiaan Violet voor de behandeling van Candida wordt beschreven in het artikel Het gebruik van Gentiaan Violet

Flucanozol

Flucanozol als behandeling voor Candida wordt behandeld in het artikel Fluconazol (Diflucan™) een middel tegen schimmelinfecties

Grapefruitzaadextract

Grapefruitzaadextract kan ook gebruikt worden om candida te behandelen. Het kan direct op de tepels en/of oraal gebruikt worden. Wanneer het direct op de tepels wordt toegepast, moet het worden verdund (5 tot 10 druppels, soms tot 25 druppels, in 30 ml of 1 ounce water) en met een wattenstaafje op de tepels worden aangebracht. Laten drogen en vervolgens met een heel dun laagje tepelzalf voor alle doeleinden worden bedekt. Oraal kan grapefruitzaadextract als tablet worden ingenomen, drie maal daags 250 mg.

Behandelingen voor het syndroom van Raynaud (wit kleuren van de tepel)

Het Syndroom van Raynaud wordt veroorzaakt door vaatkrampen die maken dat er naar bepaalde delen van het lichaam geen bloed kan stromen. Het gebeurt als reactie op een daling van de temperatuur. Meestal komt het Syndroom van Raynaud voor in de vingers, bijvoorbeeld als iemand op een koude dag vanuit een warm huis naar buiten gaat. De vingers worden wit en doordat het bloed niet tot in de vingertoppen kan komen, krijgt men een pijnlijk gevoel. Het Syndroom van Raynaud komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en gaat vaak samen met bepaalde ziektes zoals reumatische artritis.

Het Syndroom van Raynaud kan ook in de tepels plaatsvinden en dit gebeurt vaker dan men in het algemeen denkt. Het kan voorkomen naast elke oorzaak van pijnlijke tepels en is feitelijk waarschijnlijk een gevolg van de schade, maar het komt ook, af en toe, voor zonder dat er enige andere vorm van tepelpijn is.

Meestal treedt het Syndroom van Raynaud op na de voeding, als de baby al van de borst is. Waarschijnlijk is de kamertemperatuur lager dan de temperatuur in de mond van de baby. Als de baby de borst loslaat, heeft de tepel zijn normale kleur, maar snel, binnen minuten of zelfs seconden, begint te tepel wit te kleuren. Moeders beschrijven meestal een branderig gevoel in de tepel wanneer deze van kleur verandert. Als de tepel een tijdje lichter werd, kan hij opnieuw zijn gewone kleur aannemen (als de bloedtoevoer naar de tepel weer op gang komt) en dan voelen moeders een kloppende pijn. De tepel kan gedurende enkele minuten of zelfs gedurende 1 à 2 uur voortdurend van kleur (en van soort pijn) veranderen.

De behandeling bij het Syndroom van Raynaud is het wegnemen van de oorspronkelijke oorzaak van de tepelpijn (slecht aanleggen, schimmelinfectie, enz.). Vrijwel altijd zal de pijn, veroorzaakt door het Syndroom van Raynaud, verminderen als de oorzaak van de andere tepelpijn is weggenomen (door beter aan te leggen, spruw te behandelen enz.), maar wel langzamer. Sommige moeders hebben echter geen pijn meer tijdens de voeding, of hadden die sowieso niet. Sommigen kregen het Syndroom van Raynaud zelfs tijdens de zwangerschap. Als het maar een beetje zeer doet, is een behandeling misschien niet nodig. Het volstaat dan om hen gerust te stellen. In sommige gevallen is een behandeling echter wel aan te raden. Vooral in ernstige gevallen en met name als de pijn tijdens het voeden niet vermindert, aangezien een ernstig tekort in de bloedtoevoer naar de tepel het genezingsproces vertraagt.

Lees meer over Vasospasmen en syndroom van Raynauds

De eerste keus als behandelingsvorm is:

Vitamine B6

Proefondervindelijk is gebleken dat dit middel werkt. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor maar het helpt wel. Het is veilig en onschadelijk. De dosis is gedurende vier dagen 1 maal daags 150-200 mg. Daarna 1 maal daags 25 mg. De moeder blijft de Vitamine B6 innemen totdat zij een paar weken pijnvrij is. Deze behandeling kan indien nodig herhaald worden. Als de pijn bij de hoge dosis verdwijnt, maar terugkomt na het overstappen op de lage dosis, kun je de hoge dosis weer gebruiken. Als je een week of twee pijnvrij bent, probeer je te stoppen met de Vitamine B6. Als vitamine B6 na een paar dagen niet werkt, zal het waarschijnlijk niet gaan helpen. In dat geval kan je Nifedipine proberen.

Nifedipine

Dit is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij hypertensie (hoge bloeddruk). 1 tablet van 30 mg (de langzaam loslatende soort) per dag neemt de pijn van het Syndroom van Raynaud meestal weg. Stop het nemen van het medicijn na 2 weken. Volg deze behandeling opnieuw als de pijn nadien terugkomt (10% van de moeders). Stop het nemen van het medicijn na 2 weken. Begin opnieuw wanneer de pijn terugkeert (een heel klein aantal moeders). Ik ken geen moeders die meer dan drie kuren van twee weken nodig hadden. Bijwerkingen zijn ongebruikelijk, maar hoofdpijn komt voor. Het is een medicijn waar je een recept voor nodig hebt. De dosis kan worden verhoogd als één tablet niet voldoende is.

Nitroglycerine pasta

We bevelen dit niet meer aan, omdat het bijverschijnsel van zware hoofdpijn vrij gebruikelijk is. Het werkt ook niet meer in dan circa 50% van de gevallen.

Lees ook

Heb je nog vragen?

Artikelgegevens

  • Artikel (handout #3b) Treatments for sore nipples and sore breasts. Januari 2005
  • Vertaald door Heleen Hayes
  • Deze handout mag zonder verdere toestemming gekopieerd en verspreid worden, op voorwaarde dat hij in geen geval gebruikt wordt in enige context die de WHO-code op de marketing van vervangingsmiddelen van moedermelk schendt

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden