Reflux en spugen: feiten en tips

Bijna alle kindjes spugen wel eens een keer en de een soms wat vaker of wat meer dan ander. Drinkt jou kindje bij jou aan de borst en spuugt je kindje veel of vaak? Vraag je je af of je kindje reflux heeft? In dit artikel lees je wat normaal is en wanneer het nodig is om medisch advies te vragen. De informatie is gericht op kinderen die op tijd geboren zijn en borstvoeding krijgen.
Reflux is het ‘terugstromen’ van melk of ander voedsel. Reflux is niet hetzelfde als ‘overgeven’ of ‘teruggeven’ van melk. En bij een gastro-oesofagale reflux gaat het dan om het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm.
Spugen kan een gevolg hiervan zijn. Maar gastro-oesofagale reflux kan ook bestaan zonder dat je baby spuugt. Een reflux zonder spugen noemen we ‘verborgen reflux’. Maar om het niet al te moeilijk te maken zullen we het woord gastro-oesofagale niet gebruiken en het alleen hebben over reflux, spugen, en over teruggeven.

Leuk is het niet als je baby melk teruggeeft. Instinctief wil je je kind voeden, en als dit niet lukt omdat de melk niet ‘binnen’ blijft, dan kun je bezorgd zijn. Het lijkt ook altijd zo ontzettend veel wat je kleintje teruggeeft; soms krijg je de indruk alsof de hele voeding is teruggekomen.
Meestal klopt dit niet en gaat het om een paar slokjes. Ben je onzeker over de hoeveelheid die je baby terug geeft, pak dan de maatbeker er eens bij. Meet 50 ml melk af en giet dit over het aanrecht. Dit geeft een behoorlijke plas. Waarom 50 ml? Omdat dit de maaginhoud van een baby van twee tot drie weken is. Waarschijnlijk heeft je baby veel minder overgegeven. Was het echter wel zo veel, dan was dit inderdaad bijna een hele voeding. Gebeurt dit maar een enkele keer, dan is het niet erg. Je baby zal straks opnieuw bij je willen drinken.

De oorzaken van reflux

Reflux is niet een aandoening op zich, het ontstaat ergens door. De reflux aanpakken met medicatie, kun je doen. Maar effectiever is de oorzaak te vinden en dat probleem op te lossen.

Die oorzaak? Dat kan zijn een verkeerde hap, ‘verkeerd aanleggen’ zoals we gewend zijn dat te zeggen, overproductie van melk, (te) heftige toeschietreflex. Maar ook in beperkingen zoals te korte en beperkende tongriem en of te strak en beperkend lipbandje. En ook het meeslikken van lucht, drinken van te veel lactoserijke melk, gisting van onverteerde lactose, te magere voeding of verstopping. En tot slot zijn er ook nog mechanische oorzaken zoals een meer of mindere afsluiting of een nog niet goed werkend klepje, dan wel overvoeding met te grote hoeveelheden melkvoeding, wat gemakkelijk kan gebeuren als je je kind met een fles voedt en je niet de fysiologische voedingsfrequentie in acht neemt. En dan, niet te vergeten: in een voedselovergevoeligheid, allergie of een lastige bevalling, kan ook een oorzaak liggen voor het ontwikkelen van reflux.
De kunst is uit te vinden welke de oorzaak is, of welke de oorzaken zijn, die dan weer soms wel en soms niet elkaar versterken.

Waar het in feite op neerkomt: er komt voeding uit het maag-darmsysteem terug in de slokdarm. Voor een keertje niets mis mee, maar gebeurt dit keer op keer, dan raakt de slokdarm geïrriteerd door telkens terugkerend maagzuur. De wand van de slokdarm is daar niet tegen bestand, raakt beschadigd en telkens wanneer voeding terugkomt, doet dat zeer en blijft het zeer doen. En telkens als er een beetje moedermelk langs vloeit, verlicht dat de pijn.

Een verkeerde hap enzo

Een verkeerde hap is in dit geval een te zuinige hap of een hap met een tong die het niet goed kan doen, al dan niet in combinatie met een bovenlip die niet fraai omhoog kan krullen.
Een zuinige hap kan ontstaan als je gewend bent geraakt je borst in de baby te doen. Bijvoorbeeld om dat je zo graag je kind de borst wilt geven, en dus je baby te veel geholpen hebt. Of als je veel en snel melk hebt, en of een heftige toeschietreflex. Dan volstaat een luie hap want die melk komt toch wel in voldoende hoeveelheden.
Doet de tong het niet goed, dan kan je baby je borst niet goed melken, en komt hij niet gemakkelijk aan de vettere melk. Kan zijn bovenlip niet fraai omhoog, dan is het vacuüm niet perfect.
Alles hangt met elkaar samen en kan elkaar versterken en zo ontstaat er reflux. Je baby krijgt krampjes. Je baby gaat spugen, al dan niet geheimlijk.

Laat je niet het fabeltje aanpraten dat krampjes ‘erbij horen’ en dat elke baby wel krampjes heeft. Flauwekul! Een borstvoeding die fysiologisch goed is, leidt doorgaans niet tot krampjes.

Je kindje geeft een mondje terug

Veel kindjes geven af en toe of na elke borstvoeding een mondje melk terug. Soms direct na de voeding, soms na een boertje en soms pas na een uur of meer. Het kan zijn dat je baby dan net een paar slokjes te veel melk heeft gedronken. Als je baby een mondje teruggeeft, is dat nooit veel, hoewel het voor veel moeders vaak wel veel lijkt. Het slokje melk dat terugkomt lijkt op melk of op dunne yoghurt. Als je baby soms, of zelfs altijd een mondje teruggeeft, hoef je er niks aan te doen. In de loop van de weken of maanden zal het vanzelf minder worden. Kijk verderop in dit artikel voor tips om met het spugen om te gaan.

Je kindje geeft slijm over

Bij jonge kinderen kan er wel eens wat slijm achter in de neus of in de keel gevormd worden, met name als ze verkouden zijn. Soms irriteert dit slijm de keel en kan een kindje een beetje of zelfs een flinke hoeveelheid melk spugen. In dat geval zit er slijm in de terug gespuugde melk of kan het er slijmerig uitzien. Waarschijnlijk is je baby hierna opgelucht en kan hij beter ademen en/of aan de borst drinken. Als dit aan de hand is kan een neusspray met zoutoplossing helpen om de luchtwegen vrij te maken. Je kunt ook wat vers afgekolfde moedermelk in het neusje van je kind druppelen: ook dat helpt om zijn neus en keel vrij te houden. Of je zet een tijdje een paar stukjes gesnipperde ui in de buurt van zijn hoofd als hij slaapt. Dat houdt de luchtwegen heel goed vrij.

Je kindje spuugt flink

Sommige kindjes spugen na sommige of alle voedingen wat meer dan een slokje. Soms lijkt het om heel wat melk te gaan, maar vaak valt dat toch echt wel mee. Om een indruk te krijgen wat je kindje daadwerkelijk heeft gespuugd kun je eens 50 ml melk of water op het aanrecht of op een doekje gieten. Dit is dan een behoorlijke plas, maar feitelijk is het slechts 50 ml, en dat is niet echt veel.

Het is niet altijd duidelijk waarom het ene kind wat meer spuugt dan een ander kind. Het kan komen als je kind

  • na de voeding veel beweegt of wordt bewogen;
  • gevoelig of allergisch is voor iets dat jij eet of gebruikt of voor iets anders dat hij binnenkrijgt;
  • tijdens de voeding veel lucht binnenkrijgt;
  • in een ongemakkelijke houding aan de borst drinkt of na de voeding zit of ligt;
  • een te korte tongriem en of lipbandje heeft;
  • ge-obstipeerd is.

Of als je

Soms kan het komen doordat het maagklepje van je kindje nog niet helemaal sluit. In de meeste gevallen is dit niet ernstig en sluit het klepje steeds beter af naarmate je kindje groeit en zich ontwikkelt.

Als je kindje geen pijn bij het spugen heeft en goed groeit hoef je niks tegen het spugen te doen. Je kindje groeit er hoogstwaarschijnlijk vanzelf overheen en heeft er na zijn eerste verjaardag geen last meer van. Kijk verderop in dit artikel voor tips om met het spugen om te gaan.

Mogelijk raadt iemand je aan om je melk af te kolven en te mengen met rijstebloem, Johannesbroodboompitmeel of andere graanproducten, of om vóór de borstvoeding een papje hiervan met water te geven. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit werkt en het kan juist méér klachten geven. Dit komt doordat de ingedikte melk minder snel uit de maag van je kindje in de darm kan stromen. Hierdoor kan de inhoud van de maag gedurende langere tijd omhoog in de slokdarm komen en deze irriteren. Ook kan je kindje langere tijd een vol gevoel in zijn maagje hebben. Hierdoor kan hij minder vaak of lang aan de borst gaan drinken. Op den duur kan hij zo te weinig melk binnenkrijgen en kan jouw melkproductie teruglopen. Bovendien kunnen deze toevoegingen darmkrampen, diarree en verstopping veroorzaken.
Johannesbroodboompitmeel wordt ook afgekort als JBM of JBPM en is ook bekend als E410.

Reflux en andere medische oorzaken

Sommige kindjes spugen veel en hebben soms ook andere problemen. Zo kan je kind

  • na elke voeding met een grote boog spugen;
  • na de voeding veel slikken of kokhalzen en last hebben van opkomende voeding, ook als hij niet spuugt;
  • pijn bij het drinken of spugen hebben;
  • heel vaak aan de borst willen drinken;
  • zich tijdens of na de voeding overstrekken, aan de borst vechten, onrustig drinken of zelfs de borst weigeren;
  • steeds de hik hebben of veel hoesten, niezen, duimen of fronzen;
  • veel kwijlen of hees zijn;
  • slechte adem of een verstopte neus hebben;
  • veel huilen en onrustig of nauwelijks slapen.

Een kind kan ook

  • een geïrriteerde of bloedende keel of slokdarm hebben;
  • long- of ademhalingsproblemen krijgen;
  • bloed of gal braken of bloedarmoede hebben;
  • matig of slecht groeien of zelfs afvallen;
  • uitgedroogd raken.

Als jouw baby meerdere van deze symptomen heeft, kan er sprake zijn van reflux. Dit is een medische diagnose die alleen door een arts met veel ervaring met zuigelingen gesteld kan worden. De symptomen kunnen echter ook duiden op afwijkingen in het maag-darmstelsel. Het is belangrijk om deze uit te sluiten.

Denk je dat je kind reflux heeft? Ga niet af op de mening van kennissen, niet-medisch geschoolde zorgverleners en artsen met weinig ervaring met zuigelingen, maar zorg voor een goed onderbouwde diagnose. Vraag daarom je huisarts of consultatiebureauarts om een verwijzing naar een kinderarts.

Kijk verderop in dit artikel voor tips om met het spugen om te gaan. Doe alles wat je zelf kunt doen, voordat je aan de medicatie begint.

Te korte tongriem of te strak lipbandje?

Een te korte tongriem en of een te strak lipbandje maken dat je baby niet goed je borst kan pakken en niet goed je borst kan melken. Gevolg kan zijn dat je baby lucht mee-slikt bij het drinken aan je borst, of dat hij je borst nooit goed leegt. Te veel lucht in de buik van je baby geeft krampjes en geeft druk van onderaf, en dat kan reflux veroorzaken.

Altijd de eerste melk drinken en dus slecht toekomen aan de vettere (achter)melk, kan tot gevolg hebben dat de balans vetten-koolhydraten verstoord is. Teveel koolhydraten tegenover te weinig vetten is een lactose-overschot. Met een slechte lactose-vertering tot gevolg. Dat geeft oprispingen en gisting met veel lucht, die ergens heen moet. Met reflux-achtige klachten tot gevolg. Medicatie of de voeding indikken, is als een pleister op een wond die om andere reden niet wil helen.

Lees meer over over te korte lipbandjes en over te korte tongriempjes.

Voedselovergevoeligheid, allergie of een lastige bevalling

Een voedselovergevoeligheid of een allergie kan ook reflux veroorzaken. Raadpleeg een borstvoedingsvriendelijke diëtist en zoek het uit of een dieet kan helpen. Je vindt een borstvoedingvriendelijke diëtist hier op deze site. Je kunt je ook gelijk aanmelden bij Stefan Kleintjes: Kinderdiëtist voor heel Nederland of Lactatiekundige Groningen Bedum.

Maar het kan ook zijn dat je baby als gevolg van een ongewone positie in de baarmoeder of problemen tijdens zijn bevalling last van reflux heeft. Een behandeling door een cranio-sacraal of manueel therapeut of een osteopaat kan dit probleem misschien verhelpen.

Je kindje spuugt bloed

Als je kind spuugt en het is rood, roze of bruin van kleur, dan zit er waarschijnlijk bloed bij. Dit bloed kan van jou of van je kind afkomstig zijn. Als je kind bloed spuugt en het is niet direct duidelijk dat het bloed uit jouw tepels of borsten komt, bel dan direct de huisarts. In zeldzame gevallen kan dit duiden op een ernstige ziekte of verwonding.

Als je tepelkloven of andere wondjes aan je tepels hebt of een kleine bloeding in je borst, kan je kind jouw bloed binnenkrijgen. Dit is niet gevaarlijk, maar hij kan er mogelijk misselijk van worden. Heb je tepelkloven of andere wondjes aan je tepels? Merk je vaker dat er bloed in je melk zit, zonder dat je tepelkloven of andere wondjes op je tepels hebt? Neem dan contact op met je lactatiekundige. Deze mensen hebben verstand van borstvoeding.

Je kind heeft buikgriep of een andere ziekte

Als je kind overgeeft is hij waarschijnlijk ziek. Hij kan dan ook ineens (meer) gaan overgeven, hangerig of huilerig zijn en misschien ook diarree en koorts hebben. Het braaksel kan ook vies ruiken en groen of geel van kleur zijn.

Als je kind spuugt omdat hij ziek is, laat hem dan heel vaak kleine beetjes moedermelk drinken. Moedermelk bevat een optimale verhouding van suikers en zouten en helpt om de vochthuishouding van je baby op peil te houden. Bovendien bevat het eiwitten en hormonen om hem te helpen aansterken en om het afweersysteem te ondersteunen.

Als je kind een zieke, suffe of zwakke indruk maakt, of je het gevoel hebt minder contact dan gewoonlijk met je kind te hebben, neem dan meteen contact op met de huisarts. Dit geldt zeker in de eerste maanden, maar ook als hij al wat ouder is.

Mee-geslikte lucht, sterke toeschietreflex, stevige melkstroom

Een gebrekkig vacuüm hadden we het al over. Beperkende tong- en lipriem zijn eenvoudig te diagnosticeren en te behandelen. Met een te zuinige hap ga je naar je lactatiekundige. Ook bij een sterke melkstroom of bij een sterke toeschietreflex.

Als je ziet dat je baby zich daardoor verslikt, vooral aan het begin van de voeding, dan kun je hem misschien even van je borst nemen en de sterkste melkstroom laten weglopen. Daarna geef je hem opnieuw de kans goed aan te happen.
Ga ook nog eens na of je baby goed heeft gehapt. Heeft je baby na de voeding vaak last van boertjes, en komt daarmee altijd een beetje melk terug? Dan kun je hem misschien eens tijdens de voeding een boertje laten doen, bijvoorbeeld halverwege, of bij het wisselen van de borst.

Verdiep je in rechtop voeden: dat heet Biological Nurturing

Voor je baby is het drinken aan je borst ontzettend leuk en rustgevend. Sommige kleine genieters blijven daarom iets te lang aan je borst hangen en krijgen een beetje te veel melk binnen. Wat er teveel in zijn maag zit, dat komt er vaak weer uit. Op zich is dit geen probleem. Het gaat meestal maar om een paar slokjes en je baby zal zich er beter bij voelen. Soms voel je als moeder aan dat je baby vooral troost en rust aan de borst zoekt, en in dat geval is het verstandiger om juist de meest lege borst aan te bieden. Dat is niet altijd de borst waarmee hij de laatste voeding is begonnen. Weeg je beide borsten met je handen en kies dan de leegste borst. Aan die leegste borst krijgt hij wel de troost, maar niet weer opnieuw een grote portie melk. Overtuig je er zeker in de eerste weken dan wel eerst van dat je kindje ruim voldoende groeit.

Als je baby geen last van het spugen heeft, als hij verder vrolijk is, zich goed ontwikkelt en zijn plasluiers goed nat zijn, dan hoef je je niet bezorgd te maken. Dan is het spugen vooral een wasprobleem en niet een medisch probleem.

Wat helpt en wat helpt niet

Sommige baby’s overstrekken zich na de voeding, ze huilen en ze zijn moeilijk te troosten. De ene baby spuugt vaak, de andere doet dit niet, maar je kunt misschien zien dat je baby heel vaak slikt na de voeding. Je baby kan zelfs moeilijkheden met de ademhaling krijgen. Hoe langer de situatie aan de gang is, hoe sterker de slokdarm aangetast kan zijn en hoe pijnlijker het voor je baby allemaal kan worden. Huilen helpt niet en troosten lijkt haast onbegonnen werk.

Je baby wil misschien juist ontzettend vaak drinken, ook als hij vaak melk teruggeeft. Dat komt omdat moedermelk niet irriteert en juist de pijn in de slokdarm verzacht. En ook het drinken aan de borst werkt rustgevend en pijnstillend. Dichtbij je moeder geeft troost. Ook het speeksel dat je baby aanmaakt neutraliseert het maagzuur. Op zich is dit dus allemaal heel goed, maar het kan toch ook te veel worden. Het frequente drinken kan namelijk je melkproductie zoveel extra stimuleren dat je baby bij elke voeding veel melk binnenkrijgt wat het refluxprobleem nog weer groter kan maken – een vicieuze cirkel dus.

Troosten met de meest lege borst kan hier dus een oplossing bieden. Eventueel kun je je baby voor een periode van drie uur steeds dezelfde borst aanbieden. De volgende drie uur voed je dan met de andere kant. Op die manier krijgt je baby geen grote hoeveelheden melk binnen, ook al vraagt hij heel vaak om de borst. Houd wel altijd in de gaten of je baby op deze manier goed blijft groeien. Helpt drie uur niet voldoende, probeer eens 3,5 uur!

Een fopspeen is geen goed idee. Maar als je baby erg veel wil zuigen omdat hij pijn heeft, dan kan een fopspeen, mits met mate gebruikt, ná de voeding, soms verlichting brengen. Gebruik een fopspeen niet voor de zes weken en niet voordat je melkproductie goed op gang is.

Liever kleine porties

Over het algemeen is het dus voor je baby als hij last van het spugen of van reflux heeft, fijn om vaak kleine porties te drinken. Er is dan minder druk in de maag, waardoor de neiging om te spugen minder groot is, en het drinken zelf verzacht de pijn.
Maar er zijn ook uitzonderingen. Sommige baby’s kiezen er juist voor om niet vaak te drinken. Zij nemen liever af en toe een grote maaltijd, spugen daarna een beetje, maar hebben voor de rest weinig last. Als je dan vaker zou gaan voeden, dan zal het reflux-probleem bij deze baby’s juist erger worden. Niet echt logisch, maar het blijkt uit de ervaring. Het gaat hierbij wel om een kleine minderheid van de baby’s, dus in het algemeen kun je stellen dat vaak een beetje melk beter is voor baby’s met reflux.

Rechtop dragen en voeden

Baby’s willen graag rechtop worden gedragen. Voor een baby die last van reflux of spugen heeft is dit dubbel belangrijk. Wist je dat in landen waar baby’s de hele dag rechtop gedragen worden, reflux zo goed als onbekend is!.

Wil je je baby vaker rechtop houden? Dat kan heel goed in een draagdoek. Hij zit dan dicht tegen jouw lijf aan, en dat is ook voor jou comfortabel. Ook ‘s nachts kan je ervoor zorgen dat je baby niet volledig plat ligt. Als hij dicht bij jou slaapt, dan kan zijn hoofdje misschien op je bovenarm rusten. Ligt je baby in een eigen bedje, dan kun je zijn matras aan het hoofdeinde verhogen. Over het algemeen kun je stellen, dat een baby die de hele dag rechtop gedragen wordt, het liggen ‘s nachts wel aankan. Ook tijdens het voeden kan je je baby beter rechtop houden.

Als een baby namelijk veel op zijn rug ligt, wat overigens fysiologisch gezien een vreemde slaaphouding is, kan zijn maaginhoud gemakkelijk terug in de slokdarm stromen en daar pijn veroorzaken. Een van de voornaamste oorzaken van reflux is namelijk het vele plat liggen van baby’s. Stel je vast dat je baby niet graag in zijn bedje ligt, en dat hij daarin vaak begint te huilen, dan kan reflux hiervoor verantwoordelijk zijn. Automatisch zal je je ongelukkige baby uit zijn bedje willen halen om hem te troosten. Doe dat. Denk niet dat je hem verwend. Veel rechtop dragen zal ervoor zorgen dat de situatie niet uit de hand loopt en dat de reflux geen groot probleem wordt. Niet meer op de rug laten slapen, zal ook helpen. Lees hier over samen slapen en hoe dat veilig kan. En lees er hier ook over.

Indikken van de voeding

Vaak zal je de raad krijgen de voeding van je baby in te dikken. Ook vroegtijdig met vaste voeding beginnen wordt soms voorgesteld bij een baby met reflux. Men veronderstelt -ten onrechte- dat een wat dikkere voeding minder gemakkelijk in de slokdarm terug kan stromen dan moedermelk. Indikken met dure middeltjes is meestal geen goed idee.

Moedermelk laat zich niet zomaar indikken en extra dikke melk blijft langer in de maag omdat ze minder goed verteerbaar is. Het indikken van melk of het bijvoeden met sterk verdikte melk zou de reflux zelfs kunnen bevorderen. Sommige baby’s geven minder over als ze dikkere voeding krijgen, maar dit betekent niet dat ze minder reflux hebben. Je kunt daarmee dus misschien je wasmachine een beetje ontlasten, maar de slokdarm van je baby krijgt nog altijd evenveel of misschien zelfs meer te verduren.

Omdat ingedikte melk langer in de maag blijft, bestaat de kans dat je baby niet meer voldoende melk en daarmee dus niet meer voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Te vroeg, voor zes maanden, starten met vaste voeding is ook al niet zo’n lumineus idee. We schrijven er uitgebreid over in dit artikel.

Dat het zou helpen tegen reflux is een fabeltje. En bovendien: het teruggeven van andere voedingsmiddelen dan moedermelk is voor een baby nog veel onaangenamer, pijnlijker en gevaarlijker.

Dus…

Ga op zoek naar de echte oorzaak van die reflux. Consulteer je lactatiekundige en check alle mogelijke oorzaken en pak die aan, voordat je over gaat tot verdikken van je moedermelk.

Soms is medicatie nodig

Maar wat als rechtop dragen niet voldoende helpt of niet mogelijk is? Wat als een dieet geen verbetering brengt en je ook na behandeling van een osteopaat of een manueel therapeut niet veel opgeschoten bent? Als je alles uit de kast hebt gehaald wat mogelijk nodig bleek.
Als de slokdarm van je baby erg aangetast of ontstoken is zal de arts misschien medicatie voorschrijven. Er zijn verschillende soorten medicatie, en die werken allemaal op een andere manier. Sommige medicamenten die bij reflux worden voorgeschreven bevatten aluminium in de vorm van aluminiumhydroxide, aluminiumsulfaat, algeldraat of magaldrat en zijn daarom niet geschikt voor baby’s. Volwassenen kunnen aluminium goed uitscheiden, maar bij baby’s en kleine kinderen wordt veel ervan door de darmen opgenomen en in het lichaam opgeslagen.

Over het algemeen kunnen we stellen dat de juiste refluxmedicatie, dus een medicatie zonder bijwerkingen bij baby’s, niet bestaat. We kunnen hoogstens stellen dat sommige medicijnen minder gevaarlijke bijwerkingen hebben dan andere.

Kinderartsen in binnen- en buitenland zijn van mening dat reflux sterk over-gediagnosticeerd wordt, en dat alleen met een uitgebreid onderzoek uitsluitsel gegeven kan worden of er echt sprake is van reflux. Een behandeling met medicatie is dus alleen aan te raden als de baby ernstige reflux heeft met een sterk aangetaste slokdarm. Verder raden deze specialisten ten stelligste af om baby’s te behandelen met refluxmedicatie die aluminium bevat. Als het nodig is, dan lijkt het verstandig om niet langer dan absoluut noodzakelijk de reflux met medicatie te behandelen en deze behandeling weer zo snel mogelijk, maar wel geleidelijk aan te stoppen zodra de toestand van je baby beter is.

Om te voorkomen dat je baby opnieuw last van zijn slokdarm krijgt kun je de eerder genoemde tips toepassen. Ik noem ze nog even: overdag vooral rechtop houden, bijvoorbeeld in de draagdoek, het hoofdeinde van het bedje iets verhogen en frequent kleine voedingen geven. Obstipatie-probleem oplossen, hap verbeteren, etc etc.

In heel zeldzame gevallen is een vernauwing van de doorgang van de maag naar de darmen, of een andere obstructie in het verteringsstelsel verantwoordelijk voor de reflux. Meestal blijft het dan niet bij reflux, maar is er ook sprake van projectielbraken dat alsmaar frequenter voorkomt. In heel zeldzame gevallen kan een baby tijdelijk helemaal geen voeding binnen houden. Uiteindelijk zal een baby die hier last van heeft niet meer voldoende groeien, en misschien zelfs uitdrogingsverschijnselen vertonen. Stel je vast dat het spugen van je baby alsmaar erger wordt, raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts. Hij zal de nodige actie ondernemen of je naar een specialist doorverwijzen.

Tips bij het spugen

  • Is je baby ziek? Zo ja, hou hem goed in de gaten. Als je het niet vertrouwt, zoek dan direct contact met je huisarts. Doe dit ook ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekeinde.
  • Hou een spuugdoekje, slabbetje, handdoek of kommetje bij de hand om de uitgespuugde melk op te vangen.
  • Hou je kind zowel overdag als ‘s nachts bij je in de kamer. Zo merk je meteen als hij spuugt. Je voorkomt zo dat hij in een plas uitgespuugde melk ligt of het inademt.
  • Vaak is het nuttig om veel kleine voedingen te geven. Zo hoeft je kind niet al te veel melk in een keer te verwerken. Bovendien is moedermelk rustgevend voor de slokdarm als deze geïrriteerd is.
  • Heb je mogelijk te veel melk of een sterke toeschietreflex? Geef je kindje dan per voeding één borst, eventueel met pauzes, of ga blokvoeden. Laat ook eventueel wat melk weglopen.
  • Geef je kind de kans om zich optimaal aan te leggen. Zo voorkom je dat hij tijdens de voeding veel lucht binnenkrijgt. Hou tijdens het voeden je kind eventueel rechtop.
  • Rook je? Bespreek met je huisarts of je ondersteuning kan krijgen om hiermee te stoppen.
  • De positieve werking van het toevoegen aan de (moeder)melk van rijstebloem, Johannesbroodboompitmeel of andere granen is niet bewezen. Er zijn aanwijzingen dat het ook schadelijk kan zijn.
  • Zoek na de voeding een gemakkelijke houding voor je baby. Meestal is dit rechtop tegen je schouder of op schoot. Voor sommige kinderen is het juist prettig om plat op de rug te liggen, of op je buik, om de druk op zijn maag te verminderen. Laat je baby niet op zijn buik liggen als jij er niet bij bent.
  • Een draagdoek waarin je baby rechtop zit kan een nuttig hulpmiddel zijn. Ook het verhogen van het hoofdeind van wieg of ouderlijk bed (30 graden) kan helpen.
  • Vermijd druk op de maag van je baby. Laat hem niet voorovergebogen zitten. Als je hem verschoont, til zijn beentjes dan niet op, maar rol hem op zijn zij om de luier te verwijderen en zijn billen schoon te maken.
  • Zorg voor losse kleding en doe de luier niet te strak om.
  • Neem contact op met je lactatiekundige.

Sommige kindjes gaan minder spugen als ze zelf wat meer rechtop kunnen zitten, vaak is dat rond de leeftijd van vier tot zes maanden.

Reflux is tijdelijk en gaat over

Reflux en het teruggeven van melk is een tijdelijk probleem. Het kan de eerste maanden lastig zijn, maar het goede nieuws is dat het over gaat. Het verteringsstelsel, vooral de spieren rond slokdarm en maag zullen zich alsmaar beter ontwikkelen. Straks kan je baby zelfstandig zitten, en er zo zelf voor zorgen dat hij niet te vaak plat ligt. Misschien zal je baby nog een hele tijd af en toe spugen, maar zo veel last als in de eerste tijd zal hij er dan niet meer van hebben.

Lees ook

Copyright-2022

© | Op dit artikel rust copyright | Borstvoeding.com |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden