Boek Eten voor de Kleintjes in het Bulgaars

boek_bulgaars_noriega.jpgJaren geleden vertaalde Maria Noriega het voedselintroductieschema en het artikel over Stukjes eten met behoud van borstvoeding in het Bulgaars. Nu is er een prachtig boek van haar hand verschenen. Over Stukjes eten, Bijvoeding en Borstvoeding in het Bulgaars.

Lees hieronder het persoonlijk verslag van de auteur: Maria Noriega.
Alles begon met de filmpjes van Olivier die zelf leert te eten op de site van Kenniscentrum Borstvoeding.
Mijn tweelingdochters werden bijna tien jaar geleden in Nederland geboren en na een succesvolle start met borstvoeding twijfelde ik hoe ik kon starten met bijvoeding met behoud van borstvoeding. Alles was zo simpel tot nu ‘“ gewoon de borst(en) geven! En dan, op een van de afspraken op de consultatiebureau, zei de medewerkster tegen mij: ‘Weet je dat er een nieuwe methode van introductie van vast voedsel is? Kijk eens naar de video’s van Olivier op de borstvoeding.com’.

Olivier was een paar maanden ouder dan mijn meisjes en zodra ik de filmpjes had gezien en de artikelen gelezen, was ik zeker dat dit zal ook onze wijze van voedselintroductie zou worden. Ook was er het boek Eten voor de kleintjes en het bijvoedingforum* met zo veel nuttige informatie en adviezen van Stefan, Gonneke en andere moeders!
*Noot van de redactie: Het bijvoedingforum van toen is omgezet naar de Facebookpagina Kleintjesmethode in het Nederlands en Facebookpagina Diversification Menee par L‘™enfant in het Frans.

boek_bulgaars_noriega2.jpg
Alles ging zo makkelijk! Als tweelingmoeder vond ik ook heel belangrijk dat mijn kindjes elk hun eigen tempo in de ontwikkeling en eigen individualiteit en voorkeuren konden volgen bij de voedselintroductie.
Mijn moedertaal is Bulgaars en na de geboorte van mijn meisjes begon ik een blog over tweelingen met informatie over de zwangerschap, de geboorte, de borstvoeding van een tweeling. Natuurlijk, toen ik de geweldige resultaten zag van de kleintjesmethode, wilde ik mijn ervaring ook delen met andere moeders in Bulgarije. Ik had vaak over zelf voeden op Bulgaarse forums geschreven en er was veel interesse. Echter meer informatie in het Bulgaars was er niet.

Ik werk als vertaler en ik dacht dat het heel mooi zou zijn als ik het voedselintroductieschema en het artikel over Stukjes eten met behoud van borstvoeding in het Bulgaars kon vertalen voor borstvoeding.com en mijn blog.
Zo gezegd, zo gedaan! Ik sprak met Stefan en hij was enthousiast!

In de daaropvolgende jaren is zelf voeden een steeds meer populaire methode van voedselintroductie in Bulgarije geworden. Ik had ook veel andere artikelen voor mijn blog geschreven en meerdere moeders geholpen met informatie en ondersteunen. En daarna hielpen de ‘eerste moeders’ op hun beurt weer andere moeders met hun ervaring! En zo kwamen er meer en meer zelf voedende kindjes ook in Bulgarije.

Dan kwam het boek!

Het idee zat al lang in mijn hoofd, maar ik had altijd geen tijd of er waren andere zorgen en taken. Vorig jaar kwam ik in contact met een moeder die ook de kleintjesmethode gebruikte en die werkte voor een Bulgaarse uitgever. Zij had het voorstel om een boek te schrijven over zelf voeden in het Bulgaars. Eindelijk had ik een kans en een echte motivatie! Het was ook hard werken, onderzoeken, informatie verzamelen en iedere morgen als de kindjes naar school weren or ‘s nachts schrijven en schrijven…

boek_bulgaars_noriega.jpgIk wilde een boek niet alleen over mijn ervaring, maar ook met verhalen van andere moeders (en oma’s), de laatste adviezen over voedselintroductie met behoud van borstvoeding, informatie over de ontwikkeling van de vaardigheden voor het eten, de meest gestelde vragen, de voordelen van zelf voeden, recepten…
Kortom: alles wat de ouders willen weten bij de start van de introductie van vast voedsel.
In Bulgarije is de voedselintroductie nog een beetje ouderwets. Vaak krijgen moeders het advies om fruit- of groentesap in de eerste maanden te aanbieden, of te vroeg met bijvoeding te starten.
Meestal durven ze niet zonder een voedselintroductieschema iets aan hun baby te aanbieden. Een goed voedselintroductieschema -in het Bulgaars- had ik al jaren in mijn blog zitten.

En nog een keer heb ik besloten aan Stefan te vragen of hij toestemming wilde geven om zijn schema ook in mijn boek te publiceren. Ik was zo blij toen ik een positief antwoord van hem kreeg!

Nu, een jaar later, is het eerste boek over zelf voeden in het Bulgaars ‘Stukjes eten ‘“ makkelijk, nieuw, gezond! klaar en gepubliceerd. Het bevat ook een stukje dat komt uit Nederland!
Ik wil Stefan van harte bedanken voor de geweldige hulp en steun voor het populariseren van zelf voeden & stukjes eten in Bulgarije. Wat mooi is dat!

Boek kopen?

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden