Hoe geen borstvoeding gebitsproblemen vergroot

tandjes7.jpgHoe langer borstvoeding, hoe minder problemen zoals scheve tanden, overbeet of open beet en kruisbeet.
Kinderen die de eerste zes maanden exclusief bij hun moeder dronken, blijken 41 procent minder kans te hebben op scheve tanden [Lees: Kinderen die de eerste zes maanden niet bij hun moeder dronken, blijken 69,5 procent meer kans te hebben op scheve tanden] in vergelijking met kinderen die geen borstvoeding kregen [Lees: in vergelijking met kinderen die wel exclusief bij hun moeder dronken].
tandjes9.jpgEen kind dat na de eerste zes maanden blijft drinken met zijn moeder, vermindert zijn risico’s op gebitsfouten naar 72%. [Lees: Hoe langer geen borstvoeding, hoe meer risico’s op gebitsfouten].
Aanvullende melkvoeding en het zuigen op een fopspeen, ook als dat kind zich daarbij voedt aan de borst, verhogen de risico’s op het ontstaan van scheve tanden.

Wetenschappers onderzochten de invloed van borstvoeding op de positie van de tanden [Lees: Australische en Braziliaanse wetenschappers onderzochten de invloed van géén borstvoeding op de positie van de tanden]. Ruim 1300 kinderen van vijf jaar waren betrokken bij dit onderzoek. De onderzoekers keken naar de stand van de tanden, en zaken zoals overbeet of open beet en kruisbeet.
Ook vroegen zij naar de tijdsduur dat deze kinderen borstvoeding kregen tot en met hun tweede levensjaar.

tandjes8.jpg

Geen borstvoeding betekent dus

  • Meer scheve tanden, meer overbeet, open beet en kruisbeet.
  • Meer tandartsenbezoek, meer orthodontie zoals beugels en andere ingrepen om de tand- en kiezenposities te normaliseren.
  • Meer medische ingrepen en hogere kosten van de gezondheidszorg.

Bronnen

  • Exclusive Breastfeeding and Risk of Dental Malocclusion; Karen Glazer Peres, Andreia Morales Cascaes, Marco Aurelio Peres, Flavio Fernando Demarco, Iná Silva Santos, Alicia Matijasevich, Aluisio J.D. Barros; Pediatrics June 2015 DOI http://dx.doi.org/10.1542/peds.2014-3276 PubMed 26077480
  • Meer informatie over de invloed van zuigelingenvoeding en zuiggewoonten van zuigelingen op de ontwikkeling van het gebit vind je op de site van Brian Palmer.

Lees ook

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden