Blog : Borstvoeding en werk

Auteur : Cherique Persenaire – Vorstermans

Het is momenteel 06:04 uur en ik geef mijn dochter van 19 maanden borstvoeding terwijl ik dit artikel schrijf. Als ondernemer is het leven vaak multitasken. Mijn dochter neemt graag de tijd om haar melk te drinken en daar geniet ik van. Alles gaat tegenwoordig zo “snel, snel, snel”, maar hier neem ik – twee keer per dag – rustig de tijd voor. Mijn eerste dochter heb ik twee jaar borstvoeding gegeven en mijn tweede dochter van 19 maanden drinkt nog dagelijks aan de borst. Ik vind het geven van borstvoeding erg fijn, het is ons momentje samen en onze band wordt alleen maar sterker. Er is voor haar niks zo lekker als “mijn mamamelk” en dat geeft mij een super goed gevoel. 

Als je net als ik je kindje langer wilt voeden dan de tijd van je zwangerschapsverlof, kan het best zijn dat je tegen bepaalde vragen of obstakels aanloopt. Zo weet je misschien niet of je werkgever een geschikte ruimte (waar je kunt kolven of je kleintje kan voeden) tot jouw beschikking kan stellen. Misschien werk je thuis en kun je een deel van je werktijd benutten om te kolven of je kleintje te voeden. Waar is jouw werkgever toe verplicht? Lees het hieronder (bron: Rijksoverheid).


Gedurende de eerste 9 maanden na de bevalling heeft de werkneemster het recht het werk te onderbreken om in alle rust en afzondering haar kind borstvoeding te geven dan wel af te kolven. Hiervoor mag maximaal 1/4 van de werktijd gebruikt worden (zie Arbeidstijdenwet, artikel 4:8).

 

De werkgever moet een geschikte, afgesloten ruimte beschikbaar stellen voor het voeden of kolven (Arbobesluit artikel 3.48). Als dit niet mogelijk is, dan mag de werkneemster zelf een plek regelen, of kan de werkneemster naar de baby toegaan.

Belangrijke richtlijnen waaraan de ruimte moet voldoen zijn:
-De ruimte moet van binnenuit afgesloten kunnen worden.
-De ruimte moet hygiënisch zijn.
-De ruimte moet voldoende privacy bieden.
-De ruimte moet voldoende rustig en afgezonderd zijn.
-In de ruimte moet een bed of rustbank staan.
-Voldoende verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing zijn nodig.

 

Het dient een ruimte te zijn zonder risico’s, zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en verontreinigingen.

Wellicht ben je ondernemer en kun je je werk om de voedingen van je kindje heen bouwen. 

Een aantal tips van mij:
– Gebruik als je gaat kolven een goede elektrische kolf.
– Kijk tijdens het kolven naar foto’s en/of filmpjes van je kindje voor een beter toeschietreflex.
– Doe wat voor jou en je kindje goed voelt.
– Wees flexibel en creatief.

Met mijn eigen bedrijf Mon Cherique ontwerpbureau (www.moncherique.nl) heb ik met veel plezier diverse opdrachten voor verschillende borstvoeding gerelateerde bedrijven uitgewerkt. Zo heb ik o.a. het logo, de huisstijl en drukwerk voor borstvoeding.com verzorgd. Daarnaast heb ik ook veel klanten uit andere beroepssectoren. Ben jij of ken jij iemand die nog een goede vormgever kan gebruiken? Laat het mij dan weten via: info@moncherique.nl / 0627552880. 

Ook voor een uniek, op maat gemaakt ontwerp van geboortekaartjes kun je bij Mon Cherique ontwerpbureau terecht. 

Ik hoop dat jij – net als ik – een positieve ervaring met borstvoeding hebt. Geniet van je kindje, want voor je het weet is hij/zij groot.

Cherique Persenaire-Vorstermans

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden