Slapen met je baby

samenslapen.pngHet is heel gek dat het werk van James McKenna – dé expert op het gebied van samen slapen – nog geen gemeengoed is. De meeste ouders slapen wel eens met hun baby. Soms gebeurt dat standaard de hele nacht, soms een enkele keer. Samen slapen hoort volgens McKenna bij normaal menselijk gedrag. Veel instanties raden het echter af om je baby bij je in bed te nemen. Dat zou namelijk heel gevaarlijk zijn.
Volgens McKenna is de angst voor bedding-in ongegrond. Verreweg de meeste baby’s die om onverklaarbare reden plotseling sterven, gaan dood in hun eigen wieg. Baby’s die bij de ouders in bed overlijden worden niet beschouwd als een geval van SIDS (Sudden Infant Death Syndrom, oftewel wiegendood) maar dan krijgt het samen slapen in het ouderlijk bed de schuld. Onterecht zegt McKenna, want vaak blijkt dat er iets ernstig mis was met de randvoorwaarden.
In Amerika maken ze het helemaal bont. In Milwaukee worden, om ouders te ontmoedigen om hun kind in bed te nemen, foto’s van een baby verspreid die in bed ligt met een groot slagersmes. Dit soort afschuwelijke campagnes boezemen angst in bij ouders maar zorgen niet voor betere informatie over hoe je veilig samen kunt slapen.

Dat is een ernstig gemis want coslapen is goed voor de ontwikkeling van een baby. Het bevordert de hechting tussen ouder en kind, het helpt de lichaamsfuncties van de baby te reguleren en het zorgt voor een goede hersenontwikkeling. Samen slapen en borstvoeding horen bij elkaar. Voeden op verzoek en coslapen geven verreweg de beste nachtrust. En niet geheel onbelangrijk: ouders blijken in hun slaap waakzaam te zijn en het welzijn van hun baby in de gaten te houden.

Coslapen is de biologische standaard voor de mens. Baby’s hebben hun ouders hard nodig, juist ook ‘s nachts. Een baby is hulpeloos, afhankelijk van voedsel en aanraking. Een baby kan verschillende lichaamsfuncties, zoals zijn temperatuur, nog niet zelf reguleren. Daarom is de natuurlijke plek voor een baby zo dicht mogelijk bij zijn verzorgers. Dat coslapen goed is voor baby’s, daar zijn experts het wel over eens. Hoe dat veilig kan, dat lees je in dit boek.

‘Slapen met je baby’ van James J. McKenna is nu in het Nederlands verkrijgbaar via de webshop van Kenniscentrum Borstvoeding. De uitmuntende vertaling is verzorgd door Marianne Vanderveen-Kolkena, lactatiekundige IBCLC van Borstvoedingscentrum Panta Rhei en medewerker van Kenniscentrum Borstvoeding.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden