Candida Protocol

gv-16.jpgAls je pijnlijke tepels hebt, is het belangrijk om op de best mogelijke manier aan te leggen. Zelfs als je zere tepels door Candida (schimmel, spruw) worden veroorzaakt, kan het verbeteren van de aanlegtechniek de pijn verminderen. Bij een ideaal aangelegde baby, bedekt de baby een groter deel van de tepelhof met zijn onderlip dan met zijn bovenlip. Zijn neus raakt bovendien je borst niet. Het is niet altijd makkelijk het aanhappen van een drie tot vier maanden oude baby te veranderen, maar het is een poging waard.
Lees ook alles over goed aanleggen.

De diagnose Candida Albica

Een Candida-infectie is moeilijk te herkennen, en moeders moeten dit niet zelfstandig proberen te doen. De pijn die een candida-infectie geeft, wordt vaak verward met pijn veroorzaakt door verkeerd aanleggen en/of pijn door het syndroom van Raynaud. Er kunnen bovendien meerdere oorzaken zijn voor de pijnlijke tepels. Een goede hulpverlener kan je helpen bij het onderscheiden van deze oorzaken.

Tepelzalf voor alle doeleinden

Neem 2% Mupirocinezalf (15 gram) en 0.1% Betamethasonzalf (15 gram) en voeg hieraan miconazolpoeder toe tot de uiteindelijke concentratie 2% miconazol is. Deze combinatie geeft een totale hoeveelheid van iets meer dan 30 gram.

Clotrimazolpoeder (wat volgens ons niet zo goed is als miconazol omdat het vaak irriteert) of fluconazolpoeder, beide met een uiteindelijke concentratie van 2%, kunnen gebruikt worden als miconazolpoeder niet beschikbaar is. De apotheker moet ze misschien bestellen. Het gebruik van poeder geeft een betere concentratie van het antischimmelmiddel (miconazol of clotrimazol) en de concentraties van mupirocin en betamethason blijven hoger.

We gebruiken al langer dan tien jaar geen nystatine meer in ons recept. Soms helpt het om ibuprofenpoeder toe te voegen tot een uiteindelijke concentratie van 2%, daar waar het gewone recept niet helpt. We schrijven dit niet standaard voor omdat het dan nog moeilijker wordt om te verkrijgen en duurder is. Bovendien is het nutteloos een extra ingrediënt toe te voegen als de gewone tepelzalf voor alle doeleinden al voldoende helpt (wat gebruikelijk is).

Breng de zalf na elke voeding zuinigjes aan. Met ‘zuinigjes’ bedoelen we dat de tepel en tepelhof glimmen, maar dat je geen zalf ziet. Veeg of was de zalf niet weg, ook niet als de apotheker je zegt dat je dat moet doen. Deze zalf kan voor elke oorzaak van zere tepels gebruikt worden, het is voor alle doeleinden, niet alleen tegen Candida. Gebruik de zalf tot je een paar dagen pijnvrij bent en verminder het aantal keren dat je het aanbrengt dan gedurende een paar dagen. Als de pijn na een dag of drie, vier gebruik van de zalf niet vermindert, of als je het langer dan twee tot drie weken moet gebruiken om pijnvrij te blijven, zoek dan hulp of advies, maar stop niet met het smeren van de zalf.

Noot van de redactie:

De oorspronkelijk tekst van Newman is aangepast aan de situatie in Nederland en België omdat deze anders is dan in Canada.

Grapefruitzaadextreact [1]

Het grapefruitzaadextract gebruik je eventueel in samenhang met de tepelzalf voor alle doeleinden. Behandel de tepels met de oplossing. Het hoeft niet in de koelkast bewaard te worden. Het mag afgedekt worden en gebruikt tot de oplossing op is.

Het gebruik van grapefruitzaadextract

 • Meng 5 tot 10 druppels in 30 ml water.
 • Gebruik een wattenstaafje om de oplossing na een voeding op de tepels aan te brengen.
 • Laat het een paar seconden drogen en behandel de tepels dan met tepelzalf voor alle doeleinden.
 • Gebruik het extract tot de pijn weg is en bouw het gebruik dan langzaam af gedurende een week.
 • Als de pijn niet binnen twee of drie dagen vermindert, verhoog dan de concentratie met vijf druppels per 30 ml water. Je kan de concentratie op die manier verhogen tot een maximum van 25 druppels per 30 ml water.
 • Als je schilfertjes, droogheid of witheid van de huid krijgt, vervang de tepelzalf voor alle doeleinden dan één tot drie maal per dag door pure olijfolie. En verlaag de hoeveelheid druppels in de grapefruitzaadextractoplossing. Als het schilferen niet vermindert, stop dan met het gebruik van grapefruitzaadextract.
 • Je kunt ook de was behandelen: voeg 15 – 20 druppels toe in de spoelcyclus van alle wasladingen.
 • Grapefruitzaadextract mag gebruikt worden in combinatie met orale grapefruitzaadextract en probiotica.

Als je je niet beter voelt en/of je hebt pijn in de borst die niet vermindert door het behandelen van alleen de tepels

Neem dan ook orale grapefruitzaadextract. Gebruik tabletten of capsules, 250 mg (normaal gesproken twee tabletten van 125 mg per stuk), drie tot vier keer per dag (mondeling ingenomen door de moeder).
Als je de voorkeur geeft aan een vloeibaar medicament, neem dan drie keer per dag tien druppels in water. Dit is echter minder effectief en de smaak is vrij bitter. Oraal grapefruitzaadextract kun je gebruiken voor je fluconazol probeert, in plaats van fluconazol of in geval van resistentie in combinatie met fluconazol.

Je kunt in plaats hiervan, of erbij probotica gebruiken. Neem dan Acidophilus met Bifidus (met fructo-oligosaccharose is in orde). Neem twee tot drie per dag 1 à 2 capsules (met een sterkte van tienmiljard cellen). Er moet minimaal een uur zitten tussen het gebruik van de probiotica en het oraal grapefruitzaadextract. Je baby dient twee keer per dag met probiotica behandeld te worden gedurende een week. Breek een capsule open, haal je natte vinger door het poeder en laat je baby hier op zuigen, vlak voor een voeding.

Fluconazol, voor als er dan nog steeds geen verbetering is

Voeg dan Fluconazol toe. Dus als de pijn blijft en je weet zeker dat Candida de oorzaak is, of tenminste redelijk zeker, gebruik dan in aanvulling hierop in één keer fluconazol 400 mg, en gebruik vervolgens minstens twee weken tweemaal daags 100 mg, tot je een week pijnvrij bent. Blijf doorgaan met de tepelzalf.
Fluconazol moet niet als eerste keus behandeling gebruikt worden, vooral als je tepelpijn hebt. Als het wordt gebruikt, moet fluconazol worden toegevoegd aan de bovenstaand beschreven behandeling van de tepels, nooit als enige middel. Fluconazol doet er drie of vier dagen over voor het werkt, maar in sommige situaties heeft het wel tien dagen geduurd voordat het begon te werken. Als je na tien dagen gebruik van fluconazol geen enkele verlichting ondervindt, is het heel onwaarschijnlijk dat het zal werken en moet je het gebruik staken.

Aanvullende medicatie

Bij pijn diep in de borst mag elke vier uur 400 mg Ibuprofen gebruikt worden tot de eigenlijke behandeling werkt. De maximale dagelijkse dosis is 2400 mg.

Noten van de vertaler

[1] Grapefruitzaadextract is in Nederland ook bekend als citruszaadextract. 
[2] Acidophilus is een nuttige melkzuurbacterie die van nature in het spijsverteringskanaal voorkomt en maagdarminfecties tegengaat. Dezelfde bacterie komt ook in de vagina voor en beschermt vrouwen tegen schimmelinfecties als candidiasis. Acidophilus wordt dan ook een probioticum genoemd, een bacterie die de gezondheid bevordert. Onder bepaalde omstandigheden kunnen acidophilussupplementen nuttig zijn. Bij gebruik van antibiotica kan het bijvoorbeeld zinvol zijn zo’n supplement in te nemen omdat antibiotica zowel schadelijke als nuttige bacteriën doden. Acidophilussupplementen zorgen dan voor aanvulling van de nuttige darmbacteriën. Ook vrouwen die last hebben van steeds terugkerende vaginale schimmelinfecties kunnen baat hebben bij een dergelijk supplement. Vandaar dat het hier ook voor baby’s met spruw wordt gesuggereerd.

Lees ook

Heb je nog vragen? Lees ook…

Artikelgegevens

 • Hand-out #Candida protocol © 2005. Vertaling © 2010
 • Vertaling: Danielle Mitchell, Grietje Elsien de Jong-Taekema
 • (Eind)redactie: Gonneke van Veldhuizen-Staas, Karin Dunning, Stefan Kleintjes
 • Deze hand-out mag zonder verdere toestemming gekopieerd en verspreid worden, op voorwaarde dat hij in geen geval gebruikt wordt in enige context die de WHO-code op de marketing van vervangingsmiddelen van moedermelk schendt én dat tevens wordt voldaan aan de criteria gesteld in copyright
 • Written and revised (under other names): Jack Newman, MD, FRCPC, IBCLC © 1995-2005
 • Revised: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC and Edith Kernerman, IBCLC, © 2008, 2009

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | Borstvoeding.com |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen