Prematuren en borstvoeding: ervaringsverhaal [1]

ervaring-1.jpg

Ervaringsverhaal van Sanne Stehouwer

Toen ik 34 weken zwanger was, kreeg ik opeens weeën en werd Myrthe geboren. Hoewel alles heel goed ging, was dit een raar en onzeker begin. Heel anders dan een ‘gewone’ kraamtijd: vijf weken ziekenhuis, onze dochter ‘opgesloten’ in de couveuse aan draadjes, en slangetjes.
Ook de borstvoeding was anders dan anders. Het was extra spannend en vroeg om specifieke kennis, die niet altijd in het ziekenhuis aanwezig was. Zonder mijn enorme wens om de borstvoeding te doen slagen en mijn minstens zo grote eigenwijsheid, had ik waarschijnlijk genoegen genomen met verkeerde antwoorden. En was de borstvoeding misschien wel niet gelukt.
Voor andere ouders van te vroeg geboren kindjes heb ik ons verhaal opgeschreven. Wie weet geeft het jullie wat extra houvast.

Dag 1: net geboren

Prematuur-F18a.jpgDaar lig je dan. Niet thuis in je wiegje, maar in het ziekenhuis in een glazen kastje. Met allemaal snoertjes en draadjes aan je kleine lijfje.
Meteen na je geboorte mocht je gelukkig nog even bij me liggen (wat heerlijk!) voor je werd meegenomen naar de couveuseafdeling, een verdieping hoger in het ziekenhuis. Je bent 44 cm lang en weegt 2290 gram. Eigenlijk hoor je nog zes weken langer in mijn buik te zitten.

Dag 2: kolven

Ik heb nooit getwijfeld of ik borstvoeding wilde geven. Nu je zo vroeg al geboren bent, wordt dat nog belangrijker. De veilige plek in mijn buik kan ik je niet meer bieden. Borstvoeding wél. De afweerstoffen in moedermelk zijn nu extra waardevol. Pas veel later lees ik dat borstvoeding nog veel andere belangrijke voordelen oplevert voor prematuur geboren kindjes.
kolf-7.jpgOmdat je nog te klein bent om zelf te drinken, begin ik de ochtend na je geboorte met kolven. Eigenlijk had ik daar zo snel mogelijk na je geboorte mee moeten beginnen. Maar tot mijn verbazing zijn we gisterenavond in een diepe slaap gevallen en werden we pas wakker toen er iemand klopte voor het ontbijt. Zodra ik dat achter de kiezen heb, maak ik voor het eerst kennis met de ziekenhuiskolf. Ik heb me tijdens mijn zwangerschap nooit kunnen voorstellen dat er daadwerkelijk melk uit mijn borsten zou komen en die kolf maakt me nog sceptischer. Zou dit wel werken? Ik krijg een korte uitleg van de kolf en de instructie om een kwartier per borst te kolven. En… er komt melk! De eerste kolfbeurt levert 4 mililiter op en de 2e slechts 1 mililiter. Maar ik ben reuzetrots en blij met elke druppel. Je papa schrijft na elke kolfbeurt je naam, de datum en de tijd op een etiketje en plakt dat op het flesje. Teamwork!

We mogen vandaag voor het eerst met je kangoeroeën. Voor even mag je uit de couveuse om op onze blote huid liggen. We vinden het spannend. Ik weet nog niet zo goed hoe ik je vast moet pakken met al die draadjes en dat ieniemienie lijfje. Maar als je eenmaal ligt, genieten we met volle teugen. En op de monitor is duidelijk te zien dat het jou ook goed doet.
Ik kolf om de drie uur. Omdat ik heb gelezen dat het belangrijk is voor de productie om in het begin niet langer dan vier uur tussen twee kolfbeurten te laten, zet ik ‘s nachts mijn wekker en trek ik me terug in het kolfkamertje. Nachtvoedingen met enkel een kolfapparaat.

Dag 3: voor het eerst aanleggen

‘s Ochtends mogen we voor het eerst een keertje proberen om je aan te laten happen. Ik heb een boekje over borstvoeding gelezen en daar stond in dat het over het algemeen een kwartier of langer duurt voor een pasgeborene daadwerkelijk toehapt. Ik ga er vanuit dat het bij jou langer zal duren. Als je überhaupt hapt, want dat hoef je met je 34 weken nog helemaal niet te kunnen. Ik ga lekker met je zitten en tot mijn verbazing doe je 1-2-3-hap. Je sabbelt een beetje, zonder veel zuigkracht. Eigenlijk maak je alleen wat smak-bewegingen met de tepel in je mond. Het kriebelt een beetje. Ik ben zo ontzettend trots en zit met tranen in mijn ogen naar je te kijken. Morgen gaan we het nog een keer proberen.
Je weegt nu 2212 gram.

Dag 4: één draadje dichter bij huis

Algemeen-4.jpgDe hoeveelheid voeding die je krijgt wordt langzaam opgebouwd. De eerste dag kreeg je 8x10ml, de tweede dag 8x20ml en vandaag al 4x25ml en 4x35ml. Wat moet je maagje hard groeien! Gelukkig gaat het kolven ook steeds beter. Ik had vandaag al 50ml per keer. Ik denk dat de nachtelijke kolfbeurten hun werk doen.
Met het oefenen met ‘live’ drinken gaat het ook goed. Ik geloof dat je nog niet veel binnenkrijgt, maar dat hoeft ook nog niet. Na 10 minuutjes oefenen ben je moe en val je heerlijk op mijn borst in slaap. Ik blijf 2 uur zo zitten en kijk naar je terwijl ik je zachtjes streel. Over je haartjes, je wangetjes, je neusje, je oortje en je ruggetje. Af en toe maak je zachte geluidjes in je slaap en trek je je mondhoekjes op, alsof je moet lachen van al dat gekriebel.
‘s Avonds komen je papa en ik weer. Voor we de couveuseafdeling op mogen, moeten we elke keer onze handen met zeep wassen en dan met 100% alcohol napoetsen. En zodra we de eerste deur door zijn, moeten we hetzelfde ritueel meteen weer herhalen. Ook voor je door ons of de verpleegkundige uit de couveuse gepakt wordt, komt het alcoholpompje er regelmatig aan te pas. Ik vind het vervelend dat je steeds in zo’n allesoverheersende alcohollucht ligt, maar besef ook dat het nu het beste voor je is. Als klein tegenoffensief heb ik de hele dag een doekje onder mijn behabandje gedragen, zodat het naar mij gaat ruiken. Als ik het naast je leg in de couveuse maak je meteen hapbeweginkjes met je mond.

Je temperatuurdraadje heb je uitgepoept en het hoeft niet terug: we zijn één draadje dichter bij je ontslag uit het ziekenhuis. Je weegt 2188 gram.

Dag 5: Infuus eruit en voeding hevelen

Prematuur-E14.jpgOm me heen liggen andere vrouwen zich druk te maken over of ze vandaag of morgen naar huis mogen met hun baby. Heel logisch natuurlijk, maar daardoor lijken de weken die wij nog te gaan hebben opeens zo veel langer. (Kraam)tranen in overvloed dus.
Je hebt net weer 10 minuten geoefend met happen en sabbelen en nu lig je lekker met je papa te knuffelen. Ik kolf ondertussen, want mijn borsten zijn net twee meloenen door de stuwing.
Je zag al een paar dagen wat geel. Vandaag lig je onder een blauwe lamp omdat je bilirubine hoog is. Wel is je infuus verwijderd en dus ook de enorme spalk om je armpje die ervoor zorgde dat het infuus op zijn plek bleef. Wat een bevrijding. En weer een draadje kwijt! Doordat het verwijderen van het infuus (met al die pleisters) zo inspannend voor je was, oefenen we niet aan de borst. Je papa geeft je moedermelk via de sonde. Je voeding is opgevoerd naar 8x40ml en je krijgt er ook nog 5ml glucose bij omdat je onder de lamp ligt. Je spuugt regelmatig wat na je voeding en het ophogen van je voedingen lijkt mij te snel te gaan. De kinderarts vindt echter dat het nodig is en dat je anders weer aan het infuus moet. Maar ‘s avonds vertelt de verpleegkundige dat je na 35ml overliep en dat je voortaan 30ml moedermelk en 5ml glucose zal krijgen. Ik ben opgelucht. Ze laat me bovendien zien hoe we kunnen ‘hevelen’. Dan duw je de voeding niet door het spuitje in de sonde, maar laat je het rustig vanzelf naar binnen lopen. Je geeft alleen een klein startduwtje. Jij slaapt ondertussen rustig door.
Mijn borsten lijken wat minder hard en pijnlijk te zijn en de productie gaat snel omhoog. Ik kolfde vandaag zelfs al 80ml.
Je weegt 2115 gram.

Dag 6: de eerste live slokken?

Prematuur-E23.jpgZe hadden vandaag zoveel bloed nodig bij het prikken dat je uitgeput bent van het huilen. Je beide hieltjes waren al blauw van het vele prikken en zijn nu nóg blauwer geknepen. Ik kon het zelf ook nauwelijks droog houden, maar vond het toch fijn om bij je te zijn. Je bent te moe om ‘live’ te oefenen, dus ik hevel je voeding terwijl je in slaap valt. Aan het eind heb je een heel bol buikje.
‘s Avonds oefenen we weer en nu lijk je voor het eerst echt te drinken. Dit is meer dan alleen wat gesmak!
Je weegt nu 2090 gram. Je gewicht moet nu ongeveer gaan klimmen, anders moet je weer aan het infuus. Je ligt nog steeds onder je zonnebankje met je enorme zonnebril.

Dag 7: onder de lamp uit

Ik heb je voor het eerst in bad gedaan en je draagt voor het eerst een rompertje. Nog net op tijd kon ik het bij de verpleegkundige uit haar handen grissen om het je zelf aan te trekkken. Toen je daarna bij me lag, keek je me weer aan met je mooie amandeltjes. Je begint wimpertjes te krijgen. Soms bekijk je me heel nieuwsgierig en dan heb je opeens weer een heel serieuze blik, met een rimpel tussen je wenkbrauwen. Je steekt een paar keer je tongetje uit en kijkt heel ingespannen naar me terwijl ik je nadoe. Dat is een leuk spelletje.
Het kolven heb ik deze keer wat doorgeschoven zodat je eens aan een volle borst kunt drinken. Maar je bent te moe, dus ik hevel je voeding terwijl je op mijn borst ligt te slapen. Ik word er steeds handiger in om het hevelen op gang te brengen.
Je bent onder de blauwe lamp vandaan.

Dag 8: voor het eerst wat aangekomen en weer een draadje minder

ervaring-1c.jpgJe papa is een kolfapparaat aan het regelen via de thuiszorgwinkel. Vandaag ga ik naar huis. Ik vind het vreselijk om jou in het ziekenhuis achter te laten, maar er zit niets anders op. Gelukkig gaat het allemaal goed met je. Je saturatielampje is verwijderd en de temperatuur van de couveuse is vandaag twee keer verlaagd. Je weegt 2135 gram. Je bent voor het eerst wat aangekomen!

Dag 9: ja, echt gedronken!

Vanochtend heb je je eerste beetje uit de borst gedronken! Na je voeding woog je 5 gram zwaarder dan ervoor. Je hebt dus ongeveer 5ml gedronken! Je moet er hard voor werken en ik ben zo trots op je dat het je lukt. Je balt je vuistjes tijdens het drinken en maakt kleine knorgeluidjes van inspanning.
Tijdens het kolven had ik gezien dat het even duurt voor het lekker stroomt. Daarom heb ik vanavond een beetje gekolfd voor ik je aanlegde en zo de melkstroom al een beetje op gang gebracht. En na de eerste snelle drinkbewegingen, ga je over op langzame bewegingen omdat je tussendoor slikt! Ik kan het bijna niet geloven dat de weegschaal na afloop 30 gram meer aangeeft. Dat is bijna een hele voeding!
Je weegt 2095 gram.

Dag 10: fortifier door de moedermelk

Vanochtend heb je 5 gram uit de borst gedronken en vanavond 10 gram. Knap hoor! Je krijgt nu fortifier door de moedermelk. Dat is een soort krachtvoer zodat je meer aan zal komen.
IMG-1818-BMF.jpgIk blijf me zorgen maken omdat je regelmatig spuugt na het drinken. Mijn voorstel om je 10 à 12 kleinere voedingen te geven, vinden ze geen goed idee. Naar mijn idee past het beter bij je, maar ze geven aan dat ze dat alleen bij baby’tjes doen die nog veel vroeger geboren zijn. Ik blijf het gevoel houden dat je wordt volgepropt met de sonde.
Je weegt 2130 gram.

Dag 11: volle vriezer

Je hebt vanmorgen 20ml uit de borst gedronken en vanavond 15ml.
De verpleegkundigen vroegen me vandaag om geen moedermelk meer mee te nemen. Er staan nog 14 flesjes in de ziekenhuisvriezer. Toch maak ik me een beetje zorgen. Mijn kolfopbrengst loopt wat terug en m’n borsten voelen nooit meer echt vol aan. Ik ben een beetje bezorgd dat het daardoor voor jou moeilijker wordt om aan de borst te drinken. Aan de andere kant lukt het je allemaal heel aardig, dus kan ik het het beste maar gewoon loslaten.
Je voeding is verhoogd naar 50ml per keer. Je weegt 2180 gram.

Dag 12: uit de couveuse!

Je bent uit de couveuse! Toen ik op de afdeling kwam, lag je opeens in een wiegje. Je bent erg warm aangekleed en het lukt je goed om op temperatuur te blijven.
Aan de borst drinken lukte vandaag niet. Je was erg onrustig en moest steeds huilen. Je woog na afloop dan ook geen gram zwaarder. Toen je even later bij me lag te slapen, moest je weer spugen en kwam er een grote slijmprop mee. Die had je waarschijnlijk dwarsgezeten.
Je weegt 2245 gram.

Dag 14: van de monitor en over je geboortegewicht heen

ervaring-1b.jpgJe bent vandaag helemaal van de monitor! Nu is de sonde het laatst draadje dat je in het ziekenhuis houdt. Het is nu dus alleen nog een kwestie van genoeg leren drinken. Tot nu toe drink je meestal tussen de 5ml en de 15ml. Een hele voeding is 50 ml; dat haal je dus nog niet. Ze zeggen dat sommige baby’s van de een op de andere dag het licht zien en dat anderen er wat langer over doen. Nou is het dus afwachten. We willen je graag mee naar huis nemen, maar we hebben tegelijkertijd alle tijd die jij nodig hebt.
Je weegt 2325 gram.

Dag 15: tepelhoedjes

Een van de verpleegkundigen zei dat je de borst misschien wat makkelijk vacuüm kan zuigen met een tepelhoedje. Op internet las ik ook positieve ervaringen van moeders van vroeggeborenen. Proberen dus. Je dronk meteen 20ml en inderdaad met meer grip; ik kreeg je bijna niet meer los.
Je weegt 2360 gram

Dag 17: voor het eerst een flesje

Fles-A1.jpgVanochtend dronk je 35ml uit de borst. Daarna gaf ik je je eerste fles maar dat was geen succes. Je verslikte je meteen en ik kreeg het er helemaal benauwd van. Vanavond deed je ook goed je best aan de borst alleen kwam er op de een of andere manier niets uit. Je werd er een beetje boos van, en terecht. Nadat je nog even aan de andere borst had gedronken (10ml), heb je nog 25 ml uit de fles gedronken bij je papa. Gelukkig hebben papa en jij me vanavond laten zien dat het met de fles ook goed het kan gaan.
Je krijgt nu 7x60ml in plaats van 8x50ml. In het ziekenhuis proberen ze alle kindjes voor ze naar huis gaan geen nachtvoeding meer te geven. Aan de ene kant handig, aan de andere kant vind ik het wel heel snel. Je mag me straks gewoon wakker maken voor een voeding hoor!
Je weegt 2455 gram.

Dag 19: weg met de tepelhoedjes

Je hebt vandaag 2x 20ml uit de borst gedronken en 1x15ml uit de fles. Ik ben gestopt met de tepelhoedjes en volgens mij heb je nu de zuig-slik-adem-techniek voor het eerst echt onder de knie.
Je weegt 2465 gram (maar op een andere weegschaal, omdat je verhuisd bent naar een ander kamertje)

Dag 21: vandaag zou ik 37 weken zwanger zijn geweest

Gisteren zei de kinderarts dat we je misschien na het weekend mee naar huis kunnen nemen! Gisteren dronk je 35ml uit de borst. Vandaag slechts 5ml, maar daarna nog 25ml uit de fles. Voortaan krijg je de fles elke keer als je wakker bent op het moment van je voeding. Tot nu toe is dat wanneer wij er zijn en 1x ‘s nachts. De rest van je voedingen krijg je via de sonde.
Je hebt in totaal 130ml zelf gedronken en 270ml via de sonde gekregen.
Je weegt 2605 gram.

Dag 23: voor het eerst een hele fles

Je bent vaker wakker voor je voedingen. Vandaag heb je voor het eerst een hele fles leeggedronken (60ml) en dat meteen drie voedingen achter elkaar. Uit de borst drink je ook 40 à 45ml per keer. Knap hoor!
Gisteren dronk je in totaal 220ml zelf en kreeg je 200ml via de sonde.
Vandaag dronk je 325ml zelf en kreeg je 95ml via de sonde.
Je weegt 2655 gram.

Dag 24: de sonde is er uit!

Vanochtend heb je eigenhandig de sonde verwijderd en de kinderarts was het eigenlijk wel met je eens. Je bent dus verlost van het laatste draadje!
Je mag gaan ‘resten’. Dat betekent dat je je voedingen niet meer via de sonde krijgt aangevuld. Al die beetjes die je minder drinkt dan de 60ml die je per keer ‘moet’ drinken (restjes), tellen ze aan het eind van de dag bij elkaar op. Je mag niet meer dan 60ml per dag resten. Alhoewel de kinderarts meteen ook zei dat het met borstvoeding eigenlijk moeilijk te bepalen is hoeveel je moet drinken, omdat hij niet precies weet hoe voedzaam dat is. Oftewel: zolang je blijft aankomen is het prima.
Je hebt vandaag 420ml gedronken en 60ml ‘gerest’. Doordat je ‘s nachts toch weer een 8e voeding kreeg, lukte het wel om de 420ml te drinken die je per dag volgens de schema’s binnen moet krijgen.
Je weegt 2660 gram.

Dag 25: rooming-in

Prematuur-D8.jpgVanaf vanochtend hebben we met z’n drietjes 24 uur lang een eigen kamertje in het ziekenhuis. Om te kijken hoe het gaat zonder hulp. De kinderarts is positief, maar de verpleegkundigen geven aan dat ze zich afvragen of je wel genoeg zelf kan drinken om al mee naar huis te gaan.
We hadden een vervelende start, want toen we hier zoals afgesproken om negen uur aankwamen, bleek dat je je voeding van acht uur nog niet had gekregen. Je was al een tijd wakker en had zelfs al gehuild. Je was hierdoor behoorlijk moe, waardoor je minder energie had om te drinken. Geen fijn begin van deze ‘proefdag’ dus. Maar wat is het genieten die tijd met z’n drieën! Heerlijk om je samen in bed borstvoeding te geven en om je geluidjes ‘s nachts te horen.
We hebben de -op de couveuseafdeling zo befaamde- maxicosi meegenomen. Spannend!
Je weegt 2685 gram.

Dag 26: toch nog niet naar huis

Gisteren heb je in totaal 385ml zelf gedronken en liet je 95ml staan. Je hebt dus teveel gerest, maar omdat je wel een extra (8e) voeding had gedronken, heb je eigenlijk maar 35ml te weinig gedronken. Zo meteen komt de kinderarts om te bespreken of we je mee mogen nemen.
De kinderarts is net geweest. Je was vanmorgen erg moe, waarschijnlijk door de snelle drinkspurt die je de afgelopen dagen hebt gemaakt. We hebben besloten om je toch nog wat dagen in het ziekenhuis te laten aansterken. Anders is de kans aanwezig dat we je over een paar dagen weer terug moeten brengen naar het ziekenhuis, zoals we al bij een ander baby’tje gezien hebben. Je krijgt weer een sonde voor 2 voedingen per dag, zodat je je energie een beetje kunt sparen. Het is moeilijk om naar huis te gaan met de lege maxi-cosi.
‘s Avonds ben ik ineens in tranen. Ik zie hoe moe je bent en heb zo met je te doen.
Je weegt 2690 gram.

Dag 28: bolle wangen

Vanochtend was ik aan de late kant en liet je tijdens het aankleden goed horen dat je het hoog tijd vond voor je maaltijd. De kinderarts kwam vertellen dat het plan is om je weer alles via de borst en de fles aan te bieden. Ik was er wat terughoudend in omdat de sonde er net twee dagen in zit, maar hij zei dat twee dagen een groot verschil kunnen betekenen in jouw ontwikkeling nu.
Je krijgt steeds rondere wangen en dat ziet er zó lief uit.
Je hebt 30ml uit de borst gedronken en daarna ging de laatste 30ml er via de fles ook nog best makkelijk in. En dan te bedenken dat je je vorige voeding een uur te laat hebt gekregen doordat je tijden verkeerd op de lijst van de verpleegkundigen stonden.
‘s Avonds: net blijkt dat ze je sonde alweer hebben verwijderd en dat ze je laten resten. In 3 voedingen had je 35ml gerest. Voor mijn gevoel gaat het veel te snel en staan we weer aan het begin van een uitputtingsslag. Uiteindelijk hebben we met de kinderarts afgesproken dat je al je voedingen zelf gaat drinken, maar dat je niet hoeft te resten. Voorlopig krijg je al je voedingen zo nodig via de sonde aangevuld tot 60ml. Dat voelt een stuk beter.
Je weegt 2800 gram.

Dag 29: boze mama

Prematuur-E18.jpgJe sonde blijkt -om onduidelijke redenen- niet te zijn ingebracht én je bent afgevallen. Je had veel honger toen ik je aanlegde, maar na 5ml was je al te moe om verder te drinken. Daarna heb je nog wel 30ml uit de fles gedronken, maar toen was je echt op. De kinderarts ‘“een andere dan gisteren- zegt dat het niet erg is dat je moe bent, als je maar blijft groeien, desnoods met een 8e voeding. Hij is verbaasd dat gisteren is afgesproken dat je weer een sonde zou krijgen. Ik vind het verwarrend dat iedereen weer wat anders zegt en ben boos dat de afspraak van gisteren niet is nagekomen. Uiteindelijk spreken we af om je voedingen de komende twee dagen met de sonde aan te vullen tot 60ml. Hij zegt dat hij het zo wil doen omdat ik anders mijn onzekerheid op jou over zal brengen. Aan de ene kant vind ik het een vreselijk idee dat je nu misschien een sonde krijgt omdat ik onzeker ben. Aan de andere kant wil ik zo graag dat je de tijd krijgt om voldoende aan te sterken.
Je weegt 2785 gram.

Dag 30: lacatiekundige

Vandaag heb je niet zoveel zelf gedronken als je eerder deed. Gelukkig dus dat je de rest gewoon via de sonde aangevuld krijgt. Of zou je daardoor juist minder zelf drinken? Doordat de verpleegkundigen nu eerder stoppen met de fles bijvoorbeeld?
Er is één verpleegkundige op de afdeling die gediplomeerd lactatiekundige is. We zien haar helaas niet zo vaak door alle wisseldiensten. Vandaag vertelde ze dat aan de borst drinken niet vermoeiender voor je is dan de fles. Ik geloof wel wat ze zegt, maar het is verwarrend dat al haar collega’s er anders over denken.
Verder valt het op dat je zowel bij de borst als de fles na ongeveer 40ml voldaan bent. Thuis ga je dus waarschijnlijk kleinere beetjes drinken en dan vaker.

Dag 31: verkouden

Je bent verkouden en dat is waarschijnlijk de reden dat je de afgelopen dagen wat meer spuugde. Het slijm verteerd niet, dus dat moet je wel uitspugen. Ondanks je verstopte neusje heb je vanochtend 50ml gedronken en vanmiddag 25ml. Je voeding is vandaag weer omhoog gegaan: naar 65ml.
Vanavond gaan we weer naar je toe. Nog even en we kunnen gewoon de trap oplopen als we je willen zien.

Dag 32: één maand oud!

Prematuur-E29.jpgVandaag was je lekker aangekomen en heb je goed gegeten. De sonde zit er nog wel in, maar wordt nu niet meer gebruikt. Alleen als je overdag teveel rest, krijg je ‘s nachts terwijl je slaapt een extra voeding via de sonde.
Vanochtend heb je 40ml uit de borst gedronken en wilde je de rest ook niet meer via de fles. Anderhalf uur later, toen ik op het punt stond om weg te gaan, was je opeens klaar wakker en lag je te smakken in je wiegje: honger! Ik liet je op mijn pink zuigen in de hoop dat je weer in zou slapen, maar nee hoor. De verpleegkundige had nog minder succes met een fopspeen. Na een half uurtje mocht ik je gelukkig toch aanleggen, ook al schopte dat het hele ziekenhuisschema door de war. Je dronk 35ml uit de borst en de overige 30 ml uit de fles. Klein hongerlapje!
Ik heb er steeds meer vertrouwen in dat het thuis met drinken goed zal gaan. Waarschijnlijk zullen het wel vaker kleinere beetjes worden, maar dat is prima. Je geeft goed aan wanneer je wilt eten en ook wanneer je voldaan bent. Dan pers je je lippen stevig op elkaar en steek je je onderlip naar voren: genoeg!

Dag 34: je mag morgen naar huis!

Gisteren heb je je sonde er uit getrokken en je hebt hem niet meer nodig gehad. En vanochtend kregen we te horen dat je zo goed drinkt dat we je morgenochtend mee naar huis mogen nemen! Ik had al zo’n voorgevoel.

Dag 36: je 2e dag thuis

Wat heerlijk om je thuis te hebben! En ook spannend. Je voedingen zijn beladen geworden met al die mililiters die je binnen moet krijgen. We hebben vanuit het ziekenhuis de tip gekregen om het ‘live’ drinken langzaam op te bouwen. In het ziekenhuis dronk per dag twee à drie voedingen aan de borst (als ik bij je was) en de rest kreeg je van de verpleegkundigen met de fles.
Je eerste flessen thuis gingen er 1-2-3-hup in. Na de 2e bleef je een beetje zoeken met je mondje en bleef je hartstikke wakker. Toen we je in je wiegje legden, begon je hard te huilen. Dus heb ik je maar een borst gegeven. Daarna viel je tevreden in slaap. Ik hoorde je slaapgeluidjes naast me. Genieten!
Voor je papa is het even wennen, de voedingen ‘s nachts. Ik ben het al een maand gewend om gebroken nachten te hebben, in verband met het kolven, en vind het heerlijk om jou ‘s nachts aan te leggen in ons warme bed, in plaats van een lawaaierige kolf in een koude woonkamer. Je hebt vandaag een volledige voeding uit de borst gedronken (we hebben een weegschaal thuis) en dat is mooi, want het kolven plus flesjes geven is dubbel werk.

Dag 38: een paar hele voedingen uit de borst

Je hebt vandaag een paar keer een hele voeding uit de borst gedronken. Knap hoor. Je maakt goed duidelijk wanneer je honger hebt. ‘s Nachts zetten we de wekker, zodat we na 4 á  4,5 uur wakker worden voor je voeding, maar meestal ben je ons voor.

Dag 40: weg met de weegschaal en de ziekenhuisschema’s

Je hebt vandaag de eerste vijf voedingen ‘live’ gedronken. Twee keer dronk je wat minder, maar toen kwam je gewoon wat eerder voor je volgende voeding. Aan de ene kant ben ik onzeker over de borstvoeding, aan de andere kant merk ik dat jij prima weet wanneer je honger hebt. We hebben het ziekenhuisschema de afgelopen dagen steeds meer losgelaten. Je krijgt een voeding als je aangeeft dat je trek hebt. We letten er wel op dat we niet teveel tijd tussen twee voedingen laten, maar eigenlijk is zelfs dat niet nodig, want je meldt je steeds binnen de drie uur. Vandaag doen we ook de weegschaal de deur uit. Ik schiet er alleen maar van in de stress als je een keer minder drinkt.

Dag 42: uitgerekende datum

Vandaag is de dag dat ik uitgerekend was. Een raar idee. Wel mooi is dat je uitgerekend vandaag voor het eerst al je voedingen uit de borst hebt gedronken. Wie had dat gedacht, dat je binnen een week na thuiskomst al je voedingen al ‘live’ zou drinken? Je drinkt één borst per keer. De volgende voeding drink je de andere.
Ik schrok net een beetje van je hoe fanatiek je aanviel op de borst. Als een klein roofdiertje op zijn prooi. Mijn borstmonstertje.
Wat is het heerlijk om je te zien groeien op niets anders dan mijn melk!

Nawoord

ervaring-1d.jpgDit stuk eindigt op het moment dat de borstvoeding goed begon te lopen. Dat wil niet zeggen dat het toen opeens super ging. De eerste tijd was ik nog regelmatig onzeker. Gelukkig heb ik onder andere op het borstvoedingsforum veel steun en informatie gevonden. Dankzij de vele ervaringsdeskundigen daar, het enthousiasme van Myrthe en mijn eigen eigenwijsheid, heeft de onzekerheid uit de begintijd meer en meer plaatsgemaakt voor genieten. En genieten, dat doen we nog steeds!

Geschreven door: Sanne Stehouwer

Foto’s en disclaimer

  • Op drie foto’s na zijn de foto’s gemaakt door medewerkers van het Mesos Medisch Centrum in Utrecht Dank aan alle ouders en kinderen die hier aan meegewerkt hebben.
  • Het ervaringsverhaal van Sanne Stehouwer heeft geen enkele relatie met het Mesos Medisch Centrum in Utrecht.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden