Reactie op artikel ‘Borstvoeding geven aan de baby die prematuur geboren is’

psonde1.jpgIk ben lactatiekundige IBCLC, onder andere werkzaam in het ZGT (Ziekenhuis Groep Twente, locatie Almelo) en ik las met veel interesse het artikel Borstvoeding geven aan de baby die prematuur geboren is, van Jack Newman. Of ik ouders ook zou doorverwijzen naar dit artikel betwijfel ik. Het Prematuren Protocol van het Kenniscentrum Borstvoeding vind ik een geweldig naslagwerk voor ouders. Dat ligt dus ook in het ziekenhuis klaar voor ouders om te lezen of tijdelijk mee te nemen naar huis. Maar als ouders dit artikel lezen, denk ik dat ze een aantal teleurstellingen zullen moeten verwerken. En bevallen van een prematuur kindje is al ingrijpend genoeg. De situatie ziet er dan vaak al zo anders uit dan waar ouders op hadden gehoopt. Maar goed, wie ben ik om ouders wel of niet door te verwijzen naar een artikel?
Of ik het dan met alles oneens ben in dit artikel. Nee, dat zeker niet maar…
Jack Newman beschrijft de situatie vanuit het meest ideale beeld. Een prachtig beeld dat wel. Op de dag, dat het ziekenhuis waar ik werk start met couveusesuites, spring ik een gat in de lucht en zal ik gedurende lange tijd vreugdedansjes maken. Maar zover is het nog niet… Nog lang niet en het is in veel Nederlandse ziekenhuizen nog niet zo ver. Tot die tijd moeten veel verpleegkundigen en instelling-lactatiekundigen het doen met de mogelijkheden die er wel zijn. En dat is gelukkig al zoveel beter dan enkele jaren geleden. Dus tot die tijd blijf ik vreugdedansjes maken bij iedere cc moedermelk die de premature baby krijgt.

Premature baby’s horen in de couveuse

Prematuur-G1b.jpgNee niet perse maar als je die couveusesuite niet hebt wat dan? Dan dus toch maar die couveuse en als de moeder of vader er dan is, genieten van het buidelen! Dat buidelen hoeft geen kwartier te duren natuurlijk, dat zou zonde zijn en zelfs niet aan te raden. In het ziekenhuis stimuleren we de ouders lekker te gaan zitten/liggen met de kleine, en we vertellen dat het zeker de bedoeling is, dat ze er een tijdje blijven zitten met hun baby in de comfortabele tuinstoel of de speciaal daarvoor aangepaste stoelen. Sommige moeders zitten zo één tot twee uur met de kleine. Je kunt je afvragen waarom ze niet de hele dag in die tuinstoel zitten? Dat heeft regelmatig te maken met de lichamelijke toestand van de moeder. Sommigen zijn te vroeg bevallen vanwege het Hellpsyndroom of ze moeten nog bijkomen van de keizersnee. Zou een moeder de hele dag willen blijven zitten, dan valt dat op en sommige zorgverleners zouden er over discussiëren, maar het zou wel mogen.
psonde2.jpgMoeders mogen de gehele kraamweek op de kraamafdeling verblijven en zo zijn zij dus soms de hele week vlakbij de baby en kunnen ingaan op de behoeftes van de baby. Ik weet dat dit niet overal een optie is. Maar hoeveel moeders willen toch naar huis omdat ze slecht slapen, hun partner of de andere kinderen missen? Hoe vaak gebeurt het niet dat ouders aangeven één keer per dag te willen komen omdat het anders te vermoeiend is? Voor mij persoonlijk niet te snappen maar dat is wel de praktijk waar ik mee te maken heb. Ik neem aan de je de frustratie proeft…?

Elke premature baby heeft versterkers nodig en hoe kan de baby zonder versterkers gevoed worden?

IMG-1818-BMF.jpgHoe ziet dat er in de Nederlandse situatie uit? We wachten op de moedermelkbank die in het VUMC gaat komen! Mijn hoop is gevestigd op de moedermelkbank en hopelijk worden er een aantal kinderartsen wakker die het beleid rondom de versterkers kritisch gaan bekijken.
Ook in ‘mijn’ ziekenhuis maken we gebruik van Breast Milk Fortifier, gebaseerd op koemelk. Dat is niet nodig als de moedermelkbank er is, maar tot die tijd is er dus niets anders. Versterkers gemaakt van moedermelk zijn in Nederland niet verkrijgbaar dus… wat moet je dan?

Zijn versterkers nu wel of niet nodig?

Ik kom daar niet uit. Ik vind het een ingewikkelde materie en ook ik neig naar de gedachte dat het zeker bij de oudere premature baby’s niet nodig is. Jack Newman beschrijft dat je niet vast hoeft te houden aan de richtlijn van 150 ml tot 180 ml per kilogram gewicht per 24 uur maar als je deze kleine baby’s gaat vullen met teveel melk, gaan ze spugen en hebben ze geen honger en dus ook minder interesse voor de borst. Laten we juist voorzichtig zijn met die grote hoeveelheden en laten we de baby’s vooral lekker laten oefenen aan de borst en geef de resterende voeding via de neus- of maagsonde. Dat spaart energie.
Ook het 24 uurs druppelen van moedermelk zorgt ervoor dat er geen hongergevoel ontstaat. Zodra er geen infuus meer nodig is, wordt het infuus verwijderd. In Nederlandse instellingen wordt echt niet langer infuusvloeistof gegeven dan nodig is en er moedermelk voorradig is. Ook de IV antibiotica worden niet meer in infuusvorm gegeven maar als bolus, omdat er dan minder vloeistof gegeven wordt.

Premature baby’s kunnen niet aan de borst totdat ze 34 weken zwangerschap bereikt hebben

Mee eens, dit is onzin. Naar mijn idee zijn er ook niet veel ziekenhuizen waar nog gewacht wordt tot de 34 weken. Op dit moment wordt vooral gekeken naar de baby!
Laatst een tweeling gezien waarvan moeder én vader alle twee aan het buidelen waren. De baby bij vader draaide zijn hoofdje om pakte de tepel van de vader, inclusief borsthaar en al. Een geweldig gezicht en het bijzondere was dat de vader er rustig mee bleef zitten… hij was zelf ook een couveusekindje geweest was zijn reactie. Na een korte periode de kleine toch ook maar bij moeder aangelegd, daar zit tenslotte het goede spul.

Moeders van premature baby’s moeten tepelhoedjes gebruiken

Prematuur-E10.jpg Een tepelhoedje zou je moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat de baby goed kan aanhappen en goed bij de melk kan. Nee het hoeft zeker niet altijd maar hier wordt volledig voorbij gegaan aan onderzoek over het gebruik van tepelhoedjes bij premature baby’s. Uit onderzoek blijkt dat premature baby’s die bijvoorbeeld vijf dagen oefenen en ondanks goede begeleiding de borst niet vast kunnen houden of weinig melk krijgen aan de borst, met gebruik van een tepelhoedje de intake met 50% kunnen verbeteren. En dat is voor moeders een enorme stimulans. Natuurlijk moeten ze goede uitleg krijgen over het gebruik van het tepelhoedje en over het afbouwen ervan. Wij hebben daar een speciale folder voor beschikbaar ‘Het gebruik van een tepelhoedje!’
Een ander onderzoek laat zien dat de melkinname aan de borst verbetert als premature baby’s die constant van de borst glijden, of als baby’s die snel in slaap vallen, een tepelhoedje gebruiken. Premature baby’s hebben vaak een verminderde zuigreflex en hebben moeite met het verkrijgen van voldoende intra orale druk. De mening dat het gebruik van een tepelhoedje de melkproductie in bijna alle gevallen vermindert komt uit dit onderzoek niet naar voren. Moeders geven aan meer zuigkracht te voelen dus meer stimulatie van de borst.
Sommige premature baby’s blijven happen en laten los, worden soms boos omdat ze trek hebben maar het lukt ze niet om de borst goed vast te houden. Hoe ze ook aangelegd of ondersteund worden. En wat als een moeder dit al een tijd oefent en dan denkt… laat maar zitten want dit vind ik zielig voor de baby. En bij de baby van het bedje ernaast zien ze de moeder die niet voor borstvoeding heeft gekozen en goh… die fles gaat eigenlijk wel héél makkelijk. Veel ouders vragen of ze een fles ‘mogen geven’, of dat het niet makkelijker is voor de baby en sommigen maken na een aantal weken oefenen ook de keuze voor de fles.
psonde4.jpgWij bieden het sondevoedingstraject aan, dus als het aan ons ligt, houden we de fles buiten de deur maar niet alle ouders willen dit.
In Nederlandse ziekenhuizen worden de kinderen wanneer ze laten merken dat ze er aan toe zijn, altijd door de moeder aangelegd. Er zal geen ziekenhuis zijn wat aangeeft dat dit niet de bedoeling is. Natuurlijk is er in het begin minder aandacht voor als het om een hele jonge prematuur gaat. Dan is het overleven in eerste instantie het belangrijkst. Maar zodra een baby laat zien interesse te hebben, gaan ze aan de borst. Ik kan niet voor alle ziekenhuizen spreken maar ik kan mij niet voorstellen dat er dan eerst een fles ingaat voor er een borst aangeboden wordt.

Premature baby’s raken vermoeid aan de borst

Niet perse maar de voedingen aan de borst duren gemiddeld wel langer. Ook met goed aanleggen, ook met borstcompressie. En die vermoeide baby is ook geen probleem. Ze zijn tenslotte prematuur dus snel moe zijn hoort erbij dus ik ben het vooral eens met het feit dat geduld in deze gevallen een hoognodige zaak is. Geef de baby de tijd om te leren drinken, voor het groter en sterker worden en voor het krijgen van meer uithoudingsvermogen om wél meer uit de borst te krijgen. En als dan de fles gegeven wordt, het liefst in zijligging en op de therapeutische manier.

De baby voor en na een voeding wegen

Prematuur-E7.jpgWegen is een goede manier om te ontdekken hoeveel melk de baby die voeding heeft gedronken. Maar zodra er iemand komt met een betere methode dan wegen voor en na een voeding, een methode waarbij ouders weten wat ze moeten doen, dan zal ik gelijk vragen om informatie en wil ik ermee aan de slag. Maar nog niemand die mij een manier heeft uitgelegd wat praktisch ook werkt. Met alleen naar de baby aan de borst te kijken, ben je er niet. Voor verpleegkundigen, ouders en ook voor veel lactatiekundigen, is de inname aan de borst moeilijk in te schatten. Sommige baby’s drinken in zéér korte tijd veel en andere hebben wel twintig minuten nodig om tien ml te drinken. En ook na enkele jaren ervaring en met het zien van veel prematuur drinkgedrag gok ik nog wel eens mis.
Daarbij wordt ook hier voorbij gegaan aan onderzoek waarbij ouders die goede uitleg hebben gekregen over de weegmethode het wegen prettig en geruststellend vonden. Als je regelmatig verbetering ziet op de weegschaal kan dat erg motiverend werken! En in veel gevallen leert de weegschaal ouders het drinkgedrag te herkennen. Uit een onderzoek wat in 2004 in de Journal of Human Lactation is gepubliceerd, blijkt dat moeders de weegschaal als een nuttig, wederom tijdelijk, hulpmiddel hebben ervaren. Moeders in dit onderzoek geven juist aan het wegen niet als stress te ervaren maar als goed hulpmiddel om daarna zelfstandig thuis volledige borstvoeding te geven.

Nederlandse bril

Al met al heb ik het artikel van Jack Newman vooral door mijn Nederlandse bril gelezen. Sommige dingen gaan in Nederland anders en veel dingen gaan er goed of beter dan…
Wat niet wil zeggen dat ik niet zie dat er nog veel winst te behalen valt als het gaat om de begeleiding rondom borstvoeding. Er zou veel veranderd moeten worden aan de infrastructuur van ziekenhuizen. Iets wat echter in deze tijd van bezuinigingen steeds moeilijker zal worden. Tot die tijd blijf ik dromen van die prachtige couveusesuites en blijf ik hopen op veel gemotiveerd en geduldige moeders! Want borstvoeding geven aan je premature baby is prachtig… maar een hele uitdaging.

Lees ook

Bronnen

  • Persoonlijke ervaring als lactatiekundige in ZGT Almelo
  • Use of a silicon nipple shield with premature children; Debie Clum and Jenat Primomo; Journal of Human Lactation 1996
  • Nipple shields for preterm infants, Effect on Milk transfer and duration of breastfeeding; Paula Meier, Journal of Human Lactation 2000
  • Mothers performing In- Home measurement of milk transfer during breastfeeding of their preterm infants; Maternal reactions and feeding outcomes; Nancy M Hurst, Journal of Human Lactation 2004

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden