Spruw en candidiasis op de tepel

Spruw bij de baby en candidiasis op de tepel wordt veroorzaakt door een gist, de Candida Albicans. Deze gist is altijd in het lichaam aanwezig: op de huid, slijmvliezen en in de darmen. Hij leeft daar in evenwicht met andere gisten, schimmels en bacteriën. Maar soms, bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica of tijdens een periode van vermoeidheid, wordt dit evenwicht verstoord en kan de gist gaan groeien en een ontstekingsreactie veroorzaken. Men spreekt dan van een schimmelinfectie.
Bij de baby kan dit spruw in het mondje geven. Dat geeft pijn en veroorzaakt vaak onrustig drinken. Bij de moeder kan dit zere tepels en/of uitstralingspijn in de borst veroorzaken.

Behandeling van spruw en candidiasis

Bij de behandeling van spruw en candidiasis in de borst richt je je op:

  • het doden van de schimmel, en
  • het veranderen/verbeteren van de omgeving van de schimmel: zoals het verarmen van de voedingsbodem van de schimmel, zodat de schimmel minder kans krijgt om te groeien.

Het doden van de schimmel: reguliere en alternatieve middeltjes

Schimmelwerende middelen zijn bijvoorbeeld: miconazole (daktarin), nystatine en fluconazol (Difuclan). Difuclan wordt gegeven bij inwendige borstpijn en bij hardnekkige schimmelinfecties. De kuur zal dan twee á drie weken moeten duren.

Een ander alternatief middel is tea tree oil. Dit is een sterk middeltje, dat oorspronkelijk door Aboriginals werd gebruikt. Gebruik het niet in de mond van de baby en niet op je tepel! Tea tree oil kan vooral dienst doen als de schimmel op allerlei plaatsen op of in het lichaam last geeft. Er kunnen wat druppeltjes tea tree oil in het badwater worden toegevoegd, aan het spoelwater van de wasmachine, enzovoorts.

Middelen die de voedingsbodem van de gist veranderen

Zure dingen zijn gistdodend

Je kunt tepels met azijn behandelen, mits genoeg verdund. Als het niet genoeg verdund is, werkt het averechts, omdat ook goede bacteriën gedood worden, zodat de gist dan juist weer de kans krijgt om te gaan groeien.

Lactacyd zure zeep

Dit is gemaakt van de melkzuurbacterien en is licht zuur, zodat de gist geen voedingsbodem heeft om te groeien. Iemand die gevoelig is voor schimmelinfecties op de tepels kan met behulp van een dagelijkse wasbeurt met Lactacyd de schimmels onder controle houden. Voor hetzelfde doel wordt ook wel Brooddrank en Molkosan gebruikt.

Produkten die melkzuurbacteriën bevatten

Deze bacteriën zijn een onderdeel van de darmflora. Melkzuurbacteriën zijn Acidophilus en Bifidus. Deze zitten in yoghurt, yakult en dergelijke. Om er voor te zorgen dat ze in de darmen terecht komen kun je Acidophilus en Bifidus capsules nemen, die in reformzaken en natuurvoedingswinkels verkrijgbaar zijn. Molkosan werkt zo’n beetje als Acidophilus en Lactacyd.

Suiker

Schimmels groeien op suikers, dus minder suiker eten verarmt de voedingsbodem. Of dit ook geldt voor mensen die geen verstoorde suikerhuishouding hebben, is niet waarschijnlijk.

Andere oorzaken

Zere tepels en pijn in de borst kunnen ook veroorzaakt worden door bacteriën, met name door de stafylococcus aureus. De verschijnselen ervan komen voor een deel overeen met de klachten die door een Candida-infectie worden veroorzaakt. Bovenstaande gistdodende middelen werken veelal ook tegen deze bacterie, maar als de normale anti-candida behandeling niet aanslaat moet een bacteriële infectie overwogen worden.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden