Adventures in tandemnursing

boek_tandemnursing.jpgAl meer dan twintig maanden voed ik mijn oudste kindje met veel plezier. En inmiddels is ook ons dochtertje geboren. In mijn zoektocht naar informatie over zwanger borstvoeding geven en tandemvoeden, kwam ik uit bij het boek ‘Adventures in tandemnursing’ van Hillary Flower. Er is nog weinig Nederlandstalige informatie over dit boek geschreven, dus bij deze heb ik zelf maar de pen ter hand genomen.
Ook voor mij is zwanger zijn en boeken lezen niet zo’n hele goede combinatie; ik moest er wel echt even voor gaan zitten. Het is een aardig dikke pil en daarnaast ook in het Engels. Maar, het Engelse borstvoedingsvakjargon went snel en Hillary schrijft op zo’n luchtige, heldere en grappige manier, dat, wanneer je eenmaal begonnen bent, het boek enorm vlot leest. Daarnaast zijn alle onderwerpen zoveel mogelijk onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek, voorzien van vele voorbeelden van voedende moeders en grappige cartoons.

Kern van het boek: Iedereen is uniek en welke keuze je ook maakt: Je mag erop vertrouwen dat dat voor jou en je kindjes de beste keuze is. Goed en fout bestaan niet. Of je nu direct stopt met het voeden zodra je weet dat je zwanger bent van de volgende of dat je drie opeenvolgende kinderen tegelijkertijd aan de borst hebt. Welke keuze je ook maakt, ze verdienen evenveel respect.

Wat ik bijzonder vind aan het boek is dat het mij antwoord gaf op alle vragen, twijfels, gedachten en gevoelens die de afgelopen maanden in mij opkwamen, maar die ik met niemand kon delen. Simpelweg, omdat ik niemand ken die tandem voedt. En dan doel ik op zaken als: Doe ik mijn ongeboren kindje geen tekort? Kan mijn lijf dit wel aan? Als ik voed,gaat mijn baarmoeder samentrekken. Kan ik daar een miskraam van krijgen? Wees gerust: Voeden is bij een gezonde zwangerschap net zo veilig als een orgasme tijdens de sex. Is het normaal dat mijn tepels zo’n pijn doen tijdens het voeden? Hoe kan ik mijn oudste erop voorbereiden dat hij straks samen met zijn broertje of zusje gaat drinken?

Kortom: dit boek bereidt je voor op alle aspecten in de breedste zin van het woord. En nee, het is niet altijd zonneschijn. Zoals Hillary Flower schrijft: na de geboorte van je tweede kun je een aardige baby shock te verwerken krijgen. Waar je oudste gisteren nog een lieve schattige peuter was die in je armen ligt, lijkt hij in een nacht tijd wel een jaar ouder te zijn geworden en te zijn veranderd in een enorme hongerige wolf met een hele grote mond vol tanden, met alle ambivalente gevoelens die daar bij kunnen horen.
Maar ook de vertedering van de oudste en jongste die elkaar, al samen drinkend bij jou aan de borst, voor het eerst uitgebreid onderzoeken.Vergeet ook vooral jezelf niet. Want, zoals voor iedere mama geldt: je kunt alleen goed voor je kinderen zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. En daar hoort liefdevol grenzen stellen soms ook bij.

Het boek is opgebouwd uit drie delen. Het eerste deel gaat dieper in op hoe zwangerschap en borstvoeding werken, hoe het is om een tandemmama te worden, ongemakken en twijfels, voedingsposities en hoe je je oudste kan begeleiden in zijn nieuwe leven als ‘grote broer of zus’. Het tweede deel gaat vooral in op gezondheidsaspecten en goede voeding. In het laatste deel tenslotte, komen er tien moeders aan het woord die de meest uiteenlopende tandemborstvoedingservaringen beschrijven.

Mijn jongste kindje is inmiddels twee maanden en ik voed ze nu allebei zonder problemen en met heel veel plezier! De kennis die ik heb opgedaan door het lezen van het boek draag ik als bagage met me mee. En voor de rest vertrouw ik op mijn lijf en dat van mijn beide kindjes.

  • Recensie geschreven door: Stefanie Stam
  • Auteur: Hillary Flower
  • ISBN-13: 978-0-912500-97-3
  • Uitgeverij: LLL International

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden