Wat als ik wil stoppen met borstvoeding geven?

Diane Wiessinger

Ofwel: de voordelen van borstvoeding geven als je stopt na een paar dagen, of als je stopt na een aantal weken of maanden

Je baby de borst geven, al is het maar voor één dag, is het mooiste cadeau dat je je kind kan geven. Borstvoeding is zo goed als altijd de beste keus voor je baby. Als het op dit moment niet de beste keuze lijkt voor jou, dan kunnen deze richtlijnen je misschien helpen. Diane Wiessinger windt er geen doekjes om.

Als je je baby maar een paar dagen borstvoeding geeft…

heeft hij colostrum gekregen. Omdat borstvoeding de antistoffen bevat die je pasgeboren kindje nodig heeft wordt het ook wel eens de eerste (en pijnloze!) vaccinatie genoemd. Bovendien bevat het colostrum uitgekiende voedingsstoffen om de spijsvertering van de prille baby op gang te helpen. Borstvoeding komt tegemoet aan de eerste emotionele en voedingsbehoeften van je baby. Het helpt jou om sneller te herstellen van de bevalling. Als je overweegt hoe véél het voor je baby betekenen kan, en hoe weinig het jou zal kosten, dan is het alleszins de moeite waard om tenminste een dag of twee de borst te geven, zelfs als je daarna op kunstvoeding wilt overstappen.

Als je je baby vier tot zes weken borstvoeding geeft…

heb je hem door de meest kritieke fase van zijn kindertijd geloodst. Pasgeborenen die geen borstvoeding krijgen lopen veel meer risico om ziek te worden of in het ziekenhuis opgenomen te worden. Ze hebben veel meer spijsverteringsproblemen dan borstgevoede baby’s. Na vier tot zes weken heb je waarschijnlijk ook de meeste ongemakken van de eerste voedingsperiode achter de rug. Neem je serieus voor om een maand lang te voeden. Bel de VBN, borstvoedingorganisatie LLL, of een gecertificeerd lactatiekundige, als je vragen hebt. Op die manier ben je in een betere positie om te beslissen of het iets voor jou is om langere tijd borstvoeding te geven.

Als je je baby drie of vier maanden borstvoeding geeft…

zal haar spijsverteringssysteem grotendeels volgroeid zijn en zal ze de vreemde bestanddelen in kunstvoeding veel beter kunnen verdragen. Maar als er in je familie allergie voorkomt heeft ze daar veel minder kans op als je nóg een paar maanden wacht voor je wat dan ook te eten geeft naast moedermelk. De eerste vier maanden alleen maar jouw melk geeft een jaar lang goede bescherming tegen oorontsteking.

Als je je baby zes maanden borstvoeding geeft…

zonder enig ander voedsel of drinken, is de kans op latere ongewenste reacties op kunstvoeding of ander voedsel een stuk kleiner. De Vereniging van Amerikaanse Kinderartsen (AAP) raadt het introduceren van vast voedsel gedurende de eerste zes maanden af. Tenminste zes maanden borstvoeding zorgt ervoor dat het eerste levensjaar van de baby gezonder verloopt en het verkleint voor jou het risico van borstkanker. Voor je baby betekent het bovendien veel minder kans op oorontstekingen en jeugdkanker. En ten slotte: uitsluitend en frequent zelf voeden gedurende de eerste zes maanden geeft een bescherming van 98% tegen een nieuwe zwangerschap (als de menstruatie gedurende die tijd wegblijft).

Als je je baby negen maanden borstvoeding geeft…

heb je hem tijdens de periode waarin hij de snelste en meest belangrijkste mentale en lichamelijke ontwikkeling van zijn leven doormaakt de voeding gegeven die voor hem op maat werd gemaakt met jouw melk. Als je minimaal negen maanden borstvoeding geeft, help je hem beter te presteren gedurende zijn schooljaren. De borstvoeding afbouwen kan op deze leeftijd tamelijk makkelijk? maar ja, borstvoeding blijven geven is ook makkelijk! Als je op deze leeftijd zeker nog niet wilt stoppen, voed dan niet alleen om eten te geven, maar ook als troost.

Als je je baby een jaar borstvoeding geeft…

kun je de kosten en de moeite van kunstvoeding vermijden.. Je kind kan op deze leeftijd waarschijnlijk gewoon met de pot mee-eten. Van de meeste gezondheidsvoordelen die dit jaar moedermelk je baby heeft opgeleverd zal zij de rest van haar leven profiteren. Zij zal bijvoorbeeld een sterker ontwikkeld immuunsysteem hebben; het risico dat ze orthopedie of logopedie nodig heeft zal veel kleiner zijn. De Vereniging van Amerikaanse Kinderartsen (AAP), adviseert om tenminste 1 jaar de borst te geven, omdat je baby daardoor zeer waarschijnlijk normaal gevoed en gezond zal zijn.

Als je je baby 18 maanden borstvoeding geeft…

ben je er mee doorgegaan je baby van voeding, troost en bescherming tegen ziekten te voorzien- – in een periode waarin ziektes bij kunstgevoede baby’s veel voorkomen. Je baby heeft waarschijnlijk ook een goede start gemaakt met vaste voeding. Jullie hebben door de tijd een stevige band ontwikkeld; een goede en gezonde basis voor zijn toenemende onafhankelijkheid. Nu is hij oud genoeg om samen toe te werken naar het moment van stoppen, in zijn eigen tempo. Een gewezen Amerikaanse chirurg zei eens: het is een gelukkige baby die tot zijn tweede jaar borstvoeding krijgt.

Als je je baby borstvoeding geeft tot zij er aan toe is om te stoppen…

kun je erop vertrouwen dat je op een normale gezonde manier aan de fysieke en emotionele behoeften van je kindje bent tegemoetgekomen. In culturen waar geen druk wordt uitgeoefend om te stoppen met borstvoeding worden kinderen tenminste twee jaar gevoed. De WHO en Unicef raden met kracht aan om borstvoeding te geven tot in de peutertijd: “Moedermelk is een belangrijke bron van energie en proteïne, en helpt beschermen tegen ziekte tijdens het tweede levensjaar van het kind.” Onze biologie lijkt uit te gaan van het spenen van de borst tussen 2 ½ en zeven jaar. En het is niet meer dan normaal om de botten van onze kinderen te bouwen van de melk die speciaal voor hen wordt gemaakt. Jouw melk voorziet in antistoffen en andere beschermende factoren gedurende de hele periode dat je borstvoeding geeft. Gezinnen met borstgevoede peuters merken dat hun medische rekeningen nog jarenlang lager zijn dan die van hun buren. Wetenschappelijk onderzoek lijkt er op te duiden dat hoe langer een kind borstvoeding krijgt, hoe hoger zijn intelligentie is. Moeders die langdurig borstvoeding gaven, hebben blijvend een nog lager risico op het ontwikkelen van borstkanker. Kinderen die langdurig borstvoeding kregen hebben meestal veel zelfvertrouwen, en zullen minder snel op hun duim zuigen of een dekentje meezeulen. Borstvoeding kan helpen de tranen, woedeaanvallen en valpartijen die bij de vroege kindertijd horen, te verzachten.. Je kunt er zeker van zijn dat eventuele ziektes milder zullen verlopen en gemakkelijker te doorstaan zullen zijn. Borstvoeding is een voor alle doeleinden geschikt moederwerktuig dat je niet meer wilt missen! Maak je geen zorgen dat je kind voor eeuwig de borst zal willen. Alle kinderen stoppen uit zichzelf, ongeacht wat jij doet, en er zijn meer borstgevoede peuters dan je zou denken.

Of je nu één dag borstvoeding geeft of meerdere jaren…

de beslissing om je kind de borst te geven is er één waar je nooit spijt van hoeft te hebben. Als je besluit om te stoppen, onthoudt dan dat het een grote stap is voor jullie allebei. Als je ervoor kiest te stoppen met borstvoeding vóórdat je kind er klaar voor is, doe het dan vooral geleidelijk en met liefde.

Artikelgegevens

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden