Moedermelkdonor en voorkolven

ervaring2.jpgRuim twee jaar geleden (2014) werd ik moeder van mijn eerste zoon Noah. In mijn zwangerschap had ik tijdens een cursus informatie gekregen over borstvoeding. Na de cursusavond wist ik het zeker; ik wilde mijn zoon borstvoeding geven. Afwachten of het lukt natuurlijk… want niet iedereen is gezegend met een goede start of een goed verloop van de borstvoeding.
Gelukkig bleek ik gezegend te zijn met een goede start en een ruime productie. Hierbij was de voorbereiding van mijzelf en hulp van een ervaren kraamhulp onmisbaar!
De ruime productie werd vooral duidelijk toen ik aan het werk ging en mijn moedermelk overdag afkolfde voor Noah. Al snel had ik een grote voorraad in mijn diepvries liggen. Deze voorraad ververste ik trouw elke paar maanden.

Vriendin met onvoldoende productie

Mijn vriendin had inmiddels een dochter gekregen en zij voedde haar dochter ook aan de borst. Op het moment dat zij weer aan het werk ging, bleek dat ze niet voldoende productie had om voldoende te kolven op het werk. Op dat moment heb ik haar mijn overbodige diepvriesvoorraad geschonken en ben ik mijn eigen productie weer gaan ophogen om voor haar melk te kolven. Dit ging erg makkelijk en het voelde fijn om haar hiermee te kunnen helpen.

Prenataal kolven

Afgelopen herfst (2016) was ik hoogzwanger van mijn tweede zoon Fynn. Omdat verwacht werd dat hij een grote baby zou zijn bij de geboorte wist ik dat hij de eerste dagen misschien wel bijgevoed zou moeten worden. Daarom ben ik prenataal gaan kolven. Dit ging erg makkelijk aangezien Noah pas een paar maanden daarvoor gestopt was met het drinken van moedermelk.
Na de geboorte van Fynn kwam mijn borstvoeding erg snel en gemakkelijk opgang.

Opnieuw doneren?

Wat zou het mooi zijn als ik weer iemand kan helpen dacht ik regelmatig. Na wat zoeken op internet kwam ik bij de site van het MoedermelkNetwerk. Hier kon ik mij inschrijven en via een besloten facebook pagina in contact komen met andere moeders in heel Nederland en Belgie.

Een paar dagen na mijn inschrijving kwam ik een oproep tegen van een moeder bij mij in de buurt. Helaas heeft zij niet voldoende productie om haar dochter, wie twee weken ouder is dan mijn jongste zoon Fynn, te kunnen voeden met haar moedermelk.

Al gauw hadden we contact gelegd via facebook en ben ik mijn productie gaan verhogen. Met wat handige tips en trucs van een lactatiekundige, die ik bij het maandelijkse mama café bij ons in het dorp spreek, lukte het mij om mijn productie te verhogen.
Na een persoonlijk gesprek bij mij thuis hebben we afspraken gemaakt en ben ik begonnen om dagelijks voor haar te kolven. Inmiddels zijn we zes maanden verder.

Ik vind het een voorrecht

Elke ochtend en avond kolf ik melk af voor haar dochter, welke ik dan invries. Wekelijks komt haar man langs om de melk bij ons op te halen. Of we maken een thee-afspraak om even bij te kletsen over onze baby’s. Haar dochter groeit goed net als Fynn!

Het is een voorrecht om iemand hiermee te kunnen helpen. Natuurlijk kost het mij tijd en energie, maar ik vind het mooi om een medemens hiermee te kunnen helpen. Een mooiere wereld begint immers bij jezelf!

Andere moeders wil ik graag uitnodigen om kennis te maken met de site van het MoedermelkNetwerk. Mocht je zelf verlegen zitten om moedermelk of zelf melk over hebben, dan kun je hier contacten leggen. Ook zie ik veel moeders elkaar helpen bij bijvoorbeeld een tijdelijke productiedip door ziekte. Of bij een tijdelijke overproductie doordat de baby nog niet zoveel drinkt als de moeder heeft afgekolfd.

Wanneer je je eigen kindje zich voedt bij jou aan de borst, geniet dan vooral van deze bijzondere momenten met je hem of haar!

Liefs, Ilona

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden