In het voorjaar van 2016 ben ik bevallen van ons derde kindje. De oudsten hebben beide een fijne periode borstvoeding gehad. Tijdens mijn zwangerschap werd ook mijn zus zwanger. Dit bleek een drielingzwangerschap. Heel bijzonder, samen zwanger zijn. Ook een spannende tijd, alles ging goed, maar een drielingzwangerschap brengt wel extra bezorgdheid mee. Om de kleintjes een zo goed mogelijke start te geven, was voor mijn zus borstvoeding de keuze.
Al vrij snel kwam ik op het idee na mijn bevalling te kolven naast het voeden van ons eigen kindje, zodat de kinderen van mijn zus donormelk konden krijgen, wanneer er (nog) niet genoeg zou zijn.
Voorbereiding op voorkolven en borstvoedingsperiode
Met dit plan zijn we bij Stefan op consult gegaan. Hij heeft ons op allerlei fronten geholpen met de uitwerking en geadviseerd. Een van de dingen waar hij ons op wees was het voorkolven.
Ik zou willen dat ik mij hierin eerder verdiept had, het had mijn eerste twee kinderen bijvoeding met kunstmelk bespaard. Helaas wordt voorlichting over deze mogelijkheid door verloskundigen en kraamorganisaties niet gegeven. Een gemiste kans in mijn ogen.
Het idee is vrij simpel: in de laatste weken van de zwangerschap enkele malen per dag met de hand kolven, de druppels opvangen en invriezen en zodoende een voorraadje hebben voor de eerste dagen.
Zo gezegd zo gedaan. Mijn voorraadje was bedoeld voor de kinderen van mijn zus. Bij ruim 35 weken ben ik begonnen en inderdaad; binnen enkele dagen kolfde ik al een paar cc. Toen ik me bedacht dat dat in de eerste dagen na de bevalling al een hele voeding is, ging het dus super.
Ook met de handkolf ging het heel goed. Na mijn eigen bevalling ben ik doorgegaan met kolven. Mijn eigen dochter heeft het voorraadje niet nodig gehad.
Om de productie echt goed op gang te krijgen hebben we ook nog een week een professionele kolf gehuurd. De melk bewaarden we in spuitjes en het bleek dat opzuignaalden van de apotheek handig waren om alle druppeltjes te kunnen opslaan, het is immers vrij kleverig.
Uiteindelijk was er voor drie kindjes een mooie portie colostrum, naast dat wat mijn zus zelf voor de bevalling had gekolfd.
Met de kennis van nu zou ik mezelf en iedere zwangere aanraden te overwegen een voorraadje aan te leggen. Bij mijn oudste twee kinderen had ik dit niet, nooit over na gedacht ook. Terwijl ik het gewoon bij me had!
Bettine
Lees ook
- Het Nieuwe Borstvoeding Boek, Stefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen-Bedum & Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige Helmond
- Eten voor de Kleintjes, kleintjes van 0-4 leren zelf eten, Stefan Kleintjes, kinderdiëtist en lactatiekundige Groningen Bedum; 10e druk september 2019
- Bestel hier je boeken bij Kenniscentrum Borstvoeding
- Kolven in de zwangerschap
- Horigen borstkolven te koop in webshop van Kenniscentrum Borstvoeding