TIET ZAT, langer voeden heel gewoon

tietzat_2.jpgEen groter kind aan de borst: wat zijn de feiten? Een klein baby’tje aan de borst is een bekend beeld. Maar borstvoeding aan een dreumes, peuter of kleuter? Het is onbekend en roept veel vragen op.
De film TIET ZAT geeft antwoord op deze vragen.
Bekijk de korte versie: Tietzat-kort op YouTube.
Bestel TIET ZAT ( € 5,00 ) via de mail. Mail je adresgegevens naar Kenniscentrum Borstvoeding en vraag naar de bankgegevens.
tietzat_4.jpgIn TIET ZAT – Langer borstvoeden, heel gewoon vertellen moeders uit heel Nederland over hun ervaringen met ‘langervoeden’. Zij gaan in op veel gehoorde opvattingen, van ‘klein houden’ en ‘bijten’ tot ‘incest’. De moeders laten ook zien hoe dat eruit ziet, een groter kind aan de borst of twee kinderen van verschillende leeftijd. Kinderarts Erica Post vertelt over de medische aspecten van langer borstvoeden.

tietzat_3.jpg

Dvd voor zorgverleners

De film TIET ZAT is gemaakt door een team enthousiaste moeders, in opdracht van het Kenniscentrum Borstvoeding en ondersteund door betrokken sponsors. De film is op dvd gezet: speciaal voor zorgverleners die met jonge kinderen te maken hebben. Alle consultatiebureaus en kinderafdelingen van ziekenhuizen in Nederland en Vlaanderen kregen de dvd toegestuurd.

tietzat_8.jpg

Advies: minimaal twee jaar

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om alle kinderen ten minste twee jaar aan de borst te voeden en daarna zolang als moeder en kind dat willen. Dit advies is wereldwijd. De biologische norm voor kinderen om te stoppen met borstvoeding ligt tussen drie en zeven jaar. In Nederland en België krijgt meer dan de helft van de kinderen niet langer dan drie maanden borstvoeding, en net 20% krijgt zes maanden exclusief borstvoeding.

tietzat_7.jpgDe effecten hiervan zijn groot en leiden bijvoorbeeld tot extra kosten in de gezondheidszorg. Toch ondersteunen maar weinig zorgverleners het langer voeden dan zes maanden. Maatschappelijk zijn de reacties op ‘langvoeden’ veelal afkeurend. TIET ZAT brengt hier verandering in.

tietzat_6.jpg

Wie heeft de film TIET ZAT gemaakt?

Het idee is van Anne Hofstede en het Kenniscentrum Borstvoeding is de opdrachtgever. De film is een co-productie van Léontine van Geffen-Lamers, fotografe en filmmaakster, Anne Hofstede, communicatiedeskundige en Stefan Kleintjes, lactatiekundige IBCLC en kinderdiëtist. Daniëlle Mercx-Schaffelaars verzorgde het ontwerp, de muziek is van Jos Geluk van Ardis Park, de opnames zijn verzorgd door Pauline van Tuyll van FAIRbeeld Producties en de moeders laten zien hoe het is: borstvoeding aan je dreumes, peuter of kleuter.

tietzat_9.jpg

Meer informatie, bestellen en Twitter

Meer informatie over langervoeden en over peutervoeden vind je natuurlijk op borstvoeding.com. Volg ons op Twitter @filmtietzat

Bestel TIET ZAT ( € 5,00 ) via de mail. Mail je adresgegevens naar Kenniscentrum Borstvoeding en vraag naar de bankgegevens.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden