Borstvoeding: (nog) niet aan de borst

Annelies Bon

Soms pakt een baby na de geboorte de borst niet of alleen zeer moeizaam. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Annelies Bon gaat niet in op deze oorzaken, maar wel op het oplossen ervan. De volgende tips kunnen misschien helpen.

Heel veel lichaamscontact: bloot op bloot

  • Heel veel lichaamscontact en bloot op bloot. Samen in bad (als dat mag);
  • Zorg ervoor dat de melkproductie goed op gang is. Als er flink veel melk is, zal de baby de borst sneller accepteren. Om de melkproductie te stimuleren kun je gaan kolven met een grote elektrische kolf met dubbele afkolf set. Bij Medela kun je zo’n kolf huren;
  • De borst aanbieden voordat ze te hongerig is geworden;
  • Tijdens de minuutjes dat ze wel even aan de borst drinkt, kun je met borstcompressie de hoeveelheid die ze wel uit de borst drinkt wat opvoeren.

Aanmoedigen

Blijf je baby aanmoedigen om haar mond goed wijd open te doen: kietel haar onderlip met je tepel en doe het voor, door je mond wijd open te doen. Je kunt haar ook een paar keer bloot op je buik leggen, terwijl jij half zit/half ligt (al dan niet in bad) en haar zelf laten zoeken, terwijl jij haar voetjes ondersteunt. Op die manier pakken baby’s de tepel vaak goed in hun mond. Het huid-op-huid contact stimuleert de aangeboren zoek- en hapreflex, en als ze de tepel wil pakken, moet ze haar hoofdje oprichten, waardoor als vanzelf haar mond wijder opengaat. De zwaartekracht helpt de tong naar voren te komen, en helpt ook om de tepelgoed diep in de mond te nemen. Als ze in je borst verdwijnt, kun je eventueel als ze eenmaal de borst heeft, haar voorhoofdje ondersteunen met de palm van je hand. Het kan een tijdje duren, maar waarschijnlijk lukt het wel om haar aan de borst te krijgen. Het is aan te bevelen iemand om hulp te vragen, die een of meer keren komt kijken. Soms zijn het kleine aanwijzingen die het hem doen. Raak niet in paniek als het niet 1-2-3 lukt, en als het aan de borst niet gaat, dan geef je de melk op een andere manier: met een kopje, door middel van vingervoeden, of eventueel met een fles (maar liever niet). De volgende voeding kun je het dan weer proberen. Als je erg moe ben en even de moed niet hebt, dan sla je het een keer over. Het belangrijkste is dat je baby de melk krijgt, en lekker gaat groeien. De borst moet geen strijdpunt worden, want dan ontwikkelt ze er een aversie tegen. O ja, als je haar de fles geeft, doe dat dan in een borstvoedinghouding: buik tegen buik, haar gezichtje zoveel mogelijk naar je borst gericht. Wissel ook van voedingsarm.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden