Biological nurturing, ofwel instinctief voeden

Annette Luime

bn1.jpgBiological nurturing, ook wel ‘instinctief voeden’ genoemd is een nieuwe kijk op de manier van voeden. Het is het geesteskindje van Suzanne Colson. Er zijn een aantal standaard voedingshoudingen die veel moeders kennen of aangereikt krijgen. Zittend of liggend voeden, voeden in de rugbyhouding, etcetera. Toch is er nóg een voedingshouding, die vaak onbenoemd blijft maar door veel moeders instinctief wordt gebruikt: het half-liggend voeden.

Bankhangen

bn3.jpgHalf liggend voeden doe je lekker onderuit gezakt maar niet helemaal plat op je rug. Suzanne Colson heeft deze manier van voeden bestudeerd, en concludeert dat er veel voordelen aan vastzitten. Zo heeft de moeder haar handen vrij en kan ze haar baby lekker koesteren, of begeleiden. Ook helpt de zwaartekracht de baby bij deze houding een handje bij het maken van een goede hap. bn2.jpgVideo-opnames laten zien dat een baby die half-liggend de kans krijgt de borst te pakken en zichzelf aan te leggen, prima in staat is om helemaal zelf die goede hap te maken op de juiste manier. Voor de moeder een kans om meer te ontspannen en minder bij te sturen. De moeder kan ook meer ontspannen zitten en gemakkelijker haar kind zien als het drinkt aan de borst.

Aangeboren reflexen: om te kunnen overleven

bn5.jpgEen baby heeft verschillende aangeboren reflexen die hem helpen na de geboorte. Een baby kan bijvoorbeeld prima helemaal zelfstandig na de geboorte zelf naar de borst van zijn moeder toe te kruipen en de tepel te vinden. Ook heeft hij een reflex waarbij hij zijn hoofdje optilt. Met opgetild hoofd kan hij zich oriënteren en, eenmaal op de goede plek beland, een grote hap maken. Later worden in een half-liggende houding deze reflexen opnieuw helemaal benut. Maar in een zittende houding leidt het optillen van het hoofdje juist tot het beruchte hoofdbonken. Bij half-liggend voeden kan de baby niet aan de tepel gaan hangen en heeft de moeder vanzelf een minder verkrampte houding.

Zelf aanleggen na de geboorte

bn6.jpgEen baby verleert het zelf aanleggen niet gelijk na de geboorte, dat kunstje kan hij nog een paar weken. Dus als het er gelijk na de geboorte niet van is gekomen dat je je baby bij je kon hebben en ongestoord kon voeden, kan je er in de eerste periode na de geboorte ook nog gebruik van maken. Het is zelfs zo dat bij moeders waarbij de borstvoeding in de eerste instantie niet goed lukt of pijn doet door verkeerd aanleggen, zij toch pijnloos blijken te kunnen voeden als de baby zichzelf mag en kan aanleggen: in de half-liggende houding natuurlijk. Dankzij de zwaartekracht die een goede hap stimuleert. Het is niet zo dat andere manieren dan half-liggend voeden ineens per definitie verkeerd zijn. Maar het is zeker de moeite waard om het in je achterhoofd te houden en dit eens uit te proberen!

Niet alleen de voedingshouding, maar ook velletjevelletje

bn4.jpgInstinctief voeden is meer dan een voedingshouding. Suzanne Colson promoot het ook ‘terug gaan naar de instincten’: het volgen van je baby in zijn behoeften. Daarbij is veel huid-op-huid-contact erg belangrijk. Het lichaamscontact met je baby maakt het hormoon oxytocine vrij, dat is belangrijk voor de borstvoeding. En het leren kennen van je baby en een goede hechting spelen ook een belangrijke rol. Je baby volgen betekent dat je voedt op verzoek, zijn verzoek. En dat je let op de signalen van je kindje. Zo kun je binnen zijn slaapcyclus herkennen wat zijn hongersignalen zijn en daar goed op in springen. Als je je baby veel bij je houdt en let op zijn signalen, wordt het bijvoorbeeld onnodig om een baby abrupt in zijn slaap te storen vanwege een voeding. Het initiatief van de borstvoeding komt meer bij de baby te liggen, en minder bij de moeder. Vertrouwen op de natuur dus, en vertrouwen op jullie beider instincten om samen een prachtige borstvoedingsperiode te creëren! boek_bn.jpg

Lees ook

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden