Het advies ‘Zes maanden exclusief borstvoeding’ blijft. Dat is niet alleen de visie van het Kenniscentrum Borstvoeding, maar ook de visie van Unicef, WHO, British Medical Journal, Best for Babies, Baby Milk Action, American Association of Pediatrics, World Alliance for Breastfeeding Action [WABA], Academy of Breastfeeding Medicine [ABM].
Recent onderzoek Prevalence of Childhood Celiac Disease and Changes in Infant Feeding zet de zes maanden grens opnieuw onder druk.
Een verschil van zeven per duizend (0,7%) in één retrospectief vergelijkend cohort onderzoek is ten ene malen onvoldoende grond voor wijziging van het advies van zes maanden dat staat als een huis. Verdiep je gerust in onderstaande verwijzingen.
Toelichting op het Zweedse onderzoek
In het Zweedse onderzoek (2013) werden twee groepen kinderen, geboren in 1993 en 1997, bestudeerd. Het enige verschil tussen beide groepen lijkt het moment van introductie van bijvoeding. Exacte momenten en samenstelling van de bijvoeding worden niet duidelijk. In de groep waar de introductie van bijvoeding ‘later’ is, werden 29 van elke 1000 twaalfjarigen aangetroffen met coeliakie. In de groep waar de introductie van bijvoeding ‘vroeger’ is, waren dat er 22.
De conclusie is daarmee dat het gunstig kan zijn om vanaf vier maanden voorzichtig gluten te introduceren naast borstvoeding.
Voor ons volkomen onduidelijk waarom hier vier maanden geadviseerd wordt.
En bovendien: alle andere negatieve risico’s die er zijn als gevolg van het voor zes maanden aanbieden van bijvoeding naast de borstvoeding worden gevoeglijk maar even terzijde geschoven. Het zijn er veel: overgewicht, diabetes, allergieën, infecties… bij elkaar veel groter dan de 0,7% mogelijke winst.
Lees ook
- Risico’s van te vroeg bijvoeden
- Exclusive breastfeeding for six months best for babies everywhere, statement 15 January 2011
- Infant and young child feeding list of publications
- Early introduction of solids associated with obesity
- How media reporting can derail health policy, 18 january 2011
- WHO insists breastfeeding guidelines still stand
- WHO Infant and young child feeding list of publications
- The optimal duration of exclusive breastfeeding, report of an expert consultation
- Messing with the Six Months Exclusive Breastfeeding Recommendation: Hidden Boobytrap
- European opinion on baby foods influenced by industry funding
- De macht van het geld
- ABM member Kathy Marinelli reflects on the BMJ exclusive breastfeeding editorial
- INFACT Canada Release: January 14, 2011
- Physicians blogging about breastfeeding Is ‘breast only’ for first six months best?
- Breastfeeding and the Use of Human Milk – AAP’s New Policy Statement
- Het Nieuwe Borstvoeding Boek, Stefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen-Bedum & Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige Helmond
- Eten voor de Kleintjes, kleintjes van 0-4 leren zelf eten, Stefan Kleintjes, kinderdiëtist en lactatiekundige Groningen Bedum; 10e druk september 2019
- Bestel hier je boeken bij Kenniscentrum Borstvoeding
- Position of the American Dietetic Association: Promoting and Supporting Breastfeeding