Hoe kan de baby gevoed worden als de moeder buitenshuis werkt?

buitenshuis05.jpgDit is geen informatie over de praktische aspecten van buitenshuis werken en borstvoeding. Dit artikel bevat enkel informatie over hoe je baby gevoed kan worden als je er zelf niet bent. Dit is specifiek bedoeld voor moeders die weer gaan werken als de baby zes maanden of ouder is. Kersverse moeders zouden zolang mogelijk thuis moeten blijven en volledig gebruik moeten maken van de 52 weken zwangerschapsverlof waar ze in Canada recht op hebben [1].

Noot van de vertalers

[1] In Nederland en België hebben vrouwen helaas minder lang recht op verlof.
[2] Jack Newman is kinderarts en heeft wel een afwijkende kijk op de introductie van vast voedsel; afwijkend in ieder geval dan die van de WHO en van het Kenniscentrum Borstvoeding, alias Stefan Kleintjes die de WHO volgt. Lees hier over bijvoeding in Nederland:

Bedenk dat er kosten verbonden zijn aan het buitenshuis werken (vervoer, professionele kleding, kinderopvang) die opwegen tegen het verhoogde inkomen. Als je geen heel jaar verlof kunt nemen, neem dan minstens zes maanden of beter nog zeven maanden, vanuit het gezichtspunt dat het dan gemakkelijker is borstvoeding te kunnen blijven geven terwijl je van je baby weg bent. Je baby zal nooit meer deze leeftijd hebben.

Enkele fabeltjes…

Baby’s moeten leren uit een fles te drinken zodat ze gevoed kunnen worden als de moeder niet thuis is

buitenshuis01.jpgNiet waar!
Sommige baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen, zullen een fles weigeren als ze twee à drie maanden zijn. De meeste baby’s die nooit eerder een fles kregen, en sommige die dat de eerste weken van hun leven af en toe wel kregen, zullen deze weigeren als ze vier of vijf maanden zijn. Dit is geen ramp en er is geen reden om een baby vroeg uit een fles te laten drinken zodat hij zou weten hoe het moet. Als je baby de fles weigert, dwing hem niet; jullie zullen beiden gefrustreerd raken en het is echt niet nodig om dit allemaal te doorstaan.
Als je baby tenminste zes maanden is als je weer gaat werken, hoeft je baby simpelweg niet uit de fles te drinken. Zelfs als hij drie of vier maanden is, hoeft hij niet uit een fles te drinken. Hij kan net als iedere andere zes maanden oude baby genoeg moedermelk drinken uit een bekertje of kopje om gedurende de dag niet hongerig te zijn. Bovendien kan hij vanaf de eerste dag na de geboorte al leren uit een bekertje te drinken. Dit kan het beste met een open beker, want een tuitbeker is hetzelfde als een fles. Als dit nog niet goed gaat tegen de tijd dat je hem moet achterlaten, maak je dan geen zorgen. Hij kan moedermelk van een lepeltje krijgen, of zijn vast voedsel kan met wat meer vocht (moedermelk of water) gemengd worden. Sommige baby’s wachten echter liever tot hun moeder terug is voor ze iets willen drinken. Dit is geen probleem; veel baby’s die ‘s nachts doorslapen, kunnen immers ook tot twaalf uur zonder eten en drinken.

Maar ervoor zorgen dat de baby uit een fles kan drinken kan toch zeker geen kwaad

buitenshuis03.jpgNiet altijd waar!
Sommige baby’s kunnen het allebei. Af en toe een fles geven als de borstvoeding goed loopt, hoeft geen negatief effect te hebben. Maar als de baby regelmatig meerdere flessen per dag krijgt en je melkproductie gaat omlaag omdat de baby minder aan de borst drinkt, is het goed mogelijk dat hij de borst zal gaan weigeren, ook al is hij zes maanden of ouder.

Baby’s moeten melk drinken als de moeder niet thuis is

buitenshuis06.jpgbuitenshuis08.jpgNiet waar!
Drie tot vier goede voedingen per 24 uur plus een gevarieerd aanbod aan vast voedsel geeft de baby alles wat hij aan voedingsstoffen nodig heeft. Hij heeft dus geen ander soort melk nodig als jij uit werken bent. Vast voedsel kan ook gemengd worden met afgekolfde moedermelk of andere melk, maar dit is niet noodzakelijk.

Als de baby een ander soort melk dan moedermelk nodig heeft, moet dat kunstvoeding zijn als hij onder negen maanden is

buitenshuis09.jpgNiet waar!
Als de baby een paar keer per dag borstvoeding krijgt en een behoorlijke hoeveelheid gevarieerd vast voedsel, is kunstvoeding niet nodig en ook niet wenselijk. Het is zelfs zo dat baby’s die voor de leeftijd van vijf à zes maanden nooit kunstvoeding kregen, deze vaak zullen weigeren omdat het behoorlijk vies smaakt. Als je jezelf wilt overtuigen over hoe weinig we nog maar van moedermelk afweten, stel jezelf dan eens de vraag hoe het komt dat moedermelk veel zoeter is dan kunstvoeding, hoewel in beide dezelfde hoeveelheid suiker aanwezig is.
Als je je baby een ander soort melk wilt geven, kun je vanaf de leeftijd van zes maanden gewone koemelk geven, zolang dit niet zijn enige voedsel is. Sterker nog, als de baby aanzienlijke porties gevarieerd vast voedsel eet, en drie tot vier keer per dag borstvoeding krijgt en goed groeit, volstaat volle of halfvolle koemelk wel, maar is niet noodzakelijk. Dat we denken dat baby’s tot negen of twaalf maanden kunstvoeding moeten krijgen is een gevolg van de succesvolle marketing van de kunstvoedingsfabrikanten. Aanbevelingen van de Canadese Vereniging van Kinderartsen en de Amerikaanse Academie van Kinderartsen om baby’s tot hun eerste verjaardag kunstvoeding zouden moeten krijgen, zijn te beperkt. Ze zijn vergeten dat baby’s ook na zes maanden borstvoeding -kunnen- krijgen.

Baby’s moeten melk drinken om calcium binnen te krijgen

buitenshuis02.jpgNiet waar!
Als je echt bezorgd bent over de calciuminname van je baby, kan hij kaas of yoghurt eten, en op den duur sesampasta op brood. Calcium hoeft niet in vloeibare vorm ingenomen te worden. Trouwens, als je baby ook borstvoeding krijgt, borstvoeding bevat natuurlijk calcium.

Opvolgmelk, lees: kunstvoeding voor baby’s van zes maanden en ouder, is volledig afgestemd op de behoeften van kinderen tussen zes en twaalf maanden

Niet waar!
Dit soort koemelk is totaal nutteloos en de samenstelling ervan is speciaal afgestemd op de winstmarges van de fabrikanten. Deze melk is ook een onderdeel van een marketingstrategie om de WHO-code te omzeilen. De WHO-code legt beperkingen op aan reclamecampagnes en marketing voor kunstvoeding. De WHO-code wordt trouwens veelal genegeerd. In Europa is nu speciale kunstvoeding op de markt voor peuters van een tot drie jaar. In Singapore is zelfs kunstvoeding beschikbaar voor kinderen tot zeven jaar. Sommige mensen lijken dus echt alles te kopen. Maar deze peutermelk zal vrij snel ook hier (in Noord Amerika) te koop zijn en spoedig zal niemand ervan opkijken als je kunstvoeding aan een drie-jarige geeft. Het zal zelfs gebeuren dat sommige kinderartsen in Noord Amerika zullen aanraden om kunstvoeding tot drie jaar te geven, net zoals sommige Franse kinderartsen dat nu al doen. Daar kun je zeker van zijn. Het is het financiële resultaat dat telt. Binnenkort zullen we allemaal aan de kunstvoeding zijn, van de wieg tot het graf.

Een baby van vier maanden heeft meer ijzer nodig dan moedermelk hem kan leveren

buitenshuis04.jpgNiet waar!
Een voldragen baby die uitsluitend borstvoeding krijgt, ontvangt hiermee alle benodigde ijzer. Maar rond de leeftijd van ongeveer zes maanden is het verstandig om te zorgen dat de baby begint met meer ijzer te krijgen dan die alleen met de moedermelk geleverd wordt. De beste manier voor je baby om ijzer binnen te krijgen is via zijn eten, en de beste bron voor ijzer is vlees, niet kunstvoeding en ook niet pap van kindermeel.

Om er zeker van te zijn dat de baby voldoende ijzer krijgt, moet je hem pap van kindermeel geven

buitenshuis07.jpgNiet waar!
Kindermeel bevat veel ijzer maar het merendeel hiervan wordt niet opgenomen. En deze grote hoeveelheden ijzer lijken verstopping bij de baby te veroorzaken. Bovendien lusten sommige baby’s die tot de leeftijd van vijf à zes maanden borstvoeding kregen, geen pap. Er is niets mis met pap maar als je dit opdringt aan een baby die het weigert, kan dat leiden tot eetproblemen. De beste manier om ervoor te zorgen dat de baby voldoende ijzer krijgt, is doorgaan met de borstvoeding en pas als de tijd rijp is op een ontspannen en leuke manier vast voedsel geven.

buitenshuis10.jpgHet aangewezen moment daarvoor is als de baby interesse toont in eten door naar het eten van de ouders en andere gezinsleden te grijpen en het zelf in de mond te steken. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van vijf tot zes maanden. Een baby van deze leeftijd kan, op een paar uitzonderingen na, eten wat de ouders eten. Het is niet nodig om een bepaalde volgorde na te streven in de introductie van vast voedsel en het is ook niet nodig om de baby slechts één soort voedsel per week aan te bieden. Voor een zes tot twaalf maanden oude baby is vlees de gemakkelijkste manier om extra ijzer te geven. Het ijzer dat in vlees aanwezig is wordt erg goed opgenomen. Begin met het geven van vast voedsel op een manier die eten plezierig maakt en de baby zal zonder problemen ijzerhoudend voedsel eten.[2]

\r

Noot van de vertalers

[1] In Nederland en België hebben vrouwen helaas minder lang recht op verlof.
[2] Jack Newman is kinderarts en heeft wel een afwijkende kijk op de introductie van vast voedsel; afwijkend in ieder geval dan die van de WHO en van het Kenniscentrum Borstvoeding, alias Stefan Kleintjes die de WHO volgt. Lees hier alles over introductie van vast voedsel volgens de WHO en Stefan én gebruik Eten voor de Kleintjes, kleintjes van 0-4 leren zelf eten, Stefan Kleintjes, kinderdiëtist en lactatiekundige Groningen Bedum; 9e druk oktober 2018.

Lees ook

Heb je nog vragen? Lees dan ook

Artikelgegevens

  • Hand-out # What to feed the baby when the mother is working outside. © 2005. Vertaling © 2010
  • Vertaling: Danielle Mitchell, Grietje Elsien de Jong-Taekema
  • (Eind)redactie: Gonneke van Veldhuizen-Staas, Karin Dunning, Stefan Kleintjes
  • Deze hand-out mag zonder verdere toestemming gekopieerd en verspreid worden, op voorwaarde dat hij in geen geval gebruikt wordt in enige context die de WHO-code op de marketing van vervangingsmiddelen van moedermelk schendt én dat tevens wordt voldaan aan de criteria gesteld in copyright
  • Written and revised (under other names): Jack Newman, MD, FRCPC, IBCLC © 1995-2005
  • Revised: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC and Edith Kernerman, IBCLC, © 2008, 2009

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden