Moedermelk namaken is nog niet zo eenvoudig

nwsbrcht-claim.jpgDe European Food Safety Authority (EFSA) keurt de ziekterisicobeperkende claim van kunstvoedingsfabrikant Danone (lees: Nutricia & co) af en veegt er de vloer mee aan. De mix van prebiotische vezels immunofortis die toegevoegd wordt aan babyvoeding zou het risico op allergische symptomen en gewone infecties verkleinen. Daar blijkt dus niets van waar. De werkzame stof is volgens EFSA wel voldoende gekarakteriseerd, maar er is onvoldoende bewijs voor de claim. Moedermelk ís niet na te maken!
Het bedrijf had veel bewijsmateriaal ingediend, waaronder referenties naar vijfentwintig studies bij mensen en vijf bij proefdieren. Immunofortis is een mengsel van galacto-oligosacchariden (GOS) en fructo-oligosacchariden (FOS). EFSA veegt de vloer aan met een deel van de onderzoeken. EFSA stelt namelijk ‘a number of weaknesses’ vast. Zo is volgens het panel het ‘allergische karakter’ van de klinisch vastgestelde huidontsteking, het piepend ademhalen en de netelroos niet vastgesteld. Het is niet duidelijk of de diagnose van infecties is vastgesteld aan de hand van klinische symptomen of microbiologisch onderzoek.

Ook wordt volgens EFSA geen wetenschappelijk bewijs geleverd door onderzoeken waarbij een andere formule is gebruikt dan immunofortis, of door studies waarbij de opzet van de studie beperkt was of details van de studiemethode en de analyses ontbraken. Al met al concludeert EFSA dat er onvoldoende bewijs is voor de claim.

Danone stelt de afwijzing te accepteren en neemt daarom spoedig actie. Het is voor het bedrijf wel een behoorlijke domper, en ze zijn teleurgesteld omdat ze aan EFSA heel veel studies hebben overhandigd. Maar EFSA blijkt heel strenge eisen te stellen en daar valt lastig aan te voldoen. Het bedrijf wil nu graag een dialoog met EFSA om er achter te komen wat er nodig is om een claim goedgekeurd te krijgen.

Wij zijn natuurlijk benieuwd wat deze dialoog oplevert en welke manipulaties nog meer nodig zijn om de geliefde gezondheidsclaim te mogen maken.

Lees hier de opinie van EFSA

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden