Werken als je borstvoeding aan een dreumes geeft

4-lw_3.jpgNa de eerste verjaardag van je kind, ga je een nieuwe fase in. Dit geldt ook voor de borstvoeding en hoe je dit met een baan of andere werk buitenshuis combineert. In dit artikel, deel twee uit de serie van drie, lees je hoe andere moeders hun werk en het geven van borstvoeding aan een dreumes combineren.

Moeders

Sjaan, Dorien, Esther, Anoek, Marina, Suzan, Karin, Simone, Melissa, Erika, Ilse, Laura, Dorien, Kirsten.

Sjaan

14-lw_1.jpgMijn zoontje is zestien maanden en heeft koemelkallergie. Daarom wil ik zo lang mogelijk door gaan met borstvoeding. Ik merk dat dit thuis en op het werk niet door iedereen wordt geaccepteerd. Maar ik vind het geweldig en hij drinkt heel graag aan de borst dus ga ik door. Ik kan op mijn werk kolven en ondertussen stukken lezen. Zo is de borstvoeding goed met mijn werk te combineren.

Dorien

Mijn zoontje is nu vijftien maanden geweest en ik voed hem op verzoek. Ik werk in het onderwijs en tussen de middag kan ik naar huis gaan om hem te voeden voordat hij gaat slapen. Toen hij nog een baby was, kolfde ik in de ochtendpauze en ‘s middags na schooltijd. Nu kolf ik zo goed als nooit meer, als hij overdag niet genoeg heeft gehad als ik heb gewerkt dan tankt hij ‘s nachts lekker bij.

Esther

5-lw_2.jpgVanaf het moment dat ik weer ging werken, kolfde ik twee keer per dag op mijn werk. Ik had van tevoren afspraken gemaakt over een ‘kolfruimte’: het gehandicaptentoilet was omgebouwd en er staat een tafel en een fijne stoel. In december verviel het voedingsrecht, maar de borstvoeding ging nog zo makkelijk, dat ik niet wilde stoppen – ook niet met kolven. Met mijn baas sprak ik af dat ik lunch aan mijn bureau en dan één keer kolf in eigen tijd. ‘s Middags kolf ik dan (meestal) nog eens thuis. Het gaat prima zo. Ik heb voldoende melk en begripvolle collega’s. De melk staat tussen de cola in de koelkast op het plankje met een ‘mammamelk’ stickertje. ‘s Avonds de boel weer steriliseren is ook een gewoonte geworden, en zo hebben we een goed ritme. Mijn vakantie komt in zicht, en daarna hang ik de kolf – na een jaar kolven! – aan de wilgen. Dat is ondertussen wel een fijn idee. Mijn dochter is dan vijftien maanden en kan vooruit met een diepvriesla vol mammamelk, en uiteraard met ‘live’ borstvoeding!

Anoek

Toen Olivia bijna tien maanden was, had ik met mijn werkgever een gesprek over het voeden en kolven. Ik ben leerkracht op een Evangelische basisschool. In dat gesprek vroeg ze mij eerst hoe lang ik van plan was te voeden. Mijn antwoord daarop was dat ik dat nog niet wist; zolang als Olivia en ik het fijn vonden. Ik heb gelukkig niet veel tijd nodig om te kolven. Een of twee keer per dag vijftien tot dertig minuten is voor mij voldoende. We hebben altijd in overleg momenten gevonden waarop ik kan kolven. Ze vertelde dat het ook erg bij de visie van de school past om borstvoeding te geven. Aangezien het altijd soepel en in goed overleg is verlopen vond ze het geen probleem dat ik langer door wilde voeden en dus kolven.

Olivia is nu ruim een jaar en we genieten er nog steeds van. Ik zou het voor mezelf wel prettig vinden als ik voor en na mijn werk zou kunnen kolven omdat ik soms wel een druk ervaar als ik op mijn werk aan het kolven ben. Niet door mijn collega’s of werkgever die helpen me allemaal ontzettend en denken altijd heel erg mee, maar vanuit mezelf omdat ik dan meer bezig ben met wat ik allemaal nog moet doen, dan met ‘moedermelk’. Maar op wat voor manier dan ook; ik wil lang kolven en ik mag lang kolven en daar ben ik heel blij mee, en Olivia het allermeest!

Marina

9-lw_1.jpgToen Lotte vier maanden was ben ik weer gaan werken. Ik werkte bij diverse opdrachtgevers en daardoor was het niet altijd even makkelijk om te kunnen kolven. Op mijn vaste locatie was dit erg goed geregeld, maar soms was het behelpen met een voorraadhok, een keuken, een grote vergaderzaal met volop ramen of een ruimte die niet af te sluiten was. Ik heb er nooit een probleem van gemaakt en de mogelijkheden die er waren, benut. Toen Lotte een jaar werd ben ik gestopt met kolven op het werk. Ze heeft borstvoeding gekregen tot ze negentien maanden was.

Suzan

Mijn ervaring is dat het me steeds makkelijker afgaat om werk en borstvoeding te combineren. Het eerste jaar was heel zwaar. Ik kreeg weinig begrip en moest veel beroep doen op regeltjes. Na een maand of elf ben ik gestopt met kolven op het werk. Ik ging snel naar huis, en kolfde eerst voor de volgende dag en ging pas daarna William voeden. Nachtvoedingen zijn mijn devies, nog steeds. Hij is nu zeventien maanden en sinds een week of twee kolf ik helemaal niet meer. Hij eet en drinkt overdag met de pot mee. Hij krijgt borstvoeding vlak voordat ik wegga, als ik thuis kom, en ‘s nachts. In het weekeinde is het feest en mag hij vaker aan de borst drinken!

Karin

In november begon ik in een nieuwe baan. Mijn zoontje was toen ruim vijftien maanden. Ik heb me van tevoren suf zitten piekeren: hoe ga ik dit aanpakken? Mijn ‘baby’ is te oud voor het voedrecht. Anderzijds, het kost me maar tien minuten op een werkdag. Uiteindelijk heb ik op mijn eerste werkdag simpelweg mijn kolf meegenomen en tegen lunchtijd gevraagd waar ik even terecht kon. Bij het horen van de leeftijd van mijn zoontje reageerde mijn leidinggevende: ‘Ik heb zelf ook zo lang gekolfd. Ik vind het niet meer dan normaal’.

Simone

Nadat mijn voedrecht was afgelopen voelde ik mij niet bezwaard om om voortzetting te vragen. Dit was geen probleem zolang mijn werk er niet onder zou lijden. Tussen negen en twaalf maanden voedde ik mijn dochter nog tweemaal per werkdag op het kinderdagverblijf en op papadag kolfde ik een keer af. Na twaalf maanden voedde ik mijn dochter nog eenmaal per werkdag op het kinderdagverblijf. Dit heb ik volgehouden tot mijn dochter zestien maanden was. Omdat we gingen verhuizen en mijn dochter naar een ander kinderdagverblijf ging in een andere stad was voeden onder werktijd daarna, helaas, niet meer mogelijk.

Melissa

Tijdens mijn kolfrechtperiode mocht ik van mijn werkgever een kwart van mijn werktijd betaald vrij nemen. Daardoor had ik niet meer dan drie uur tussen voedingen zitten. Daarna kwam er wel vier uur tussen twee voedingen te zitten. Ook hadden de oppas en papa grote moeite met de kleine man in slaap te krijgen zonder borst, uit de fles dronk hij wel, maar dat was toch niet hetzelfde. Inmiddels is Valentijn dertien maanden en ik merk dat zich redelijk heeft aangepast aan mijn werkuren en hij drinkt dus extra als ik weer thuis ben. Toch heb ik er voor gekozen om te stoppen met werken zodat ik meer bij mijn kleine man kan zijn.

Erika

Ik werkte als verloskundige en kon tijdens mijn diensten meestal wel even naar huis als mijn jongste dochter moest eten. Zelfs ‘s nachts als ik met een bevalling bezig was reed ik weleens heen en weer. Als ik spreekuur had dan had ik een kolfpauze tussendoor. Maar uiteindelijk vergde het harde werken en tegelijkertijd voeden te veel van me. Ik was erg mager en moe. Dus heb ik ervoor gekozen om voorlopig te stoppen met werken als verloskundige. In plaats daarvan werk ik nu thuis, ik heb een webshop geopend. Mijn dochter is nu achttien maanden en drinkt nog steeds, ook ‘s nachts. Maar gelukkig kan ik overdag nu rustiger aan doen en mijn eigen tijd indelen.

Ilse

7-lw_1.jpgIk werk twee dagen per week in de thuiszorg en geef borstvoeding aan mijn dochter van vijftien maanden. Ik heb de combinatie borstvoeding en werk altijd al lastig gevonden. Ik heb zitten kolven op het toilet en in de auto en meestal moest het even tussendoor. Toen mijn dochter negen maanden was, kreeg ik officieel geen kolftijd meer, maar werkte ik dicht bij huis en ging vaak nog wel even in de pauze naar huis om daar rustig te kolven. Ik had immers eerder veel kolftijd mis gelopen. Ik heb gekolfd tot mijn dochter bijna een jaar was en bij de oppas heeft ze tot veertien maanden nog mijn ingevroren voorraad moedermelk gedronken.

7-lw_3.jpgInmiddels is mijn lichaam ingesteld op borstvoeding geven en hoef ik niet meer te kolven. Mijn dochter begint elke dag met de borst, als ik vrij ben mag ze overdag ook wanneer ze wil. Als ik werk, krijgt ze ‘s middags een beker halfvolle melk, als ik vroeg vrij ben, gaat ze eerst weer aan de borst, als ik laat vrij ben, gaan we eerst warm eten, want anders valt ze in slaap aan de borst. Elke dag wordt afgesloten met de borst. Als het vaak voorkomt dat ik alleen ‘s ochtends en ‘s avonds voed, loopt de productie wel iets terug, maar na een dagje vaak voeden, krijg ik dan zelfs weer iets van stuwing en stroomt de melk weer rijkelijk. Ik kolf dus al even niet meer en als mijn productie terugloopt, doen we gewoon een dagje clusteren, gezellig, lekker en de productie is weer perfect.

Laura

5-lw_1.jpgMijn zoon is bijna veertien maanden. Ik werk als verpleegkundige in een groot ziekenhuis. Tot negen maanden heb ik gebruik kunnen maken van mijn voedrecht. Dit was niet altijd gemakkelijk, soms was het zoeken naar de tijd daarvoor en een geschikte ruimte. Ik kolfde twee keer per dienst.

Na negen maanden ben ik terug gegaan naar een keer kolven en doe dit in mijn lunchpauze. Sinds een week kolf ik tijdens een dagdienst niet meer. Tijdens een avonddienst wel, want als ik om middernacht thuis kom ga ik mijn slapende zoontje niet meer wakker maken, dus moet ik tussendoor wel even wat afkolven tegen de stuwing en terugloop.

Op mijn werkdagen krijgt mijn zoontje moedermelk uit mijn vriezervoorraad bij de lunch bij zijn gastouder. En als ik vrij ben, dan heeft hij onbeperkte toegang tot mijn melk! Even tussen het spelen door een slokje. Als hij valt, tand door de lip heeft: een slokje troost. Voor het middagdutje even samen ontspannen met een borstvoedingsmoment. Ik ben van plan om sowieso tot twee jaar te blijven voeden.

Dorien

Mijn zoontje is nu vijftien maanden geweest en ik voed hem op verzoek. Ik werk in het onderwijs en tussen de middag kan ik naar huis gaan om hem te voeden voordat hij gaat slapen. Toen hij nog een baby was, kolfde ik in de ochtendpauze en ‘s middags na schooltijd. Nu kolf ik zo goed als nooit meer, als hij overdag niet genoeg heeft gehad als ik heb gewerkt, dan tankt hij ‘s nachts lekker bij.

Kirsten

Mijn oudste heb ik veertien maanden borstvoeding gegeven, bij de jongste wil ik doorgaan tot ze er zelf klaar mee is. Ze is nu ruim dertien maanden en drinkt drie tot vijf keer per dag en meestal ook een keer ‘s nachts bij me. Ik werk ongeveer drie dagen, maar ook wel eens ‘s avonds of ‘s nachts. Rond haar eerste verjaardag moest ik zes weken lang ongeveer veertig uur per week werken. Omdat ik dat van tevoren wist ben ik doorgegaan met een keer per dag kolven op mijn werk, tijdens de lunch. Ik eet en kolf aan mijn eigen bureau in mijn eigen kamer dus dat kan makkelijk.

Ik kolfde al langer minder dan ze dronk. Toen ze jonger was kolfde ik thuis extra om het aan te vullen. Later lukte dat niet meer zo en een paar dagen voor haar eerste verjaardag was de voorraad moedermelk in de vriezer op. Sindsdien krijgt ze als ik werk de moedermelk die ik kolf en als dat op is krijgt ze volle koemelk. Dat drinkt ze ook goed. Voorlopig blijf ik kolven op mijn werk. Het geeft me veel rust dat ik niet even veel hoef te produceren als ze drinkt en dat ik het over kan slaan als ik echt geen tijd heb.

Lees ook

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden