Seksueel misbruik, angst, borstvoeding en trots

misbruik8.jpgMet het inzenden van mijn persoonlijk verhaal wil ik slachtoffers van seksueel misbruik die hierdoor twijfelen tussen borstvoeding en kunstvoeding een steuntje in de rug geven om borstvoeding een kans te geven. Het artikel Seksueel misbruik en borstvoeding heeft mij een steuntje in de rug gegeven om openhartig mijn verhaal met jullie te delen. Het artikel alleen al had mij kunnen helpen, maar ik las het te laat. Wellicht kan ik met mijn verhaal andere vrouwen motiveren om te kiezen voor liefde, in plaats van voor angst? En wellicht komen borstvoedende vrouwen die niet begrijpen waarom andere mama’s voor flesvoeding kiezen tot het besef dat er soms een heel verhaal achter een bepaalde keuze zit?

Heb je na het lezen van dit verhaal ondersteuning nodig? Dan kun je terecht op de website Verbreek de Stilte, of je belt met 0900-9999001.

Discussie: borst of fles

misbruik15.jpgRegelmatig kom ik op internet discussies tegen tussen borstvoedende en flesvoedende moeders, discussies waarin het soms hard tegen hard gaat en waarbij de kwaliteiten van de gehele moederrol af lijken te hangen van het al dan niet geven van borstvoeding.
Bij mijn oudste zoon, grootgebracht op kunstvoeding raakten deze discussies mij vaak diep. Want waarom heb ik niet gewoon voor het beste (want: ‘meest natuurlijke’) gekozen, terwijl ik altijd voor ogen had dat ik iemand ben die het liefst dicht bij de natuur staat?

Het antwoord ligt niet alleen in de verhalen over de risico’s van pijnlijke borstontstekingen, onvoldoende voedzame melk of problemen met aanleggen, aan de waarschuwingen van de mensen in mijn omgeving die geen van allen het nut van borstvoeding inzien of door schade en schande ‘wijzer’ geworden zijn… Was het maar waar.

Bang

misbruik1.jpgHet antwoord ligt voor mij verankerd in het woordje angst; ja natuurlijk ben ik bang gemaakt door mijn omgeving voor de risico’s van borstvoeding, maar vooral heb ik mijzelf Bang gemaakt, met hoofdletter B. Bang door verschillende jeugdtrauma’s van een psychisch zieke moeder die twintig jaar lang in verschillende inrichtingen is opgenomen geweest èn bang door het seksueel misbruik dat daarna door een ander heeft plaatsgevonden.
Ik was bang om zelf geestelijk en lichamelijk dichtbij een kind te komen, niet wetende welke oerkrachten de band met je kind teweeg brengt… Bang door mijn vergelijking met het referentiekader van volwassenen die mij als kind omringd hadden. Want wat als ik ook ‘gek’ zou worden of misschien wel bepaalde gevoelens zou hebben bij het borstvoeden?? Wie vertelt mij dat een weerloos kind het fijn vind om aan de borst van de moeder gedrukt te worden en daaraan te moeten zuigen om in eigen levensonderhoud te voorzien?

misbruik14.jpgIk werd al niet goed van de gedachte dat ik mijn kind tot iets zou dwingen wat het helemaal niet wilde… Als onzekere, getraumatiseerde zwangere met nagenoeg geen enkele ervaring met baby’s was ik al onzeker genoeg en was ik niet sterk genoeg om de juiste beslissing te nemen.

Dat ik na de bevalling keihard om de oren zou worden geslagen met mijn eigen angsten kon ik toen nog niet goed overzien, want het lichamelijke contact is nu eenmaal een terugkerend feit als je je kind vol liefde wilt grootbrengen, ook al is het dan met de fles. Ik werd (mede door hormonen? Wie zal het zeggen?) al angstig als ik crème moest smeren, of als ik tijdens het geven van de fles mijn hand op het bovenbeen van mijn zoontje legde, om hem vast te houden, want wie zei mij dat hij dit niet erg vond? Nu gaf ik geen borstvoeding, maar was daarmee nog steeds niet van mijn angsten verlost. Bovendien kon ik niet weten of het geven van borstvoeding wellicht een stukje van mijn angst had kunnen wegnemen?

Het beest

Langzaamaan overwon ik mijn angsten en kon ik weer objectief denken, mijn zoontje kreeg inmiddels last van zijn luchtwegen en moest aan de inhalers… en dan lees je dat dit vaker voorkomt bij flesgevoede baby’s en krijg je reacties te lezen als ‘dat krijg je als je geen bv geeft’. Wat heb ik me schuldig gevoeld en wat had ik een spijt dat ik ‘het beest’ niet alleen invloed had laten hebben op mijn eigen jeugd, maar ook op het leven van mijn zoon!

Borstvoeding en trots

misbruik13.jpgIk besloot dat ik mijn tweede kind, mocht ik ooit weer zwanger worden, wel borstvoeding zou geven. Ik heb me verdiept op internet en heb een cursus gevolgd, ook heb ik fantastische begeleiding van mijn kraamhulpen gehad en dit alles heeft er toe bijgedragen dat ik nu, inmiddels al ruim vijf maanden lang en vanaf dag één, volop kan genieten van het geven van borstvoeding.

Soms denk ik: had ik maar geweten toen ik zwanger was van mijn eerste hoe trots je op jezelf bent als je je kindje op eigen kracht (want bij borstvoeding komt ook geestelijke en lichamelijke kracht kijken) grootbrengt, hoe fijn het is om zo’n hummeltje aan je borst te laten drinken en te weten dat het goed is wat je doet, dat je zelfvertrouwen opbouwt doordat je ziet dat wat jij doet niemand anders voor jouw kindje kan doen, dat je er weliswaar af en toe echt moe van wordt (want omdat ik drie dagen werk komt er veel kolfwerk bij kijken) maar er zeker een voldaan gevoel aan over houdt, dat het huidje van je kindje echt zachter aanvoelt dan je ooit eerder gevoeld hebt (als je net als ik geen ervaring hebt met borstgevoede baby’s), dat je weet dat je sterker bent dan je ooit had kunnen denken.

Borstvoeding geven is gewoon fantastisch mooi. Ik las eens dat in het leven vaak twee dingen een rol spelen: liefde en angst. Ik ben er trots op dat ik mijn keuze voor liefde (is… borstvoeding geven) uiteindelijk heb mogen maken en dat het zo goed heeft uitgepakt. Ik kan met zekerheid zeggen dat mijn oudste ook alle liefde van de wereld heeft gekregen, maar als ik toen wist wat ik nu weet… had hij ook het beste van moeder natuur gekregen!

    \t

  • Annette, mama van twee kanjers

Heb je na het lezen van dit verhaal ondersteuning nodig? Dan kun je terecht op de website Verbreek de Stilte, of je belt met 0900-9999001.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden