Warm blijven bij nachtvoedingen

Als het ‘s nachts koel of zelfs koud in huis is, is het misschien nuttig om te bedenken hoe je jezelf en je kindje tijdens de nachtvoedingen warm houdt. Als je ervoor kiest om je kindje tijdens de nachtvoedingen bij je in bed te nemen of om samen in een bed te slapen is het belangrijk om na te denken over hoe jullie in bed op een veilige manier allebei warm kunnen blijven.

Je bed uit

Als je kindje aan de andere kant van de slaapkamer of in een andere kamer slaapt, moet je voor de nachtvoedingen uit bed komen. Afhankelijk van de temperatuur binnenshuis en je keuze van nachtkleding kan het nuttig zijn om sokken, pantoffels en een dikke badjas of trui bij de hand te hebben. Tijdens het nachtvoeden kan je dan een grote trui, een sjaal of de dekens van je kindje om jezelf en je kindje slaan.

Als je op de kamer van je kindje liggend wilt voeden, kan je een slaapmat en een deken voor jezelf klaarleggen. Slaapt je kindje in een slaapzak dan kan een dikke deken te warm voor hem zijn. In dit geval is het beter om een dunne deken te gebruiken en om zelf een extra laagje kleding aan te trekken. Gebruik geen dekbed of slaapzak voor volwassenen en ga nooit met je kindje op een zitzak, bank of fauteuil liggen om te voeden. Tijdens en net na het voeden val je gemakkelijk in slaap, ook als je niet per se moe bent en het is gevaarlijk om met je kindje op een zitzak, bank of fauteuil in slaap te vallen.

Bij je in bed nemen

Mogelijk kies je ervoor om je kindje gedurende de hele nacht of een deel daarvan bij je in bed te nemen. Zo hoef je niet of minder vaak uit je bed als je kindje aan de borst wil drinken of andere aandacht nodig heeft. Het kan zijn dat je dan meer of beter slaapt, waardoor je je de volgende ochtend meer uitgerust voelt dan als je kindje in een apart bedje slaapt. Slaapt je kindje dicht bij je, dan merk je onmiddellijk voordeel van de effecten van het hormoon oxytocine. Je valt namelijk gemakkelijk zelf weer in slaap. Dit hormoon zorgt namelijk voor zowel het toeschieten van de melk als voor een rustig, slaperig gevoel.

Als je dus samen slaapt doe dat dan op een veilige manier. Zo gebruik je tijdens het eerste jaar geen dekbed en kies je een slaaphouding waardoor het onwaarschijnlijk is dat de dekens of hoofdkussens over het hoofdje van je kindje kunnen komen. Als je gewend bent om onder een dekbed te slapen kan je het zonder dekbed koud hebben. Neem dan een of meer goeie dekens van wol of katoen en een bovenlaken. Dat is veiliger dan een dekbed. En heb je het zelf dan nog een beetje koud? Doe dan sokken aan, een onderhemd, extra T-shirt of een ouderwetse pyjama, bijvoorbeeld van tricot.

Koude armen en schouders

Als je liggend voedt, lig je waarschijnlijk op je zij met een arm boven het hoofdje van je kindje en met je benen iets omhoog getrokken. Zo kan je kindje niet omhoog schuiven en dus niet onder je kussens komen. Bovendien kan hij niet omlaag schuiven en dus ook niet onder je dekens komen. Als je je bovenste arm boven de dekens houdt, komen de dekens niet snel over het hoofd van je kindje. Hierdoor kunnen je armen en schouders wel koud worden. Dit kan je opvangen door een trui of extra T-shirt met lange mouwen aan te doen. Neem geen sjaal of losse doek om je in te wikkelen of je toe te dekken omdat je kindje er onder kan raken, en dat is gevaarlijk.

Van een apart bed naar jouw bed

Als je kindje alleen slaapt heeft hij meer lagen nodig om warm te blijven dan wanneer hij bij jou in bed slaapt. Dat komt omdat jouw lichaamswarmte je kindje ook warm houdt. Als je kindje een deel van de nacht in een apart bed slaapt en een deel bij jou in bed, dan is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Anders kan je kindje het te warm of te koud krijgen. Dus doe je zijn slaapzakje en eventueel een of meer lagen kleding voordat je je kindje bij je in bed neemt.
Neem overigens nooit je kindje bij je in bed als hij ingebakerd is of een inbakerslaapzakje aan heeft [1]. Pak hem altijd uit voordat je hem bij je in bed neemt, ook als het maar voor eventjes is en ook als je denkt dat je wel wakker zult blijven.

Kamertemperatuur

De aanbevolen temperatuur voor de kamer waarin een jonge kindje slaapt is rond de 16 tot 18 graden [2]. Overdag en als je volledig aangekleed bent voelt dit misschien aangenaam. ‘s Nachts of als je moe bent en dunne nachtkleding draagt kan dit echter koud aanvoelen. Bovendien zijn een of meer kamers in je woning mogelijk nog kouder dan dit. Als je het tijdens de nachtvoedingen koud hebt of als je veilig samen slaapt en het koud hebt, overweeg dan om ‘s nachts een of meer kamers iets meer te verwarmen. Wees er dan wel erop alert dat je kindje het niet te warm krijgt.

Tips voor de nachtkleding

  • Draag ‘s nachts geen beha. Je borsten kunnen makkelijk door een bandje of randje bekneld raken waardoor je last van verstopte melkkanaaltjes of zelfs van een borstontsteking kan krijgen.
  • Als je ‘s nachts graag een beha wil dragen,dan kan een rekbare beha van zachte stof en zonder duidelijke naden een goede oplossing zijn. Controleer regelmatig dat de beha’s waarin je slaapt nog goed passen.
  • Als je borsten ‘s nachts lekken, kan je een hydrofielluier onder je kleding vouwen of herbruikbare zoogkompressen van silicone dragen. Je kunt ook een oud T-shirt aan doen en te hoogte van je borsten een handdoek in bed leggen. Als je wakker wordt en je T-shirt is nat, dan pak je een schone.
  • Er zijn zelfs borstvoedingspyjama’s en -nachthemden te koop. Internetwinkels gespecialiseerd in borstvoedingskleding bieden de meeste keus.
  • Met sommige gewone nachthemden met een sluiting bij je hals, kom je soms ook een heel eind: je doet het dan open van boven, trekt het iets naar beneden en je geeft je kindje de borst.
  • Als je een gewone pyjama met onder- en bovenstuk draagt, schuif je gewoon het bovenstuk omhoog om te voeden.
  • Als je buik, je zij of je rug tijdens de voedingen koud wordt, kan je een buikband van tijdens de zwangerschap of een hemdje met rekbare of spagettibandjes onder je pyjamatopje dragen. Om te voeden trek je het hemdje eventueel iets naar beneden waardoor je kindje via de nekopening bij je borst kan komen.
  • Als je je kindje liggend voedt of bij je in bed neemt is het belangrijk dat er geen lange touwtjes aan je kleding zitten omdat deze gevaarlijk voor je kindje kunnen zijn.

Lees ook

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden