Hoe slaap je samen?

samen-slapen.jpegSamen slapen met je kind betekent voor je kind dat hij een of meerdere andere mensen kan zien, horen, voelen en/of ruiken. En moedermelk drinken als hij bij de borst kan. Door de nabijheid van andere mensen wordt je kind ook tijdens zijn slaap optimaal gestimuleerd en bewaakt. Voor jou betekent het dat je de signalen van je kind makkelijk kan opvangen. Dit artikel gaat over de verschillende manieren om met je kind samen te slapen.

In jouw bed

Als je kindje ‘s nachts behoefte heeft om aan de borst te drinken of troost nodig heeft, kun je overwegen om je kindje bij je in bed te nemen. Zo kan jij tijdens het borstvoeden ook rusten of slapen en heeft je kindje veel lichaamscontact. Het is beslist belangrijk dat je het bed met je kindje op een veilige manier deelt. Als je niet aan deze voorwaarden kan voldoen, leg je kindje dan na het voeden terug in zijn wieg of ledikant.

Het is goed om te weten dat het gevaarlijk kan zijn om een kindje alleen op een bed voor volwassenen te laten. Dus over de dag en ‘s avonds, als jij niet slaapt, kan je kindje slapen bij jou in de draagdoek, in de box of in zijn wiegje. An als je het zelf nodig hebt kun je altijd voor kiezen om zelf naast hem te gaan rusten, slapen of lezen. Zeker in de eerste weken na de bevalling, maar vaak ook in de maanden of soms jaren erna, kun je wat extra rust hard nodig hebben!

Op borstvoeding.com zijn meer artikelen over samen slapen en nachtvoedingen: nachtvoedingen, wel of niet doorslapen, veilig je bed met je kindje te delen, warm blijven bij nachtvoedingen en baby is veilig in ouderlijk bed.

In een co-sleeper

Een co-sleeper lijkt op een wieg of ledikant maar is zo ontworpen dat hij aan een kant open is. Deze open kant is dan bevestigd aan je eigen bed. Zo hebben jij en je kindje allebei een eigen slaapplek maar zijn jullie toch naast elkaar zonder een hek ertussen. Hierdoor kan je je kindje makkelijk knuffelen en richting je borst schuiven. Bovendien kan je, als je dat wilt, je kindje na de borstvoeding weer terug in zijn bed schuiven. Mogelijk schrikt je kindje zo minder snel wakker dan wanneer hij opgetild wordt en elders in zijn bedje wordt gelegd..

Sommige co-sleepers hebben een los hek dat je aan het bedje kunt vastmaken, wanneer je de kamer verlaat of als je een keer niet aan de veiligheidsregels rondom een bed delen met je kind kan voldoen. Dit kan nuttig zijn als je kindje niet aan de borst drinkt, jij of je partner alcohol hebben gedronken, wanneer je bepaalde geneesmiddelen hebt gebruikt of als je oververmoeid bent.

In een apart bed op jouw kamer

Als je een gewoon ledikant of wiegje hebt, kun je dat bij jou in de buurt op je eigen slaapkamer te zetten, het liefst pal naast je eigen bed. Je kindje heeft zo een veilige slaapplek en is toch heel dichtbij. Zo merk je zijn hongersignalen snel op en kan je hem makkelijk horen en even kijken en voelen of het goed met hem gaat. Als het bedje van je kind naast je eigen slaapplek is, kan je hem voor de nachtvoedingen zonder al teveel gedoe, zelf eruit nemen en voeden.

Als je kindje al wat ouder is, kan hij in een eigen ledikant of bed op jouw kamer alvast wat wennen aan het slapen in een eigen bedje op een eigen kamer. Want hij slaapt dan dus niet meer bij je in bed of pal naast je, maar kan je nog wel horen en makkelijk roepen. Bovendien merk jij nog steeds snel of je kindje ‘s nachts zijn dekens eraf heeft geschopt of troost of andere hulp nodig heeft. .

Met jou of je partner op een eigen kamer

Als je het belangrijk vindt dat je kind op een aparte kamer slaapt of als je kind dat zelf wil, maar als hij ‘s nachts toch aandacht nodig heeft, kan jij of je partner op de kamer van je kind slapen. De hele nacht of een deel van de nacht. Afhankelijk van de ruimte die er is en hoe vaak je kind ‘s nachts borstvoeding, troost of aandacht nodig heeft, kan je zelf op een apart bed of een extra matras slapen. Als je kindje nog jong is en je hem bij je neemt om te voeden of troosten, let er dan op dat je dat veilig doet. Als je kind al in een ‘groot’ bed slaapt, kan je, als dat groot genoeg is, ook bij hem in bed kruipen.

Als er een nieuwe baby in het gezin komt, is het soms handig als je partner tijdelijk op de kamer van de oudste of de andere kinderen slaapt. Je partnerkan dan hen verzorgen en troosten, terwijl jij je aandacht richt op het borstvoeden en verzorgen van het jongste kindje. Zo is de aandacht mooi verdeeld; dat is fijn voor de oudste(n). Ook kan het voorkomen dat een oudere kind onverwachts bij jou en je baby in bed kruipt. En dat is niet altijd even veilig.

Met broers en zussen

Waarschijnlijk delen je kinderen een deel van hun leven een slaapkamer en mogelijk ook een bed. Als je kinderen verschillende leeftijden hebben, is het belangrijk om te beseffen dat het delen van een bed waarschijnlijk pas veilig is als het jongste kind in het bed minimaal twee jaar oud is. Jonger dan twee kan hij zich mogelijk niet goed weren tegen de bewegingen van een oudere broertje of zusje.

Bij meerlingen ligt dat anders. In sommige ziekenhuizen worden pasgeboren meerlingen samen in een bedje of couveuse gelegd. Dit heet ‘co-bedding’. Omdat je kindjes bij co-bedding elkaar warmte, troost en lichamelijke nabijheid bieden, kan dit het aanzienlijk makkelijker maken voor je om je kindjes te verzorgen. Het is echter wel belangrijk dat bij co-bedding jonge kindjes bewaakt worden, door ze bijvoorbeeld altijd te laten slapen in een ruimte waar jij of je partner nabij is; maak niet uit of je wakker bent of slaapt. Onderzoek naar de veiligheid, voordelen en lange termijn effecten van co-bedding bij jonge meerlingen is nog gaande.

Op schoot

Jonge kinderen slapen niet alleen ‘s nachts maar ook overdag. Vaak doen ze dit graag na eerst een tijdje aan de borst te hebben gedronken en het liefst bij iemand op schoot. Na de eerste weken en met enige oefening en voorbereiding kan je soms prima televisie kijken, lezen en zelfs internetten, terwijl je kindje bij je op schoot slaapt.

Belangrijk is wel dat je wakker en alert blijft. Het is heel gevaarlijk om met een kleine kindje op een bank, fauteuil, zitzak of stoel in slaap te vallen. Je kindje kan op de grond vallen of klem komen te zitten tussen de kussens of tussen de kussens en de bank of jouw lichaam. Ga dus nooit zelf slapen met je kindje op de bank, fauteuil, zitzak of stoel! Als je zelf moe bent, ga op een veilige manier met je kindje op bed liggen.

In een draagdoek

Je kindje in de draagdoek is een uitstekende manier om hem dichtbij je te hebben als hij slaapt terwijl jij wel wilt kunnen rondlopen of je handen vrij wilt hebben. Als je een goede draagdoek op de juiste manier gebruikt, kan je veel klusjes in en rond het huis uitvoeren terwijl je kindje slaapt of rustig toekijkt. Met de juiste kleding en na wat oefening kan je ook de borst geven zonder je kindje uit de draagdoek te halen.

Net als in de situatie waarin je kindje bij je op schoot slaapt, is het belangrijk dat je zelf wakker en alert blijft als je kindje bij je in een draagdoek zit of slaapt. Als je je kindje in zijn wiegje of ledikant legt, of als je samen met je kindje op bed gaat liggen, doe dan wel eerst de draagdoek af en deze uit de buurt zodat je kindje er niet bij kan.

In de box, wipstoel of kinderwagen

Er zijn diverse producten waarin of waarop je je kindje, overdag, kan laten liggen of zitten: campingbedjes, kinderwagens, buggy’s, boxen, wipstoeltjes, speelkleden en babyzitzakken. Je kan deze producten in dezelfde kamer zetten als waar jij op dat moment bent; zo heb je dan een veilige plek voor je kindje om te slapen, terwijl hij ook dichtbij is.

De meeste van deze producten uitsluitend bedoeld om te gebruiken als een volwassene het kindje continu in de gaten heeft. Ze kunnen dus gevaarlijk zijn als je de kamer verlaat, ook al is dat maar voor eventjes.

Met babyfoon

samen-slapen.jpegSlaapt je kind op een andere kamer dan waar jij op dat moment bent, dan kun je een babyfoon gebruiken om de geluiden van je kind te kunnen horen. Het nadeel van een babyfoon is dat deze niet altijd alle signalen en kleine/zachte geluiden doorgeeft. Als je kindje ingebakerd of strak ingestopt is, een fopspeen heeft, duimt of niet optimaal groeit, raden we je aan om hem, eventueel tijdelijk, toch in dezelfde kamer te laten slapen als waar jij op dat moment bent. Dan ben je er toch wat zekerder van dat je hem goed kunt horen.

Met een babyfoon kan jij de geluiden van je kindje horen. Wat leuk is als je een tweede babyfoonset precies andersom gebruikt: jij hebt de zender bij je en de ontvanger ligt bij je baby op de kamer. Zo wordt je kindje ook getroost en gestimuleerd door de geluiden van jou en uit jouw omgeving. Dit is geen vorm van samen slapen maar het is misschien wel een manier om je kindje een paar van de voordelen van ‘samen slapen’ mee te geven, ook als jij het belangrijk vindt dat je kindje op een aparte kamer slaapt.

Op reis

Op reis zijn er altijd veel verschillende situaties van slapen. Dit geldt als je echt op reis bent, als je op visite gaat, een dagje weggaat en als je gewoon wat langer naar buiten gaat. Sommige situaties vallen onder de noemer ‘samen slapen’ en anderen niet. Of je kind wakker is of slaapt: het is in elke situatie goed om stil te staan bij zijn veiligheid. Dit geldt thuis maar juist ook onderweg en bij andere mensen thuis omdat daar de bedden, meubels en woningen allemaal weer anders in elkaar kunnen zitten dan dat je gewend bent. Het kan dan zomaar op het eerste gezicht veilig lijken, terwijl het dat misschien niet is.

Meer lezen

Bron

  • McKenna, J.J. (2007) Sleeping with your baby; a parent’s guide to cosleeping. Platypus Media; Washington, DC.

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden