Babyverzorgingswijzer & workshops

verzorging1.pngIn de serie WECF-Wijzers is er nu ook de Babyverzorgingswijzer. Een handige folder met tips hoe schadelijke stoffen kunnen worden vermeden in babyverzorgingsproducten. De gids informeert je over de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën die worden gebruikt in cosmetica en over de mogelijke impact ervan op de gezondheid van kinderen. WECF adviseert hoe je deze stoffen kunt vermijden en gezondere alternatieven kunt vinden voor de verzorging van je baby. De Babyverzorgingswijzer maakt deel uit van de campagne Een Veilig Nest, die zich richt op (aanstaande) ouders.
Zuigelingen en jonge kinderen worden door de verzorgingsproducten waarmee ze dagelijks in contact komen, blootgesteld aan allerlei chemicaliën. Langdurig contact, bijvoorbeeld bij baden en insmeren met crème, kan risicovol zijn. De babyhuid is kwetsbaar want de barrièrefunctie van de huid is niet volledig gevormd. De huid laat dus makkelijker stoffen door. Daarom zijn sommige stoffen die volgens EU wetgeving zijn toegestaan in cosmetica, volgens wetenschappelijke studies en gezondheidorganisaties toch potentieel giftig voor kleine kinderen.

De kleintjes zijn kwetsbaar

Kinderen zijn gevoeliger voor risico’s van chemische stoffen omdat hun hele lichaam, waaronder ook het immuunsysteem en het zenuwstelsel, in ontwikkeling is en onvolgroeid. Chemicaliën kunnen de signalen van bijvoorbeeld het endocriene systeem veranderen en zo op de lange termijn van invloed zijn op de voortplantingsorganen, maar ook op het gedrag van het kind. De huid is een belangrijke blootstellingsroute voor chemische stoffen, met name bij lichaamsverzorging. Agressieve of ongeschikte producten kunnen leiden tot allergieën of eczeem.

Onterecht vertrouwen in de fabrikant

Ouders vertrouwen op de fabrikanten van verzorgingsproducten en denken hun baby te beschermen, bijvoorbeeld tegen vuil, uitslag, de kou of de zon. Maar in veel gevallen moeten ze hun kind juist beschermen tegen de verzorgingsproducten. Deze Babyverzorgingswijzer helpt daarbij. Hoewel alle cosmetica onderworpen is aan Europese regelgeving, de zogeheten cosmetica-richtlijn, biedt dat geen garanties. Deze richtlijn geldt namelijk voor zowel volwassenen en kinderen, terwijl WECF van mening is dat de officiële wetgeving niet eens voldoet ter bescherming van volwassenen. Op de lijst toegestane stoffen staan namelijk ook stoffen die zich al op de SIN-lijst bevinden: de lijst van schadelijke stoffen, samengesteld door het International Chemical Secretariat, die met onmiddellijke ingang zouden moeten worden verboden.

Een Veilig Nest geeft ook workshops

Deze workshops ‘Babyverzorging en bouw een veilig nest’ en huisbezoeken van het clean GreenTeam, worden momenteel als pilots uitgevoerd en zijn gratis te bestellen bij aanmelding van groepen van minimaal zes bezoekers. Zin in een workshop? Onderbreek de hectiek van de week met onze workshop babyverzorging. De eerstkomende workshop vindt plaats a.s woensdag 25 mei van 10-13 uur in restaurant Energieregie aan de Overtoom 406 te Amsterdam. Kosten 15 euro inclusief materiaal en lunch.

Meer lezen of aanmelden via de mail.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden