Gifstoffen en babyvoeding

nwsbrcht-who6.pngIk bespreek de kwestie van gifstoffen in moedermelk omdat dit onderwerp met de regelmaat van de klok om de paar maanden in de media voorbij komt en veel zwangere vrouwen afschrikt, waardoor ze geen borstvoeding aan hun baby’s meer willen geven. En het maakt veel vrouwen die al borstvoeding geven zo bang dat ze stoppen met voeden. Journalisten schijnen niet te weten hoe ze met dit vraagstuk om moeten gaan. Het lijkt erop dat sommigen een verborgen motief hebben (‘mijn baby heeft nooit borstvoeding gehad en hij doet het prima’), en dat ze dus zelf wat bagage met zich meedragen. Zij vinden zo een manier om degenen die borstvoeding ondersteunen terug te pakken en hun eigen ‘keuze van babyvoeding’ te verantwoorden.
Het is natuurlijk onprofessioneel om dit te doen, maar dat houdt ze niet tegen. Anderen willen alleen maar het nieuws naar buiten brengen, maar meestal zonder te begrijpen wat ze aan het doen zijn. Ze begrijpen bijvoorbeeld niet dat door te praten over toxinen (giftige stoffen) in de moedermelk en door kunstmatige zuigelingenvoeding als een bijna even goed alternatief neer te zetten, ze de borstvoeding een slag toe brengen.

Waarom zijn er zoveel onderzoeken die kijken naar de verontreinigende stoffen in moedermelk? Je krijgt er het idee van dat er paniek heerst over de toestand van moedermelk in de moderne wereld, dat het zo vervuild is dat iedereen het probeert te bestuderen. Maar moedermelk wordt nu eenmaal zo vaak onderzocht, omdat het makkelijk verkrijgbaar is, en ons dus een makkelijk te verkrijgen monster van menselijke vloeistof geeft.
Dat is de reden, niet omdat wetenschappers ongerust zijn over moedermelk in het bijzonder. We moeten ons over ál onze lichaamsvloeistoffen zorgen maken gezien de mate van vervuiling die we in deze wereld veroorzaakt hebben en veroorzaken.

Is kunstmatige zuigelingenvoeding bijna hetzelfde als moedermelk?

Nee dus, bij lange na niet. Alleen maar omdat de fabrikanten van kunstmatige zuigelingenvoeding iedere paar jaar iets aan hun kunstmatige zuigelingenvoeding toevoegen waarvan we al jaren weten dat het in moedermelk zit, maar waarvan de fabrikanten het belang niet onderkenden, betekent nog niet dat de ‘nieuwe en verbeterde’ kunstmatige zuigelingenvoeding lijkt op, of vergelijkbaar is met moedermelk. In sommige gevallen is de kunstmatige zuigelingenvoeding verbeterd, maar denk eraan, ze vertelden ons dat de kunstmatige zuigelingenvoeding van voorheen, dus van voor de ‘nieuwe en verbeterde’ versie, óók ‘bijna net als moedermelk’ was.

Dit is bijvoorbeeld waar voor de lange-keten meervoudig onverzadigde vetzuren (DHA en AA) waarvan verondersteld wordt dat die je baby slimmer maken. We weten al jaren hoe belangrijk deze vetten zijn, maar al die jaren (voordat ze toegevoegd werden aan de kunstmatige zuigelingenvoeding natuurlijk), bleven de fabrikanten, nagesproken door veel gezondheidsmedewerkers, gewoon zeggen dat het niet uitmaakte en dat er geen bewijs was dat deze vetten van enig belang waren (en het staat nog steeds in de verklaring van de Canadese Kindergeneeskunde Gemeenschap uit 1995 over de voedingsbehoeften van premature baby’s). Deze cyclus van ‘onze melk is precies als moedermelk’ gevolgd door ‘we hebben ingrediënt bladiebla aan onze koemelk toegevoegd zodat het zelfs nog meer op moedermelk lijkt’ gaat zo al door vanaf de 19de eeuw.

In werkelijkheid zit het zo

nwsbrcht-flesje2.jpgGewoon iets aan kunstmatige zuigelingenvoeding toevoegen, zelfs in dezelfde hoeveelheden is als in moedermelk, wil niet zeggen dat de baby de hoeveelheid of de beste soort krijgt die hij nodig heeft van dit betreffende stofje. Het voorbeeld van ijzer helpt ons dit te begrijpen. Moedermelk bevat genoeg ijzer, en samen met de voorraden die de baby tijdens de zwangerschap heeft opgebouwd, is het voldoende om de ijzerhoeveelheid in het bloed van de baby op peil te houden tot minimaal zes maanden. Om de ijzerhoeveelheden in kunstgevoede baby’s op peil te houden, moet kunstmatige zuigelingenvoeding minstens zes keer zoveel ijzer bevatten dan moedermelk, simpelweg omdat de darmen van de baby het ijzer uit kunstmatige zuigelingenvoeding niet zo goed opnemen als die uit moedermelk.

Er zijn nog honderden componenten van moedermelk die nog steeds niet worden toegevoegd aan kunstmatige zuigelingenvoeding. Moedermelk varieert in samenstelling, van ochtend tot avond, van dag tot dag, van het begin van de voeding tot het eind, van dag één tot dag vier tot dag tien tot dag honderd. Er is dus geen enkele manier waarop we kunnen weten wat er echt in moedermelk zit. Dit betekent dat er geen manier is om moedermelk na te maken omdat er niet zoiets bestaat als standaard moedermelk. Aangezien iedere vrouw weer net wat andere moedermelk maakt, is het idee van standaard moedermelk sowieso absurd. Moedermelk is een levende, dynamische vloeistof. Kunstmatige zuigelingenvoeding is een chemisch soepje.

Dus wat betekent dit?

  • Dit betekent dat we kunstmatige zuigelingenvoeding als een medicijn moeten beschouwen, wat, als je er over nadenkt, precies is wat het is. Het vervangt een normale vloeistof (moedermelk) en het lijkt alleen oppervlakkig gezien op de vloeistof die het vervangt. Er zijn bekende bijwerkingen van kunstmatige zuigelingenvoeding, op de korte termijn, middellange termijn en op lange termijn. Sommige behoorlijk serieus en onomkeerbaar. Kunstmatige zuigelingenvoeding kan, af en toe, noodzakelijk zijn, maar dat geldt ook voor medicijnen. In uitzonderlijke gevallen kan kunstmatige zuigelingenvoeding levens redden, maar dat kunnen sommige medicijnen ook.
  • Een medicijn is, zoals mijn hoogleraar farmacologie tegen ons zei op de medische faculteit, een vergif of giftige stof met heilzame bijwerkingen. Er zit veel wijsheid in deze uitspraak. Dus wanneer een moeder besluit om haar baby kunstmatige zuigelingenvoeding te geven in plaats van moedermelk, dan vermijdt ze het probleem van giftige stoffen aan haar baby geven niet.
  • Het is feitelijk verbazingwekkend hoe toegeeflijk we zijn ten opzichte van kunstmatige zuigelingenvoeding. In geen van de artikelen of tv programma’s die ons nieuws brengen over giftige stoffen in moedermelk, praten ze ooit, in wat ik heb gelezen of gehoord, over de giftige stoffen in kunstmatige zuigelingenvoeding. Er zitten giftige stoffen in kunstmatige zuigelingenvoeding. Waarom zou alles op de aarde vervuild zijn, zelfs de uiterste grenzen van het Noordpoolgebied, maar kunstmatige zuigelingenvoeding niet? Kunstmatige Zuigelingenvoeding zit vol met zware metalen, waaronder bijvoorbeeld lood, in veel hogere hoeveelheden dan in moedermelk. En waarom zouden er geen pesticiden in kunstmatige zuigelingenvoeding zitten? Koeien groeien immers op in landbouwgebieden waar de velden worden bespoten. En sojabonen groeien daar ook. Interessant dat je daar nooit over leest in de kranten.

Maar toxinen (giftige stoffen) zijn toch niet goed?

Nee dat zijn ze niet, maar borstvoeding geven helpt om hun slechte effecten te verminderen. Een paar feiten

  • Toxinen verhogen de kans op het ontwikkelen van sommige soorten kanker. Waar, en er is bewijs dat aantoont dat borstgevoede baby’s een lagere kans op sommige soorten kanker hebben dan kunstgevoede baby’s.
  • Toxinen kunnen de neurologische functies en leervermogens aantasten. Waar, en uitkomsten van onderzoek tonen aan dat kinderen die borstvoeding hebben gekregen het beter doen bij neurologische en intelligentie testen dan kunstgevoede kinderen, en hoe langer ze borstvoeding hebben gekregen, hoe beter ze het doen.
  • Toxinen kunnen mogelijk de immuniteit belemmeren. Waar, en uitkomsten van onderzoek tonen aan dat jonge kinderen die borstvoeding hebben gekregen een betere en meer volgroeide immuniteit hebben dan kunstgevoede jonge kinderen, en dat deze betere immuniteit veel langer stand houdt dan de periode dat de baby of het kind borstvoeding krijgt.

Wat moet je doen?

nwsbericht_zijlijn.jpgAls je je baby borstvoeding geeft, geef je je baby het beste eten dat er is. En je doet het beste ook voor de wereld. Borstvoeden is erg milieuvriendelijk. Kunstmatige Zuigelingenvoeding vervuilt het milieu. Het feit dat er vervuilende stoffen in moedermelk zitten kan vergeleken worden met de situatie van de kanarie in de kolenmijn. We zouden bezorgd moeten zijn over wat we met onze planeet doen, maar dit zou er niet toe moeten leiden dat we moeders gaan aanmoedigen om hun baby’s te voeden met kunstmatige zuigelingenvoeding.

Lees ook

Heb je nog vragen? Lees dan ook

Artikelgegevens

  • Hand-out #Toxins and Infant Feeding © 2006. Vertaling © 2011
  • Vertaling: Danielle Mitchell, Grietje Elsien de Jong-Taekema
  • (Eind)redactie: Gonneke van Veldhuizen-Staas, Karin Dunning, Stefan Kleintjes
  • Deze hand-out mag zonder verdere toestemming gekopieerd en verspreid worden, op voorwaarde dat hij in geen geval gebruikt wordt in enige context die de WHO-code op de marketing van vervangingsmiddelen van moedermelk schendt én dat tevens wordt voldaan aan de criteria gesteld in copyright
  • Written and revised (under other names): Jack Newman, MD, FRCPC, IBCLC © 1995-2005
  • Revised: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC and Edith Kernerman, IBCLC, © 2008, 2009

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden