Het voeden van een kind van een ander

Katherine Dettwyler schreef het artikel ‘Meer dan enkel voeding’, over vrouwen in Mali, die kinderen van andere vrouwen de borst geven.

De kinderen van de bijvrouwen

Zij nemen alleen kinderen aan de borst die toch al niet in aanmerking komen om met hun eigen kinderen te trouwen, omdat ze te nauw verwant zijn. De vrouwen voeden dus de kinderen van bijvrouwen (mannen kunnen er meer dan één vrouw hebben), de kinderen van de broer van hun echtgenoot, en de kinderen van hun dochters.
Dit is uiterst handig: een vrouw kan kleding wassen in de rivier terwijl haar kind bij de bijvrouw blijft. Zij kan erop vertrouwen dat de bijvrouw haar kind zal voeden als dat hongerig is. Of ze kan haar kind bij haar moeder laten in de wetenschap dat die haar baby zal voeden. Anderzijds is het wel zo dat een vrouw nooit de baby zal voeden van een vriendin die niet aan haar verwant is, omdat ze hopen dat hun kinderen later met elkaar zullen trouwen. Als zij de baby van haar vriendin zou voeden, wordt dat kind een verwante van haar en van haar eigen kinderen omdat ze dezelfde borst deelden. De opvatting dat het voeden van een kind een zekere verwantschap creëert, is wereldwijd verspreid en wordt soms ‘de melkband’ genoemd. Niet-verwante kinderen die door eenzelfde vrouw gevoed worden, worden ‘melkzusters’ of ‘melkbroers’ of ‘melkbroeders’ genoemd.

Artikelgegevens

  • Geschreven 6 augustus 1995
  • Vertaald door Ilse François, 19 februari 2001
  • Copyright op de inhoud: 1999 Sue Ann Kendall en Katherine Dettwyler
  • Copyright op de Nederlandse vertaling: 2001 Borstvoeding.com

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen