Nog vijf jaar om aan het idee te wennen

verhaal-261-1.jpgGisteren ben ik weer even aan het twijfelen gebracht bij het consultatiebureau. Onze uk is 4,5 maand en ik geef hem steeds gezellig borstvoeding en het wordt steeds leuker. En dan krijg je van het CB weer eens de vraag hoe vaak je het geeft. Omdat je als mama de bui al ziet hangen verlaag je het aantal per dag maar naar acht keer. En dan nog krijg ik terug dat het te veel is en dat er best geminderd mag worden…

Elke twee à drie uur was toch wel erg veel voor mij. Ik heb geantwoord dat ik dat prima vind en erg gezellig, ook als ik ukkie bij de opvang heeft gehaald en hij wil gezellig even extra drinken. Van beide kanten werd de discussie al snel stopgezet…

Zonde dat het eerste wat mij gevraagd wordt is hoe vaak ik ukkie te drinken geef, in plaats van de vraag hoe de borstvoeding gaat en of ik nog tips kan gebruiken.
‘s Middags spreek ik een vriendin die voor borstvoeding is, maar ook die heeft in haar hoofd dat het voor de mama wel prettig moet blijven en dat je best mag minderen.Hoezo? Denk ik dan. Waarom zou borstvoeding niet prettig of vervelend zijn? Het is toch juist leuk en gezellig.
‘s Avonds eten we even bij opa en oma en ook die hebben hun mening weer klaar, maar dan over dat borstvoeding niet kan bij een groter kind… En ik besluit de discussie maar weer te stoppen. Al heb ik wel gezegd dat ik voor de vijf jaar ga, en dat ze nog vijf jaar hebben om aan het idee te wennen, haha.

Ook bij collega’s die geïnteresseerd vragen of ik nog kolf of borstvoeding geef en hoe lang nog, is mijn antwoord standaard dat ik voor de vijf jaar ga. Want als ik zeg vijf maanden, dan vraagt iedereen na die vijf maanden weer waarom ik nog niet gestopt ben.
Uiteraard krijg ik vaak het antwoord dat zo’n groot kind aan de borst geen gezicht is. Het feit dat onze uk al tandjes krijgt, zou al een reden moeten zijn om te stoppen… Na al dat twijfelen kom ik weer eens op jullie website, lees de verhalen en hup die twijfels glijden van mijn schouders.

Graag wil ik jullie bedanken voor alle artikelen, verhalen, columns. Natuurlijk weet ik al dat ik goed bezig ben, dat borstvoeding geven niet alleen om de voeding gaat, maar ook over een leuke goede band opbouwen met je kind. En dat het niet gaat om hoe vaak je borstvoeding geeft, maar het waarom en hoe. Gewoon even lekker een momentje samen, dat kan niet vaak genoeg vind ik. En soms… heel soms… als je de dingen goed uitlegt (vaak met handige informatie van borstvoeding.com), dan ziet de ander ineens van: Heej… wat wij van kinds af aan leren is wel tegenstrijdig met wat goed is en volgens de natuur of van: Heej, daar heb ik nooit bij stil gestaan!

Maar die maatschappij van ons moet nodig eens terug naar de roots! Jullie hulp geeft mij en mijn partner de juiste motivatie! Ook om soms toch even die discussie aan te gaan en even gas terug geven in het belang van onze uk! Na mijn eerste terughoudendheid in de eerste maanden, heb ik inmiddels al op veel plekken borstvoeding gegeven, vaak in de auto op parkeerplaatsen zoals bij de Mac of in de rij van het vakantiepark, in het kleedhokje van het zwembad, op kraamvisite bij een vriendin en zelfs in de bioscoopzaal bij Cinemum! Dit had ik vroeger nooit verwacht, vooral niet dat het juist zo gemakkelijk is allemaal.

Heel erg bedankt jullie allemaal. Ook namens ons zoontje! In de bijlage een foto van hem, lekker in de auto aan het drinken bij mama na het zwemmen.

Groetjes, Ilona