Een luie drinker

verhaal-262-1.pngNa een bijzondere natuurlijke stuitbevalling kwam onze zoon 2,5 week te vroeg, maar lukte het hem wel om z’n eerste keer aan de borst te drinken. Helaas in de 24 uur die erna kwamen is het hem nog één keer gelukt. Gelukkig hadden we daarna een goede kraamhulp en verloskundige en een geweldige steun van mijn partner die ons de hele kraamweek geweldig hebben geholpen met de borstvoeding. Onze kleine man was toch nog wel heel klein dat hij gewoonweg de kracht niet had om de borst leeg te drinken. Dus veel kolven, maar daar was vermoeidheid en stress niet bevorderlijk voor de opbrengst. Dus toch maar wat kunstvoeding bijgeven.

Dit gaf gelukkig de rust die ik nodig had en na twee weken zat hij dan toch volledig op de borstvoeding. Tot hij ongeveer drie maanden was ging alles wel redelijk goed met de borstvoeding. Ik begon er alleen meer vermoeid van te raken en merkte dat onze kleine man steeds minder tevreden was met de borstvoeding. Een week lang zoveel mogelijk aanleggen, extra kolven, consult lactatiekundige. Het heeft me veel energie en tranen gekost. Ik was er zo moe van, zo klaar mee… Dan maar stoppen en volledig kunstvoeding. Ik had het tenslotte na zoveel doorzettingsvermogen van de eerste weken, toch al drie maanden gevoed.

verhaal-262-2.pngHet bleek dat onze kleine man gewoon een luie drinker was, hierdoor had hij de borstvoeding langzaam deels afgebouwd. Gelukkig kreeg ik van de lactatiekundige het advies om één voedingsmoment met kunstvoeding te geven en eventueel bijvoeden na de borstvoeding. Dit gaf mij gelijk zoveel rust dat het bijna leek of de borstvoeding een nieuwe start kreeg, hoefde helemaal geen fles na te geven. Toch heb ik toen na drie weken een tweede voeding vervangen door kunstvoeding. Deze tweede voeding zag ik gewoon niet zitten om op mijn werk te kolven. Ik werd al ongelukkig als ik die kolf zag.

Toch ging ik na 4,5 maand verlof weer werken. En ja die voeding tussen de middag wilde ik niet opgeven, dus toch maar kolven. De eerste keren van het kolven maar geoefend op een vertrouwde omgeving, niet thuis, maar in mijn ouderlijk huis. Dit ging wonderbaarlijk goed en zag ik het weer zitten om te kolven op het werk. Na zes maanden zijn we begonnen met bijvoeden met stukjes eten. En nu ondertussen is onze kleine man acht maanden en zijn de kunstvoedingen vervangen door bijvoeding. Ik ben trots dat ik nu weer volledig borstvoeding geef, maar ook blij dat de kunstvoeding me geholpen heeft.
Andrea