Het gegeven, dat het soms niet lukt, deel 1

verhaal-431-1.jpgIk ben erg fan van borstvoeding en heb er alles aan gedaan om de borstvoeding te laten slagen, maar het is niet gelukt. Ik heb tot 8,5 maand alles gekolfd. Er zijn erg weinig ervaringen te vinden van moeders bij wie het echt niet lukt, ook niet na een moeilijke start of problemen. Mij stak dit. Ook dit is namelijk borstvoeding geven: het gegeven dat het soms gewoon (door omstandigheden) niet lukt.
Toen ik dit aan jullie kenbaar maakte, werd gevraagd of ik mijn verhaal wilde opschrijven. Dit heb ik gedaan. Met af en toe een traan. Maar ook een gelukkig einde. In mijn geval was het gelukkig einde namelijk de borstvoeding loslaten. Omdat dat in dergelijke gevallen zoveel rust geeft, dat de positieve effecten van borstvoeding daar echt niet tegen op wegen.
Er werd mij ook gevraagd foto’s toe te voegen. Ik heb, vanwege dit gehele verhaal, bijna geen foto’s waar mijn zoontje aan de borst drinkt. Ik heb er 1 gevonden. En er ook eentje met de fles, zoals hij nu (eindelijk) kan drinken.

Verder wil ik jullie bedanken voor alle mooie berichten die jullie verspreiden. Positiviteit is belangrijk. Maar ook openheid over het feit dat borstvoeding geven soms erg zwaar is. Ik hoor het veel in mijn omgeving. Borstvoeding lijkt zelden vanzelf te gaan. Maar gelukkig hoor ik in mijn omgeving dat het meestal na een tijdje wel goed lukt (voor diegenen die hebben doorgezet).

verhaal-431-2.jpgHelaas zijn er ook veel verenigingen die borstvoeding louter van de positieve kant (willen) laten zien. Dat is niet realistisch en ik ben blij dat jullie hier een gezonde dosis realiteit aan toe voegen! Dat geeft namelijk herkenning en steun als borstvoeding geven niet vanzelf gaat. Terwijl op die momenten louter positieve verhalen vooral verdriet en frustratie opwekt. Beide kanten van de medaille mogen gezien worden (vind ik!).

Hartelijke groet,
Rebecca