Rust en regelmaat-ervaring

Ik ben een Vlaamse mama van een vier maanden oud baby’tje, Tijl. Sinds mijn zwangerschap ben ik een regelmatige bezoeker van borstvoeding.com en geef tot op vandaag fulltime borstvoeding aan mijn zoontje. Toen ik vandaag weer een bezoekje bracht aan deze website, las ik een aantal artikels waarin hevig werd gereageerd tegen het principe van ‘rust en regelmaat’. Dit heeft mij toch serieus doen schrikken.
Mijn zoontje weende heel vaak vanaf week twee en ik heb steeds gereageerd door hem bij mij te nemen, hem te laten eten, te wiegen, te laten slapen bij mij (tot twee en een halve maand sliep hij bij mij in bed) zowel ‘s nachts als overdag. Ik ben met hem naar de kinderarts geweest omdat ik dacht dat krampjes zorgden voor het wenen. Bleek dat hij ook last had van een milde vorm van reflux. 24 Uur per dag was ik met hem bezig, altijd had ik hem op de arm of toch heel dichtbij. Het wenen verbeterde echter niet, in tegendeel, het werd steeds erger. Ik had zelf al snel door dat het probleem lag bij het slapen. Hij kon hoe langer, hoe moeilijker in slaap komen, met oververmoeidheid als gevolg. Hij at goed, kwam mooi bij maar leek nooit uitgeslapen.

Uiteindelijk heb ik twee weken geleden het advies van rust en regelmaat uitgevoerd en het werkt! Op de website ‘borstvoeding.com’ zegt men dat dit onmenselijk en tegennatuurlijk is, maar Tijltje is toch het bewijs dat dit niet zo is. Hij heeft inderdaad hevig geweend toen ik hem alleen in zijn bedje legde en het heeft een aantal dagen geduurd voordat hij zelf in slaap kon komen. Dit was voor mij en mijn echtgenoot heel moeilijk maar het resultaat is er. Eindelijk slaapt ons zoontje terug. Voordien sliep hij overdag ongeveer één of twee uur (en dit enkel met veel moeite van ons: zingen, wiegen, eten,…) en ‘s nachts sliep hij eerst vier uur door en dan werd hij elke twee uur wakker om te eten.
Nu slaapt hij overdag een zes tot acht uur en ‘s nachts slaapt hij een klein beetje beter als voordien. Ik sta gemiddeld een drie à vier keer op ‘s nachts om hem te voeden en hoewel ik sinds gisteren fulltime werk, zie ik daar niet tegen op. Dit hoort er inderdaad bij en ik zal dit blijven doen tot hij zelf aangeeft het niet meer nodig te hebben. Maar slaap heeft elk kind nodig en ook dat heeft hij nu! Wij hebben een veel uitgeruster kind, hij is nu veel rustiger en we genieten veel intenser van elkaar. Hij ziet er gelukkiger uit en we lachen heel wat af samen.

‘Regelmaat en rust’ heeft voor ons echt wel gewerkt! Natuurlijk heb ik dit advies aangepast aan onze situatie en persoonlijkheden (zowel die van Tijl als die van mijn man en mij) en hebben we nu onze eigen manier van rust en regelmaat ingevoerd.

De vrouw die ‘Ik geniet’ schreef heeft gelijk dat haar manier moet kunnen en zeker en vast goed is maar voor bepaalde kinderen lukt die manier (die ook de mijne was tot voor twee weken) eenvoudigweg niet. Kinderen zoals mijn zoontje kunnen zelf niet in slaap vallen tenzij ze uitgeput zijn en worden zo oververmoeid. De enige manier om dit ernstige probleem op te lossen was hem te leren zelf in slaap te geraken en dus ook eerst te laten huilen.

Daarom wil ik via deze reactie aan iedereen vragen om niet te snel te oordelen over andere ouders. Iedereen probeert toch te doen wat het beste is voor zijn kindje! Als mama kan je enkel oordelen over je eigen kind en niet over wat het best is voor een ander! Natuurlijk is het goed dat iedereen alle informatie over de verschillende manieren van omgaan met je baby heeft zodat je op de juiste moment de juiste beslissing voor jou en je baby kan maken!

Met vriendelijke groeten, Katrien Leemen

ps. Op de foto geeft mijn man hem moedermelk met een lepeltje aangezien Tijl niet meer van de fles wil drinken wannneer mama aan het werk is. Met het lepeltje vindt hij wel leuk en drinkt zo tot 140ml. Alle geluk heeft mijn man veel geduld!