Oma bedankt!

verhaal-98-1.jpgOns dochtertje is inmiddels bijna achttien maanden en drinkt nog steeds graag bij mama. Ze geeft zelf aan wanneer ze wil drinken en wat. Zo’n twee maanden geleden heeft ze de middagvoeding laten vervallen en drinkt ze alleen nog ‘s ochtends na het opstaan en ‘s avonds voor het naar bed gaan aan de borst. En dan nog af en toe tussendoor als troost en soms ‘s nachts als ze weer eens in paniek wakker geworden is. Lekker gezellig moment zo met z’n 2-tjes.

Tot ze twaalf maanden was, heb ik op het werk gekolfd, en daar dikwijls de reactie gekregen: ‘Je houdt het wel lang vol hè, knap hoor.’ en ‘Hoe lang ga je nog door?’ Nou ja, dat eerste is niet zo moeilijk, want ik kolfde vrij makkelijk de hoeveelheid die ik nodig had, dus echt volhouden was het niet. Ik zou het liever ‘een kleine moeite’ noemen om elke dag nog ff tien minuten te kolven om ervoor te zorgen dat mijn dochtertje de volgende dag weer een flesje BV mee naar het KDV kon nemen.
Op de tweede vraag wist (en weet) ik geen antwoord. In ieder geval niet het antwoord wat de meerderheid van de mensen tegenwoordig graag wil horen, namelijk een einddatum. Zo lang mijn dochtertje BV wil blijven drinken mag ze dat. Enige voorwaarde is dat we er allebei van moeten genieten en zodra een van ons beiden het niet meer als prettig ervaart, dan houdt het op. Maar voorlopig zullen we nog wel lekker doorgaan want we genieten er beiden nog heel erg van ;-).

Laatst was er familie op bezoek en ook toen werd er verbaasd gereageerd toen Myrthe naar mij toe kwam gelopen en ik haar aan de borst liet drinken. Er werd vol verbazing (en met een beetje negatieve ondertoon) gezegd: ‘Voed je haar nog steeds zelf?’ Tot mijn grote verbazing reageerde mijn oma hierop met de opmerking: ‘Ja, waarom zou ze dat niet doen. Ik heb mijn dochter ook meer dan een jaar zelf gevoed!’ Zo’n opmerking had ik van mijn oma echt niet verwacht, wellicht dat ik er daarom extra blij mee was. Oma, bedankt!

Gelukkig heb ik genoeg familie, vrienden maar ook collega’s (zelfs een paar mannelijke) om me heen die het niet vreemd vinden dat ik mijn dochter (die inmiddels door het huis loopt) nog BV geef, dat is toch wel erg prettig. Daar hoef ik me niet tegen te verantwoorden, want zo voelt het vaak wel als mensen er opmerkingen over maken. Ik ben overigens blij dat ik er in het openbaar weinig moeite mee heb om haar te voeden als ze dat wil. Er is bijna geen blote borst te zien, alleen maar een dreumes die lekker bij mama op schoot komt liggen. Meestal hebben de mensen om ons heen het niet eens in de gaten, dus waarom zou ik mijn dochter dan niet datgene geven wat ze op dat moment wil hebben? Het is tenslotte het beste wat ze kan krijgen!

Dionne