Borstmelken, met de hand

verhaal-97-1.jpgIk heb een heerlijk zoontje, Wolfram Lucky, van zeven weken, en geef borstvoeding. Voeden gaat niet altijd makkelijk, ik heb nogal een agressieve toeschietreflex waardoor Wolfram zich soms verslikt en later gefrustreerd raakt omdat het niet meer zo keihard z’n mondje inschiet. Maar na wat advies van de lactatiekundige gaat het al stukken beter.

Maar eigenlijk is dat niet wat ik graag met anderen wil delen, er zijn namelijk ook voordelen aan een toeschiet-tiet!
Een tijdje probeerde ik te kolven, om alvast een voorraadje aan te leggen voor werk, oppas en, op advies van een verloskundige, een flesje door papa een keer per dag. Heb eerst de handmatige geprobeerd, wat een grof takkeding! ik heb bewondering voor de vrouwen die het daarmee lukt, maar met veel geduld en beleid kreeg ik niet meer dan een paar slokjes eruit. Daarna een elektrische gekocht, voor 139 euri. Filmpje gemaakt van drinkende baby, sfeervolle kaars aan, baby de deur uit, ontspanningsoefeningen, visualisatie en een doekje eroverheen… bijna niets eruit… maar ik bleef oefenen!
Er kwam echter weinig verbetering erin, en na een paar weken kreeg ik er goed de pest in.

verhaal-97-2.jpgOp een gegeven moment ‘s nachts dacht ik, wat een boer kan, kan ik ook, en ben mezelf gaan melken: Staand of zittend een beetje voorover hangen, net boven de de tepel vastpakken, even opstarten, dan met zachte hand maar in een lekker ritme melken. En het spoot er in vijf stralen tegelijk eruit!! Ik zat er met stomme verbazing bij 🙂 Dus vanaf die dag melk ik in vriezerzakjes, steeds tien minuten tot er 150 ml uit is, met kleine pauzes voor de handkramp. Ik verplaats m’n hand soms om andere kanaaltjes te pakken. Duurt bij elkaar ongeveer twintig minuten. Misschien gaat het met de kolf sneller (ik zou het niet weten) maar het is een optie voor als kolven met apparaten je niet makkelijk afgaat. Ik heb wat rondgevraagd bij deskundigen of borstmelken wel goed is, maar nog niemand gevonden die hier ervaring mee heeft, het leek ze in ieder geval een prima alternatief.

Dus dames, geef de moed niet op bij kolven, probeer het eens met de hand, wie weet!
Oh ja, vergeet niet te blijven ademen tijdens het melken, dat vergat ik zelf nogal eens.

Succes, Bibi

Noot van de redactie: met de hand moedermelk afkolven is prima en kan juist heel pretttig zijn omdat je niet met een apparaat aan de slag moet, maar het zelf doet. Met de hand afkolven staat hier beschreven.