Doe toch normaal!

verhaal-273_1.jpgIk geef borstvoeding, live en op verzoek, pas zes maanden. Met de nadruk op ‘pas’, want ik ben helemaal niet van plan te stoppen! Voor mij en mijn man de ‘normaalste’ zaak van de wereld. Echter de buitenwereld lijkt een hele andere kijk op ‘normaal’ te hebben dan wij en niet eens alleen wat betreft de borstvoeding. Want oh jee, wat doen wij toch raar! Af en toe krijg ik het gevoel dat de omgeving denkt dat wij onze ‘opvoed’ en ‘opgroei’ keuzes zelf verzinnen of expres tegen de geaccepteerde stroom in gaan. ‘Doe toch normaal!’ hoor ik ze denken.

Wat kan ik meer zeggen dan dat het onze weloverwogen keuzes zijn, dat wij ons verdiept en ingelezen hebben en dat het voor ons voelt als natuurlijk. Daarnaast weet ik zeker dat we niet de enige zijn (gezien de talloze leuke, informatieve websites, boeken en facebook groepjes!).

verhaal-273_2.jpgEn wat zijn deze keuzes dan? Zo slaapt onze zoon bij ons in bed (en hij hoort natuurlijk op zijn eigen kamer in zijn eigen bed), hij komt nog één tot drie keer per nacht voor borstvoeding (hij hoort al lang door te slapen), we zijn gestart met ‘vaste voeding’ volgens de Rapley methode (en hij hoort gepureerd voedsel te krijgen) en we laten hem niet vaccineren (ben je nu helemaal betoeterd!).

En even voor de duidelijkheid; ik respecteer één ieder die het op een andere manier doet en zijn de stukken tussen haakjes zeker niet denigrerend bedoeld! Niemand zou veroordeeld moeten worden voor zijn of haar keuze hierin. Gelukkig is overigens van alle bovenstaande keuzes het geven van borstvoeding in mijn omgeving het meest geaccepteerd (buiten de aantallen voedingen per 24 uur dan…).

verhaal-273_3.jpgHoe meer commentaar ik krijg, hoe standvastiger ik aan de ene kant word. Aan de andere kant vreet het van binnen aan mij, het maakt mij bij vlagen onzeker en dat wil ik helemaal niet. 
Gelukkig kan ik dan weer terug duiken in de boeken, jullie website van borstvoeding.com en informatie uitwisselen met andere gelijk gestemde moeders op o.a. facebook.
En ondanks dat onze keuzes blijkbaar niet overeenkomen met de ‘meerderheid’, we zijn allemaal normaal. Wij doen namelijk ook volstrekt normaal, op onze manier 😉

Marijke