Borstvoedingervaring

verhaal-171.jpg‘Wat heerlijk borstvoeding geven hè?’ Als ik de verlaatte kraamvisite, David is dan acht maand, te woord sta beaam ik dat. Maar dat het niet zonder slag of stoot ging in de kraamperiode laat ik vandaag maar even achterwege. De borstvoeding ging na vijf maanden pas echt vlekkeloos. Bij de geboorte was David Hugo een, in medische termen, macrosoom kind: 5180 gram en 58 cm lang bij een voldragen zwangerschap. Zwaar dus, maar geen zwangerschapsdiabetes vastgesteld (de twee zussen van David waren ook zwaar, beide negen pond). Diagnose: ‘baby’s hebben het ‘te’goed bij jou tijdens de zwangerschap.

Na de geboorte direct bijvoeden vanwege eventuele sterk wisselende bloedsuikers. Pro-borstvoeding als ik was direct na ontslag uit het ziekenhuis aanleggen aanleggen en nog eens aanleggen om de voeding goed op gang te helpen. Ik weet uit ervaring van mijn dochters dat de voeding pas na de stuwing goed op gang kwam. Helaas door dat vele aanleggen en lekken van melk (samen met warmte broedplaats voor candida) tepelkloven en met name stekende pijn in de borst, vooral na voeden.

De eerste borstontsteking diende zich aan, ziek dat ik was! Gelukkig die lieve lach van zoon tijdens het voeden en zijn stijgende lijn in het gewicht (hij viel eerst 10% af) maakten dat ik doorzette. Behandeling bij huisarts voor de spruw/candida volgde met weinig succes. Gentiaan violet hielp uiteindelijk redelijk. Zes (6!) volledige borstontstekingen (niet meegeteld de verstopte melkkanaaltjes en dreigende ontstekingen) volgden met een mammografie en echo als gevolg om abcessen (of erger) uit te sluiten.

Heb dit onderzoek wel af moeten dwingen want de huisarts manipuleerde ietwat om te stoppen. Met lichte tegenzin heb ik twee antibiotica kuren gehad en stapte uiteindelijk naar de homeopaat. Dé oplossing voor mij, mijn weerstand kwam terug, de candida ging in ‘sluimerstand’ (schimmel dragen we immers allemaal bij ons maar worden pas actief bij ‘gunstige’ omstandigheden). Ik kreeg korrels die waren toegespitst op mijn persoon. Zelf werkend in de tweede lijnszorg was ik eerst sceptisch maar met symptoombestrijding was ik wel klaar. Ik werd weer aanspreekbaar, fitter en nu acht maanden later drinkt David nog steeds uit volle borst! Vanwege het zware geboortegewicht vind ik het belangrijk zo lang mogelijk te voeden hij zit nu al op de gemiddelde lijn (ingevuld op groeicurve online). Maar boven alle medische diagnosen, curven, adviezen en dergelijke : voor mij geldt borstvoeding: natuurlijk!

Johanna