Borstvoeding was een droom

verhaal-140.jpgBorstvoeding was een droom, een droom die ik graag werkelijkheid wilde maken. Ik ging naar cursussen en luisterde goed naar ervaren moeders.

En toen werd ik mama, mama van een prachtige zoon die een expert was in drinken. Aanleggen en drinken maar. Alleen viel hij teveel af. Ik moest gaan bijvoeden wel met eigen melk. Dus dag drie van zijn jonge leventje kreeg hij eerst de borst en daarna afgekolfde melk (50cc). Dit was natuurlijk veel te veel voor het kleine maagje. Dit wist ik niet en ben ermee doorgegaan. Daarna ging hij steeds korter drinken en ik maar opnieuw aanleggen. Tot hij twee weken oud was. Het werd een drama iedere voeding huilen en iedere keer veel spugen.

Het leek wel of mijn voeding bedorven was. Na tien weken zes keer een uur per dag strijd zat ik er doorheen. Ik werd door familie en mijn man geadviseerd om te stoppen. Ik zag zelf nog net in dat dit niet goed ging. Dus ik stopte van de een op andere dag. Gewoon hoppa niet meer voeden. Mijn borsten knalden uit elkaar, maar ik negeerde het en kolfde tot ik genoeg verlichting had af. Na een paar dagen was de productie afgelopen. Mijn zoontje dronk beter uit de fles en ik dacht dat ik er goed aan had gedaan. Alleen een week later vond hij ook de fles niet meer leuk. Al met al heeft hij anderhalf jaar niet willen drinken. Tot we in Frankrijk hem zijn gang lieten gaan en hij erachter kwam dat drinken helemaal niet zo erg is. Ik heb zelf altijd spijt gehad dat ik was gestopt want het was niet nodig geweest achteraf.

Toen ik zwanger raakte van mijn tweede zoon wist ik het zeker: dit keer wel borstvoeding en zeker dat half jaar volmaken. Ik wilde me er niet teveel op focussen, maar hoe verder in de zwangerschap ik kwam, hoe meer ik zeker borstvoeding wilde geven. Ik ging weer naar cursussen en las weer een hoop. Ook legde ik weer mijn lijntjes uit naar ervaren borstvoedingsmama’s en begon aan het avontuur toen mijn zoon geboren werd.

verhaal-140-3.jpgHij werd aangelegd en sabbelde wat aan mijn tepel. Drinken deed hij niet. Na vijf uur lag hij in zijn bedje en hoorde ik een hoop gesabbel op zijn vinger. Ik heb hem snel uit zijn bedje gehaald en aangelegd en dat was super: meneer dronk!!!! Weer vijf uur later dronk hij niet meer, ik vroeg om een kolf (ik was in het ziekenhuis) en ik had de kolf nog niet aan mijn borsten gezet of ik hoorde een hoop gesputter uit het bedje komen. Dus kind eruit en aan de borst en ja hoor hij ging weer drinken (een half uur ervoor waren we er een uur mee bezig geweest).

Het drinken ging goed en langzaam kwam hij ook iets vaker. Tot ook hij na drie dagen teveel was afgevallen ze hem wilden bijvoeden. Ik wilde dit niet aangezien ik bang was voor herhaling. Ik heb toen voorgesteld om voor en na de voeding te wegen en ja hoor hij dronk precies wat hij moest drinken dus niks aan de hand. Wel was hij te geel en is hij toch naar het ziekenhuis gemoeten. Daar heb ik hem veel gevoed en we wogen hem voor en na de voeding en hij dronk genoeg uit mijn borsten.

Na vier dagen kwam hij thuis en ging alles super alleen dronk hij heel kort bij mij soms maar drie minuten. Maar hij kwam wel goed aan. Toen hoorde ik op het consultatiebureau dat sommige kinderen natuurtalenten zijn en in drie minuten een borst leeg kunnen drinken! Nou zo een had ik dus thuis. Achteraf is dat de fout geweest bij mijn eerste zoontje. Ik bleef maar aanleggen omdat hij maar zo kort had gedronken. Arm kind hij zat waarschijnlijk meer dan vol en door het steeds aanleggen kreeg hij een antipathie tegen tegen drinken. We hebben het zelf dus verpest. Nu is klaar klaar.

verhaal-140-2.jpgWe genieten ondertussen zeventien weken van de borstvoeding en het gaat nog goed. Ik wil zeker de zes maanden volmaken en zeg niet dat ik daarna niet lekker doorga. Wel moet je in je borstvoeding investeren merk ik. Als je heel moe bent moet ik toch de tijd nemen om mijn productie op peil te houden. Ook het afkolven op het werk kost tijd.

Maar het witte goud en mijn kindje aan de borst is het meer dan waard.

Geschreven door Ellen die laat weten dat zij afgelopen donderdag, 28 oktober een half jaar voedt! Zo trots is en gewoon verder gaat!