Dit is de allereerste borstvoedingsfoto van onze dochter, ongeveer 15 minuten oud. Ze is nu (half december) twee maanden en het gaat super met de borstvoeding. Wat is het leuk om de verhalen te lezen op de site en af en toe even bevestiging te zoeken dat het inderdaad goed gaat. Ik denk dat elke moeder wel een paar keer obstakels tegen komt die opgelost moeten worden. Deze site vind ik daar erg geschikt voor. Nu ik zelf moeder ben wordt wederom bevestigd hoeveel onwetendheid er nog bestaat over borstvoeding, alleen al als we het hebben over op verzoek voeden, doorslapen etc. De sleutel voor een succesvolle borstvoedingsperiode heeft met heel veel factoren te maken en begint al in de zwangerschap.
Daar ontstaan al snel beslissingen en opvattingen over borstvoeding. Veelgehoorde argumenten om niet te kiezen voor borstvoeding hebben te maken met onvoldoende kennis of met een negatieve eerdere ervaring. Opmerkingen die ik voorbij heb zien komen zijn: dan kan mijn man ook meehelpen met de voeding (en de nacht…), ik heb zelf ook de fles gekregen en ben daar ook groot mee geworden, in mijn omgeving is een kindje allergisch en astmatisch en die kreeg ook borstvoeding dus dat zegt ook niks, ik heb gehoord dat je haar uit gaat vallen als je borstvoeding geeft en de vorige keer had ik niet voldoende melk of had ik een borstontsteking e.a.
Altijd fijn om uit te kunnen leggen dat deze opmerkingen niet kloppen. Regelmatig kwam het voor dat vrouwen dan toch kozen voor borstvoeding als je uitlegt hoe een borstonsteking ontstaat en hoe ze gevoed hebben. Met een goede uitleg en afspraken en adviezen voor dit nieuwe kindje durven veel vrouwen het gelukkig toch weer aan.
De kraamverzorgster speelt hierbij ook een hele belangrijke rol. Zij is degene die in de kraamweek de basis legt (indien voldoende motivatie van moeder) voor de periode daarna: Het geven van zelfvertrouwen en durven vertrouwen op je kindje en de natuur.
Loslaten van controle, tijd en schema. Wat hebben we wat dat betreft toch een mooi systeem in Nederland met kraamzorg. Iets wat volgens mij nog wel beter kan is de zorg daarna. In mijn omgeving hoor ik dat veel vrouwen niet voldoende steun hebben ervaren na de kraamweek. Ik pleit voor beter en vaker contact na de kraamweek ten behoeve van de borstvoeding, iedere wijkverpleegkundige zou wat mij betreft ook lactatiekundige moeten zijn.
Een borstvoedingsmaatje voor iedere vrouw zou dat ook iets zijn? Wellicht bestaan er al van dit soort initiatieven in NL?
Groeten, Aaltje, verloskundige en moeder