Beginnen met borstvoeding in Frankrijk

verhaal-32-nelleke.jpgSinds 2003 woon ik in Frankrijk en ben daar twee jaar later bevallen van ons eerste kindje. Tijdens mijn zwangerschap verdiepte ik me natuurlijk in alle baby tijdschriften en ‘“boeken en het werd me al snel duidelijk dat borstvoeding hier lang niet zo gebruikelijk is als in Nederland.
In de jaren zeventig /tachtig (mijn generatie) werden kinderen vooral met de fles grootgebracht. Kinderartsen vonden borstvoeding vaak niet zo noodzakelijk en vooral minder praktisch dan de borst. De Franse feministische beweging was ook van mening dat flesvoeding een revolutie voor de vrouw was: een moderne Française kon na de bevalling makkelijker weer fulltime gaan werken en haar man ‘s nachts de fles laten geven. De media uit die periode onderstrepen zelden het feit dat niets de samenstelling van borstvoeding kan evenaren.

In de latere decennia is dit beeld wel wat bijgesteld; de voordelen van borstvoeding worden overal duidelijk neergezet en het percentage moeders dat hiervoor kiest is flink gestegen, maar ver nog van het aantal Nederlandse voedende vrouwen.
Toch gaan de meeste artikelen over borstvoeding in Frankrijk vooral over de eventuele moeilijkheden: pijn, moeheid, angst voor te magere baby’s en onderworpen, uitgeputte moeders.
In de kraamkliniek waar ik bevallen ben van mijn dochtertje werd mijn keus om de borst te geven goed begrepen, maar de kraamverpleegkundigen vroegen meerdere keren of het ‘s nachts echt niet te vermoeiend was en of ik niet liever had dat mijn baby op de nursery zou slapen omdat hij dan eventueel bijvoeding zou kunnen krijgen!

De eerste maanden verliepen prima en Juliette ontwikkelde zich goed in alle opzichten, hetzij met heel weinig uurtjes slaap… Mensen in mijn omgeving waren elke maand weer verbaasd dat ik nog steeds, en alleen maar, borstvoeding gaf. Ik kwam blijkbaar ook niet overeen met het beeld dat sommige kennissen hadden van voedende moeders (slecht gekleed, dik, ouderwets, huismus, overbeschermend, zeker niet sexy).
Misschien dat ik via mijn dochter een aantal Fransen een modernere, positievere kijk op borstvoeding heb kunnen geven en nog steeds geef!

    \t

  • Geschreven door Nelleke