Auteur : Annet Mulder, lactatiekundige IBCLC
Publicatie : 12-2020
Als je te horen krijgt dat je zwanger bent van een tweeling kan het zijn dat je opnieuw nadenkt over je keus om borstvoeding te gaan geven. Als je zwanger was geweest van één kindje, was je zeker borstvoeding gaan geven. Het kan ook zijn, dat je al twijfelde of je borst- of kunstvoeding wilde gaan geven. En nu komen er meerdere baby’s aan. Dat maakt het toch even anders…Wat nu?
Voorlichting over borstvoeding gaat vooral in op het geven van borstvoeding aan een eenling. Er wordt vaak wel kort aandacht gegeven aan borstvoeding aan een meerling en de spreker geeft aan dat alles wat voor één geld, ook voor twee of meer telt maar toch, hoe gaat dit dan in de praktijk? Als je verder op zoek gaat naar informatie vind je meestal twee gangbare meningen.
1.“Twee kinderen aan de borst kan, je hebt tenslotte twee borsten. Het is even investeren, maar daarna bespaar je veel tijd en geld.”
OF
2. “Waar begin je aan? Dat is ontzettend veel werk. Doe toch niet moeilijk…”
In dit artikel lees je de verschillende mogelijkheden die er zijn bij het voeden van een tweeling en deels een drieling. De volgende onderwerpen komen aan bod.
- De invloed van het tijdstip van geboorte
- Volledige borstvoeding
- Om en om borst- en kunstvoeding in de fles
- Om en om borst- en moedermelk in de fles
- Afgekolfde moedermelk in de fles
- Begeleiding tijdens de zwangerschap en daarna
- Borstvoeding aan een drieling
De invloed van het tijdstip van geboorte
De weg die je gaat bewandelen rondom het geven van borstvoeding hangt mede af van het moment dat de kinderen geboren worden. Of je namelijk prematuur bevalt, van een randpremature tweeling of rondom de uitgerekende datum heeft veel invloed op de start qua voeden van je baby’s.
Prematuur geboren
Als je rond de 32 weken of zelfs eerder bevalt, dan zijn er kleine baby’tjes die moedermelk nodig hebben. Kolven is dan de keus die iedereen je zal aanraden. De eerste periode zal vooral gaan om buidelen; de hechting dus veel huid-op huidcontact en daarbij kolven. Je lijf snapt dat je prematuur bevallen bent dus je maakt speciaal voor je kleintjes aangepaste moedermelk aan. Deze moedermelk bevat meer antistoffen om infecties tegen te gaan en bijvoorbeeld meer vetzuren voor de hersenontwikkeling. Moedermelk is dan het belangrijkste wat de baby’s nodig hebben! Ik raad je aan om te starten met kolven en dan zie je wel hoe het gaat. Voor meer informatie zie dit artikel https://borstvoeding.com/problemen/prematuren/jn2/
Randprematuur en/of dysmatuur geboren
Dit zijn kinderen die rond de 35ste/36ste zwangerschapsweek geboren worden. Baby’s die soms nog ondersteuning of enkele dagen in het ziekenhuis moeten verblijven totdat ze bijvoorbeeld zelf kunnen drinken. Ook hier zal de vraag zijn of je wil starten met kolven. Alleen zijn dit kinderen die vaak al meer zuigbehoefte laten zien en meestal direct al kunnen oefenen aan de borst. Je kunt op dat moment kijken of je twee natuurtalenten van kinderen hebt, of dat er wat hindernissen zijn waardoor je voor een ander borstvoedingsplan gaat. Voor meer informatie zie https://borstvoeding.com/problemen/dysma1/
En de rest
Dit zijn de kinderen die na de 37ste zwangerschapsweek geboren worden. Soms zijn ze rond de 37ste week ook nog wat slaperig maar hier gaan we uit van de normale situatie. Aanleggen en “gewoon” borstvoeding geven!
Wat zijn de mogelijkheden?
- Volledige borstvoeding
- Om en om borstvoeding en kunstvoeding in de fles
- Om en om borstvoeding en moedermelk in de fles
- Afgekolfde moedermelk in de fles
Dit is de optie waar ik in dit artikel niet uitgebreid op in zal gaan. Je hebt de keus gemaakt om beide kinderen borstvoeding te gaan geven. Het is nuttig om je goed voor te bereiden door een voorlichting bij te wonen en om ervaringsverhalen te lezen over het voeden van een tweeling. Op deze website vind je via de zoekfunctie met het woord ‘tweeling’ meerdere ervaringsverhalen.
- Om en om borstvoeding en kunstvoeding in de fles
Een andere optie is om de ene baby de ene voeding de borst te geven en de andere de fles met kunstvoeding en dit de volgende voeding om te draaien. Een reden hiervoor kan zijn dat je het voeden wil verdelen tussen jezelf en bijvoorbeeld je partner. De meeste partners zijn er echter niet 24 uur per dag dus ook het geven van de fles zal regelmatig vooral op jezelf neerkomen. Een andere reden kan zijn dat je het niet ziet zitten om twee kinderen tegelijkertijd te voeden. Of dat je bijvoorbeeld onvoldoende moedermelk hebt voor de tweeling. Dit weet je niet van tevoren maar het kan zijn dat je daar tijdens de eerste periode achter komt. Normaal gesproken maakt een vrouw voldoende moedermelk aan voor een tweeling. Het is tenslotte een kwestie van vraag en aanbod.
Eén van de keuzes is de ene voeding beide kinderen borstvoeding te geven, de volgende voeding te kolven en beide de fles met moedermelk te geven.
Een reden hiervoor kan tijdswinst zijn. De ene voeding neem je de tijd om beide aan te leggen en de andere voeding te kolven en de fles te geven. Tijdswinst zal bij het ene gezin het geval kunnen zijn, terwijl in een andere situatie je net zo snel klaar bent met aanleggen dan met kolven/ het geven van de fles en het schoonmaken van het materiaal. Dit hangt van het gemak qua kolven af, maar ook hoe snel de baby’s klaar zijn met de borst ofwel de fles.
Fulltime kolven is hiervoor de term. Je beslist dan om alle voedingen te kolven en de moedermelk per fles aan de baby’s te geven. Het kan een optie zijn als je echt niet wil aanleggen of als de baby’s blijvend moeite hebben met het drinken aan de borst.
Redenen om direct voor te kiezen kunnen heel persoonlijk zijn. Twijfel je over het aanleggen, is het mogelijk om dit tijdens de zwangerschap bespreekbaar te maken bij je verloskundige of een lactatiekundige. Wie weet kom je met uitleg tot een andere keus. En zo niet, dan is het verstandig om een plan te maken qua kolven zodat je na de bevalling zo snel mogelijk kan starten en weet wat je moet doen.
Meestal wordt aangeraden om de eerste periode na de bevalling een kolf te huren i.v.m. de verschillende programma’s die deze kolven hebben en de kracht van de motor. Ook hierin zijn er opties en de lactatiekundige kan je daar het beste over informeren.
Begeleiding tijdens de zwangerschap en daarna
Als je zwanger bent van een meerling zul je in het ziekenhuis bevallen. Het is nuttig om een voorlichting bij te wonen maar het is ook mogelijk om je specifieke situatie met een lactatiekundige te bespreken.
Sommige ziekenhuizen bieden een lactatiekundig spreekuur tijdens de zwangerschap aan. Soms is dit ook mogelijk bij de verloskundige praktijk en een andere optie is om naar een ouder-of mamacafé te gaan bij je in regio. Hier is regelmatig een lactatiekundige aanwezig.
Check bij je zorgverzekeraar of je verzekerd bent voor lactatiekundige hulp of hulpmiddelen. Je kunt ook contact opnemen met een vrijgevestigd lactatiekundige.
Na de bevalling kun je misschien de lactatiekundige in het ziekenhuis bij de zorg betrekken als het anders loopt dat gedacht. Je kunt ervan uitgaan dat de zorgverleners ervaring hebben met borstvoeding aan een meerling maar bij specifieke problemen kan vaak een lactatiekundige meer voor je betekenen.
In de thuissituatie is het mogelijk om een vrijgevestigd lactatiekundige bij je thuis te laten komen om mee te denken met voeden of kolven.
Qua aankoop van een kolf is het nuttig om tijdens de zwangerschap al wat rond te neuzen. Sommige lactatiekundigen bieden een kolfgesprek aan waarbij je verschillende merken kunt uitproberen en gedegen advies krijgt.
Borstvoeding geven aan een drieling is weer een heel ander verhaal. Je hebt tenslotte maar twee borsten?
De drieling zal naar alle waarschijnlijkheid te vroeg geboren worden dus je kunt je al gaan verdiepen in het kolven van moedermelk. Er zijn ook hier weer keuzes. Fulltime kolven, alle drie aanleggen maar roulerend met twee kinderen aan de borst en één de fles.
Veel hangt in deze situatie van je baby’s en je melkproductie af.
Tot slot,
Zoals je hebt gelezen zijn er meerdere keuzes. Het is jouw/jullie keus en die hoef je niet te verdedigen.
Bij twijfel, denk dan vooral aan het volgende “Alles kan!”