De natuurlijke speenleeftijd of stoppen met borstvoeding

Ik zal hier geen lang uittreksel geven van het hoofdstuk uit mijn boek, dat gaat over stoppen met borstvoeding. In dat hoofdstuk staan verschillende bewijsvoeringen voor de natuurlijke speenleeftijd bij de moderne mens: mochten er geen culturele normen bestaan die aangeven wanneer wij ‘zouden moeten spenen’, dan zou de natuurlijke speenleeftijd tussen 2,5 en 7 jaar liggen.
Ik bestudeerde verschillende gegevens en de absolute minimumleeftijd was 2,5 jaar. Alle studies die werden uitgevoerd om de gezondheidsvoordelen van borstvoeding vast te leggen, tonen aan dat de voordelen voor de gezondheid en de intellectuele capaciteiten stijgen tot de leeftijd van twee jaar. En na de leeftijd van twee jaar? Daar werd nog geen onderzoek rond verricht. Maar het is moeilijk om je voor te stellen dat al die voedingswaardige voordelen, de voordelen voor het afweersysteem en de lange-keten meervouding onverzadigde vetzuren, die men verantwoordelijk stelt voor de verbeterde intellectuele capaciteiten, plotseling zouden verdwijnen als het kind twee jaar geworden is!

Wetenschappelijk onderzoek

Dus, als je op bezoek bent bij je schoonmoeder, mag je haar vertellen dat wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door een prof aan de Texas A&M, aantoont dat 2,5 tot 7 jaar de natuurlijke speenleeftijd is die kinderen van nature meekrijgen (of je nu gelooft in evolutietheorieën of in God, dat maakt niet uit). Ik merk vaak dat kritische familieleden, kennissen, buren en zelfs vreemden toch moeilijk weerwoord vinden op zo’n argument. Het is misschien niet fair dat we niet gewoon kunnen zeggen: “Ik voed mijn kinderen op op de manier die mij het beste lijkt” en dat we daarin gerespecteerd worden. Maar mensen tonen vaak toch meer respect voor artsen en ‘wetenschappelijk onderzoek’. Dan lijkt het ook niet meer zo persoonlijk, iets wat je doet om op te vallen (in hun ogen) maar wat je doet omdat het wat wetenschappelijk gezien het beste is. Ik ken mensen die tegen kritische familie en vrienden zeggen dat de kinderarts heeft gezegd dat hun kind het nodig heeft. Wederom, een kinderarts, daar discussieer je niet mee, en de meeste mensen respecteren je keuze om een doktersadvies op te volgen.

Als hij naar school gaat zal hij allicht niet meer aan de borst zijn

Een andere uitspraak die ik heb gebruikt als mensen vragen stellen – en ik voed een kind van bijna vier, maar wel met de volledige steun van familie en vrienden – is: Weet je, hij wordt maar dag voor dag een stapje ouder en als hij het gisteren nog nodig had, dan zal hij het vandaag ook nog nodig hebben, denk ik. Humor kan ook helpen, iets in de aard van: Als hij naar school gaat zal hij allicht niet meer aan de borst zijn maar mocht dit wel het geval zijn, tja dan zal ik hem in de pauze moeten bezoeken. Of je kunt het adagium gebruiken dat alle kinderen verschillend zijn en verschillende behoeften hebben en sommige kinderen hebben langer borstvoeding nodig dan andere en dat je enkel tracht tegemoet te komen aan de behoeften van je kind. Wijs hen erop dat als hij was gestopt, hij nog steeds zuigbehoefte zou hebben, die hij waarschijnlijk op zijn vingers of zijn duim was gaan uitoefenen, en dat kan leiden tot orthodontische problemen. Merk ook op dat moedermelk een volledige en uitgebalanceerde voeding is, veel beter voor kinderen dan koemelk, die allergieën kan uitlokken of tot verteringsmoeilijkheden kan leiden en zeg dat je liever hebt dat hij jouw melk drinkt dan koemelk, of appelsap of Cola of limonade. Als ik hoor dat artsen tegen moeders zeggen dat ze moeten stoppen met de borstvoeding, om hun baby meer vast voedsel te laten eten, dan vraag ik hen (die dokters) altijd welk voedsel zij in gedachten hadden dat qua voedingswaarde en immunologisch gezien beter is dan moedermelk. Ik bedoel, hebben we het hier over hot-dogs?

Geweldige schoonmoeder

Mijn familie heeft mij gelukkig altijd gesteund. En ik heb een geweldige schoonmoeder die vier kinderen borstvoeding gaf gedurende de jaren ’40 en ’50, toen dat niet in de mode was. Zij heeft onze ouderlijke beslissingen altijd gesteund en ze is gewoon een fantastisch mens. Ik voel mee met jullie, die te kampen hebben met familieleden die jullie niet steunen. Ik hoop dat jullie heel veel goede adviezen krijgen van de lijst.

Facebook

Artikelgegevens

  • Geschreven 5 augustus 1995
  • Vertaald door Ilse François, 28 februari 2001
  • Copyright op de inhoud: 1999 Sue Ann Kendall en Katherine Dettwyler
  • Copyright op de Nederlandse vertaling: 2001 Borstvoeding.com

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen