Hyperlactatie is een te overvloedige productie van moedermelk tijdens de lactatieperiode. Een lastige zaak.
Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige, beschrijft de symptomen en oorzaken en sluit af met een praktisch behandelingschema.
Definitie
- Hyperlactatie is een te overvloedige productie van moedermelk tijdens de lactatieperiode. Ook bekend onder de naam overproductie(-syndroom)
- Hyperlactatie is de productie van melk bij een man of bij een vrouw die niet een kind aan de borst heeft. Ook bekend onder de naam galactorrhea.
We besteden hier uitsluitend aandacht aan hyperlactatie tijdens de borstvoedingsperiode.
Symptomen bij de moeder
- blijvende stuwing
- na het drinken voelen de borsten nog steeds min of meer vol aan
- lekken tussen de voedingen
- (soms) neiging tot verstopte melkkanaaltjes en borstontsteking
Symptomen bij de baby
- ‘gulzig’ drinken
- melk loopt het mondje uit
- verslikken
- veel boeren
- onrust tijdens en na het drinken
- veel spugen, ‘reflux’
- darmkrampen, hoorbaar darmgerommel
- overvloedige, soms groene, schuimende, stinkende ontlasting
- zeer grote of juist kleine gewichtstoename
- niet tevreden na een voeding
Niet alle symptomen komen voor bij alle kinderen waarvan de moeder te veel melk voor hun behoefte produceert.
Oorzaken
- persoonlijke
- familiale aanleg
- borstvoeding management
Behandeling
- beide borsten zo volledig mogelijk leegkolven
- baby aanleggen aan beide ‘lege’ borsten (één borst als baby niet wil wisselen) baby zal waarschijnlijk geheel verzadigd en rustig in slaap vallen
- verdeel het etmaal in tijdblokken van drie uur en voedt de baby telkens wanneer hij aangeeft te willen drinken binnen zo’n tijdsblok aan dezelfde borst; begin na het kolven met de laatste borst
- wissel bij de eerste voeding na het wisselen van tijdsblok van borst of na een langere periode van slaap (enkele uren)
- herhaal het leegkolven indien nodig door weer oplopende symptomen, wacht zo lang mogelijk met kolven: minimaal vier uur, en maak de intervallen tussen de kolfbeurten langer (24 uur – 36 uur – 48 uur – …)
- bij ernstige vormen van hyperlactatie kan het nodig zijn tijdblokken te maken van vier, zes of zelfs twaalf uur te maken; toepassing van tijdblokken van meer dan vier uur alleen onder begeleiding van een lactatiekundige
Voorbeeld [niet bedoeld om als schema na te streven!]08.00: beide borsten leegkolven, baby drinkt 10 minuten links en 5 minuten rechts, valt in slaap |
\r
Dit is één voorbeeld van een normaal patroon voor een borstkind. Het kind is overdag bij de moeder in de draagdoek of slaapt bij haar in de buurt in een wiegje, box, kinderwagen en slaapt ‘s nachts bij haar in bed of direct naast haar bed. De duur van de voedingen is bij benadering en is meer variabel dan in dit schema aangegeven. Opvallend en typerend zijn de onrustige periode in de vooravond, de langere slaapperiode in de vroege nacht en de toenemende onrust bij het weer vollopen van de borsten.
Na verloop van tijd zal de stuwing langer wegblijven en kan het afkolven worden uitgesteld tot de namiddag en dan tot de volgende ochtend.
Het frequente drinken aan de borst kan blijven of ook overgaan naar iets langere intervallen. Dit is afhankelijk van de voorkeur van het kind en de manier van produceren van de moeder.
Drinken tegen de zwaartekracht in
Tijdelijk, of voor langere duur, drinken tegen de zwaartekacht in, is een simpele, natuurlijk manier om de productie geleidelijk iets te remmen.
Arianne: ‘Mijn dochter Madelief dronk de eerste maand aan de borst niet goed: stikte in de voeding, gaf complete voedingen terug, had groene schuimige ontlasting en veel krampen en ze huilde veel. Mijn borsten leken wel bloemkolen zo groot, dus er moet genoeg voeding inzitten. Uiteindelijk op jullie website de oplossing gevonden: te veel voeding! Daar wordt nog heel kritisch door veel consultatiebureaus tegen aan gekeken en vaak hoor je: dat bestaat niet. De oplossing die jullie gaven van voeden terwijl je op je rug ligt, heeft enorm geholpen. Ik heb daarna mijn zus en haar dochter met hetzelfde advies ook kunnen helpen. Bijgaand de foto ter illustratie. Het is namelijk best even een gepuzzel en je komt aan het begin handen te kort, maar na een paar keer krijg je er handigheid in. En met goed resultaat. Na drie dagen heeft de borst zich aangepast en kon ik weer gewoon rechtop zitten. Graag wil ik dit ter ondersteuning aan andere moeders laten zien.’ |
\r