Zoek hulp bij borstvoeding

verhaal_35_smoesjes.pngEen lactatiekundige of andere hulp bij de borstvoeding zoeken klinkt misschien als een moeilijke taak, maar het is zeker de moeite waard.
© Betje.com

Borstvoedingorganisaties

Via deze link vind je de borstvoedingorganisaties, de zorgverleners in de eerste lijn die tongriempjes knippen en de borstvoeding- en mamacafé’s in Nederland én in België.

Lactatiekundige, verloskundige, vroedvrouw, doula

verhaal-61f-hilde.jpgLactatiekundigen zijn internationaal gecertificeerd (IBCLC, RLC) en geregistreerd. Dit houdt in dat ze recente kennis van borstvoeding hebben en zich regelmatig bijscholen. Elke vijf jaar moeten ze zich opnieuw certificeren. Ze bieden kundige hulp bij borstvoeding, kunnen helpen problemen te voorkomen én ze hebben ervaring met het oplossen van allerlei borstvoedingsproblemen.
Ze moeten duizenden uur praktische ervaring hebben opgedaan en een aantal diploma’s behalen voor ze de schriftelijke internationale examen kunnen afleggen.
Om een lactatiekundige te vinden, kijk je in de rubriek Zoek lactatiekundige of bij de NVL, of wereldwijd op de website van de ILCA of IBCLE. Lactatiekundigen vind je bij kraamzorginstellingen en in ziekenhuizen. Een groot aantal is ook vrijgevestigd.

Verloskundigen en vroedvrouwen: dit zijn experts in zwangerschap en bevallen, en soms ook geschoold in het geven van goede begeleiding bij borstvoeding.

doula2.jpgEen doula is een ervaren en kundige vrouw die aanstaande ouders op niet-medische wijze ondersteunt tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Vrouwen die begeleid worden door een doula hebben meer kans op een kortere bevalling en minder kans op een medische bevalling. Meer vrouwen starten daardoor met borstvoeding en geven vaak ook langer borstvoeding. Sommige doula’s zijn specifiek geschoold in de begeleiding bij borstvoeding.
In Nederland vind je een doula via de Nederlandse Beroepsvereniging van Doula’s of via de site Doula.nl. In België vind je een doula via de Vlaamse Federatie voor Doula’s.

Door doulabegeleiding hebben vrouwen meer kans op een kortere bevalling en meer kans op een non-instrumentale vaginale bevalling. Lactogenese II begint bij deze vrouwen eerder, namelijk binnen 72 uur post partum.

Hoe kies je een goede behulpzame supportpersoon voor borstvoeding

Als je hulp zoekt van een lactatiekundige mag deze je niet het gevoel geven dat ze je in de eerste plaats iets probeert te verkopen. De lactatiekundige is er om je te helpen bij je borstvoedingsvraag, en vaak is er geen product bij nodig om je van je probleem af te helpen. Zelfs al zou je wel een kolf moeten huren bijvoorbeeld, dan nog moet je niet het gevoel krijgen dat de lactatiekundige zich vooral met de verkoop of verhuur van kolven bezighoudt. Bovendien, als ze je wel iets verkoopt, moet de tijd die aan deze verkoop besteed wordt, niet in rekening gebracht worden als deel van haar consult.

verhaal-17-ella-3.jpgWat je probleem ook is, een goede lactatiekundige hoort je nooit te vertellen dat je geen borstvoeding kunt geven. Wij hebben gehoord dat sommige lactatiekundigen en dokters moeders vertellen dat ze geen borstvoeding kunnen geven. Geloof hen niet. Als je tepels hebt, kun je borstvoeding geven. Moeders wordt vaak verteld dat ze moeten stoppen (eventueel tijdelijk) met de borstvoeding vanwege ziekte of medicijngebruik, of vanwege een medische test. Dit is alleen in zeldzame situaties het geval.

Een lactatiekundige of andere hulp bij de borstvoeding hoort geen kunstvoeding met zich mee te brengen wanneer ze je bezoekt. Lactatiekundigen mogen geen proefmonsters kunstvoeding uitdelen of een bepaald merk kunstvoeding adviseren. Vraag haar van tevoren of ze van plan is monsters mee te brengen. Dit kan een graadmeter zijn voor haar ware support voor borstvoeding.

Tepelhoedjes en flessen worden veel te vaak gebruikt als middel om problemen bij borstvoeding op te lossen, ook al kunnen ze af en toe bruikbaar zijn. Tepelhoedjes moeten nooit gebruikt worden bij baby’s die niet willen aanhappen voordat je zelf rijpe moedermelk hebt. Dat is op dag drie, vier of soms later. Zodra er rijpe melk is, happen de meeste baby’s prima aan zonder tepelhoedjes. Er zijn meestal betere manieren om een baby bij te voeden dan met flesjes. Wees sceptisch als je lactatiekundige snel naar de tepelhoedjes grijpt. Geduld, vastberadenheid en een goede techniek zijn bijna altijd alles wat je nodig hebt om een baby aan de borst te krijgen.
Denk erom dat een goede start het belangrijkst is: probeer zo natuurlijk mogelijk te bevallen. Schakel een goede vroedvrouw of doula in, dat vergroot je kansen op een goede start met de borstvoeding.

verhaal-77-2.jpg

Pas op als

  • Je wordt verteld om een bepaald aantal minuten per kant te voeden.
    Sommige baby’s krijgen genoeg binnen met korte voedingen, en baby’s kunnen ook weinig binnenkrijgen als ze uren achtereen aan de borst liggen. Tijd heeft geen betekenis en zegt helemaal niets over hoeveel een baby per voeding binnengekregen heeft. Het gaat erom of een baby drinkt aan de borst.

  • Je wordt verteld om een bepaald aantal voedingen per dag te geven.
    Een baby die zes goede voedingen per dag neemt is beter af dan een baby die twaalf slechte voedingen per dag neemt.
    Er zijn geen studies die bewijzen dat een baby acht tot twaalf keer per etmaal moet drinken. Daar is absoluut geen enkel onderzoek over.
    Er is geen maximum aantal voedingen; je kunt voeden als je kindje daarom vraagt, ook al is dat vijftien keer per dag. Hij moet wel goed drinken.

  • Je wordt verteld om de baby elke zoveel uren wakker te maken.
    Een baby die genoeg drinkt, wordt wakker wanneer het nodig is. Als een baby zo slecht drinkt dat hij niet vanzelf wakker wordt, heeft het geen zin om hem wakker te maken zodat hij nog vaker per dag slecht kan drinken. Maak hem wakker en verbeter zijn drinktechniek.

  • Je hulp je baby voor en na elke voeding weegt.
    Wat vertelt het ons als dit gebeurt? Zelfs al zou je de weegschaal altijd 100% kunnen vertrouwen, nou en? Vijftien mg toename in gewicht betekent misschien dat je baby vijftien ml moedermelk heeft gedronken. Maar wat voor moedermelk? Moedermelk van tien uur ‘s ochtends? Moedermelk van drie uur ‘s middags? Het begin van een voeding? Of het eind? Wat? Zorg ervoor dat de baby echt goed drinkt, en niet alleen maar zuigt. Volg het stappenplan Niet genoeg melk om je productie op te krikken.
    Testwegingen zijn bewezen regelmatig foutieve negatieve resultaten te geven.

  • Je wordt verteld dat zere tepels normaal is en je maar op je tanden moet bijten, of dat je tepels eraan moeten wennen, of dat je huid overgevoelig is, of, als je rood haar hebt, dat je huid per definitie overgevoelig is.
    Goed aanleggen voorkomt en geneest zere tepels.
    Pijn die weken aanhoudt is een indicatie dat er iets anders aan de hand is. Zoek een lactatiekundige om dit probleem te verhelpen
    Tepelhoedjes zijn doorgaans geen geschikt middel tegen zere tepels.
    De kleur van je huid doet er niet toe.

  • Je wordt verteld om de baby na de voeding nog via vingervoeden na te voeden
    Als een baby bijvoeding nodig heeft, dan dient dit te gebeuren terwijl de baby aan de borst is. Vingervoeden is geen goede methode om een baby bij te voeden die goed aanhapt.

Hoeveel hoort een IBCLC lactatiekundige in rekening te brengen?

Er geldt geen vast bedrag voor IBCLCs en de tarieven voor thuisconsulten variëren. Laat de hoogte van de tarieven je niet voor de gek houden; de duurste IBCLC is niet automatisch de beste. Doe je huiswerk en verdiep je erin, en vraag haar via de telefoon naar sommige van de bovengenoemde punten. De prijs voor een consult lijkt misschien hoog, maar is het niet. Onthoud dat een goede IBCLC je op de lange duur juist geld bespaart door je borstvoeding in stand te houden en je dus geen dure kunstmatige zuigelingenvoeding nodig hebt.
Kijk hier voor het vergoedingenoverzicht 2017.

Lees ook

Heb je nog vragen? Lees dan ook

Artikelgegevens

  • Hand-out #Finding a breastfeeding person © 2010. Vertaling © 2011
  • Vertaling: Danielle Mitchell, Grietje Elsien de Jong-Taekema
  • (Eind)redactie: Gonneke van Veldhuizen-Staas, Karin Dunning, Stefan Kleintjes
  • Deze hand-out mag zonder verdere toestemming gekopieerd en verspreid worden, op voorwaarde dat hij in geen geval gebruikt wordt in enige context die de WHO-code op de marketing van vervangingsmiddelen van moedermelk schendt én dat tevens wordt voldaan aan de criteria gesteld in copyright
  • Written and revised (under other names): Jack Newman, MD, FRCPC, IBCLC © 1995-2005
  • Revised: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC and Edith Kernerman, IBCLC, © 2008, 2009

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden