Ook in de moedermelk zitten deze blaasjes. Ze beïnvloeden de cellen van het maagdarmstelsel en reguleren de functie van het afweersysteem, zo stelt promovenda Marijke Zonneveld. Ons maagdarmstelsel heeft een belangrijke functie als barrière tussen de buitenwereld en de rest van ons lichaam. Moedermelk bevordert de ontwikkeling van de fysieke en immunologische barrière van het maagdarmstelsel, maar door welke componenten in de melk dat komt is nog onduidelijk.
Communiceren via blaasjes
In moedermelk zijn onlangs extracellulaire membraanblaasjes (EV) ontdekt. Deze blaasjes zijn zo’n 50 tot 500 nanometer groot en cellen scheiden ze uit om met elkaar te communiceren. EV’s bestaan uit lipiden (vetten), eiwitten en genetisch materiaal, zoals DNA en RNA. De exacte samenstelling van deze verschillende componenten varieert per celtype en is ook afhankelijk van de directe omgeving waarin een cel zich bevindt. Deze factoren beïnvloeden niet alleen de boodschap die EV’s overbrengen, maar ook naar welke cel ze die boodschap overbrengen. Zo kunnen cellen hun onderlinge communicatie dus heel nauwkeurig regelen. EV’s kunnen complexe boodschappen overbrengen tussen verschillende cellen van een individu of, in het geval van moedermelk, van moeder naar kind. En waaarschijnlijk ook andersom: van kind naar moeder.
Invloed op afweersysteem
Marijke Zonneveld stelt in haar proefschrift dat EV’s bijdragen aan de vorming van de fysieke barrière van het maagdarmstelsel. Verder laten we zien dat deze membraanblaasjes het evenwicht binnen het afweersysteem bewaken. Op deze manier zouden ze (te) sterke afweerreacties, die slecht zijn voor de ontwikkeling van het kind kunnen voorkomen. We hebben ook aanwijzingen dat de allergiestatus van moeders de samenstelling en functie van de membraanblaasjes beïnvloedt. Wat de gevolgen daarvan zijn voor het kind, moeten we nog verder onderzoeken.