WHO-curves: printen, knippen en plakken

Nadat ik bij mijn oudste, Alex, na drie maanden aanmodderen en pijn bij elke voeding gestopt ben met de borstvoeding, had ik mij voorgenomen dat drie maanden borstvoeding in ieder geval haalbaar is en dus zou ik de tweede keer minimaal voor die drie maanden borstvoeding gaan.
Toen Nicôle geboren was ging het gelijk goed met de borstvoeding en ik was helemaal verbaasd. Nicôle dronk goed en groeide ook goed en het deed niet eens pijn. Ik begon me toch af te vragen waarom het de eerste keer dan zo’n strijd was geweest en ben op zoek gegaan naar antwoorden. Achteraf gezien, weet ik dat het mislukken vooral gebrek aan kennis en begeleiding is geweest en dat zou mij dus niet weer gebeuren. Ik ben toen op het borstvoedingsforum terecht gekomen en daar kon ik mijn ei kwijt, heb er veel geleerd en na een tijdje kon ik hier en daar ook andere moeders van advies voorzien.

Nu las ik met enige regelmaat over borstgevoede kindjes die ‘opeens’ niet meer voldoende zouden groeien. Het consultatiebureau [cb] – die groeicurves hanteert die gebaseerd zijn op voornamelijk kunstgevoede kindjes – , constateert deze plotselinge afname van groei meestal na een maand of vier en zo worden vele borstvoedende moeders super onzeker gemaakt. Weinigen die dus te horen krijgen dat dit normaal is voor borstgevoede kindjes.

Mijn lieve Nicôle deed het prima, maar nu naderden we toch ook die vier maanden. Ik zag het al helemaal voor me. De lijn zou in hun curve iets afbuigen en paniek in de tent. Ze groeit niet goed, ze moet worden bijgevoed, ze moet aan de fles en allerlei andere onzinadviezen spookten door mijn hoofd. Dat zou mij niet overkomen, dus ik wilde mij goed wapenen tegen het cb.

En daar waren de standaard groeicurves van de WHO. Perfect! Helemaal gebaseerd op borstgevoede kindjes. Dat was mijn wapen. Ik heb de curves opgezocht voor meisjes en zowel voor lengte als voor gewicht. Ik heb ze uitgeprint en heb vervolgens Nicôle haar groeilijntje erop getekend. Daarna heb ik deze curves ingeplakt in het groeiboek van het cb en wel op de pagina waar alle gegevens over de groei worden opgeschreven. Zo daar konden ze niet meer omheen.

Nu ben ik vrij eigenwijs en mondig genoeg en laat me niet makkelijk sturen, maar als iemand ook maar commentaar zou hebben op Nicôle haar groei, dan zou ik ze met deze WHO-standaargroeicurves om de oren slaan.

De eerstvolgende keer op het cb viel het de dame die de kindjes daar weegt gelijk op dat dit toch echt andere curves waren en ze vroeg er ook meteen naar. Vanzelfsprekend heb ik haar uitgebreid uitgelegd van de hoed en de rand en dat was nodig ook, want ze had er nog nooit van gehoord. Nicôle bleek heel goed gegroeid en ik kreeg totaal geen commentaar, maar mijn ijverige middag knippen en plakken waren niet voor niets geweest, want ik heb toch maar mooi iemand op het consultatiebureau wijzer gemaakt.

Ik kan dus iedereen aanraden om mijn voorbeeld te volgen. Printen, knippen en plakken en niemand op het consultatiebureau die je nog iets wijs maakt over de groei van je kindje!

Wanda.