Mijn tandemlustrum…

verhaal-217-2.jpgNet als de verpleging wist ook ik niet dat tandemen bestond.
Ik vier mijn eerste tandemlustrum: 21 april 2012. Als je me ruim 5,5 jaar geleden had gevraagd wat tandemen was, dan had ik waarschijnlijk gezegd: gezellig samen op de fiets een rondje rijden. Nog nooit had ik van dat woord gehoord, net als langvoeden trouwens. Ja, borstvoeding ik wist wat dat was. Dat dat beter was voor je baby dan kunstvoeding en dat het voor jou als moeder voordeel had. Het was goedkoper en je zou na de bevalling sneller op je oude gewicht terug zijn. Proberen we toch gewoon.

verhaal-217-1.jpgZo startte ruim zeven jaar geleden mijn borstvoedingsavontuur. We zien wel waar het schip strandt. Drie maanden, nou misschien een half jaar? Maar na een paar weken hadden we de smaak te pakken. Zo erg zelfs dat toen ik zwanger raakte van Jochem, Lotte nog dronk en hoe. Gewoon meerdere keren op een dag, ‘s nachts, als ze verdrietig was, als ze moe was, tsja wanneer eigenlijk niet. Maar ‘help’ schoot er gelijk door mijn hoofd. Hoe moet dat nou over negen maanden als er weer een klein hummeltje is.

Wie in Nederland is er nou zo gek om aan twee kinderen van verschillende leeftijden borstvoeding te geven? Gelukkig was er google en al snel kwam ik er achter dat het helemaal zo gek niet was om twee kinderen aan de borst te hebben. En weet je, het heeft zelfs een naam. Je kunt tandemen. Er ging een wereld voor me open. Ik vond ervaringsverhalen op het borstvoedingsforum, las stukjes op borstvoeding.com en had het er eens over met mijn verloskundige.

verhaal-217-3.jpgVol goede moed ging ik de bevalling in want ervaren als ik was, ging ik ook onze tweede wel even borstvoeding geven. Nou, dat viel tegen. Van nature een goede gulzige drinker maar wat een techniek. Ik was wat makkelijk geworden met als gevolg flinke kloven. Dat hele romantische beeld van gezellig met twee kinderen aan de borst op bed liggen was snel verdwenen. Gelukkig kwam er iemand van het cb langs die me zei een lactatiekundige te bellen. Na wat goede tips ging de pijn weg en was ik zomaar ‘tandemmamma’.

verhaal-217-4.jpgEen stortvloed aan kritiek heb ik over me heen gehad. Wel honderd keer ongevraagd advies over hoe ik het best zo snel mogelijk kon stoppen met Lotte. Maar het toppunt wat betreft onwetendheid over tandemen was wel vlak na de bevalling van Noor. Lotte (toen net vier) en Jochem (toen net twee) dronken nog en helaas moest ik tijdens de bevalling naar het ziekenhuis en moesten we in verband met GBS verdenking een paar dagen blijven.
En daar lag ik dan. Kind in de couveuse, één verdieping hoger (maar het voelde als zéven), twee andere kinderen thuis en ik wilde per se borstvoeding geven.

Gek werden ze van me op de couveuse afdeling.

Een moeder die maar naast haar kind wilde zitten en zelfs ‘s nachts naar boven kwam om te voeden. Geheel tegen het protocol in lag Noor nog aan het eind van diezelfde nacht bij me op een kamertje. Bijvoeden gingen ze want tijdens de laatste voeding was ze 40 gram afgevallen?!?! Dat ze binnen 24 uur al boven haar geboortegewicht zat hielp niks, protocol bij antibiotica was gelijk bijvoeden. Toen ik even vroeg waarmee ze dat van plan waren werd er een heel mooi merk kunstvoeding genoemd. Wát? Wil je dat in mijn kind gaan gieten?!?!
Ik heb twee kinderen aan de borst, mega stuwing! Kom maar hier met die kolf. Ik werd aangekeken of ik spontaan gek was geworden na de bevalling maar oké, kolf kreeg ik en gelukkig genoeg melk om de hele afdeling bij te voeden.

verhaal-217-5.jpgNog steeds werd ik aangekeken alsof ik gek was maar mijn punt was duidelijk en probleem voor even opgelost. Voor even dan want de volgende ochtend stond er klokslag half negen een vriendelijke mevrouw naast mijn bed die zich voorstelde als de lactatiekundige van het ziekenhuis.
Gebeld door de verpleging dat ze gelijk moest komen want er ging iets helemaal mis met de borstvoeding van de mevrouw op deze kamer. He, ik lag alleen wat dan? De verpleging had het over allemaal melk, drie kinderen aan de borst en dat dat allemaal niet kon.

Gelukkig hebben we er samen om gelachen en heeft de lactatiekundige daarna maar eens uitgelegd op de afdeling dat dat geen enkel probleem was en een moeder prima meerdere kinderen van verschillende leeftijden kan voeden. 
Ach, ik moet het maar zo zien, 5,5 jaar geleden wist ook ik niet beter.

@zwemvogel