Smoesjes

verhaal-35a-betje.jpgInmiddels geef ik al meer dan een jaar borstvoeding. Wie had dat gedacht? Ik begon er aan, niet gehinderd door enige kennis en had vervolgens in de eerste zes weken drie keer een borstontsteking te pakken… Ik produceerde zo veel melk dat ik waarschijnlijk een vijfling had kunnen voeden. Maar mijn dochtertje Emma snapte het aanhappen nog niet zo en raakte suf doordat ze voornamelijk voormelk binnenkreeg.

Gek genoeg ontdekte ik juist toen dat ik dit toch wel heel graag wilde; borstvoeding geven. Het kwam niet eens in me op om te stoppen. Waarschijnlijk een soort misplaatste trots hoor, ik kan het gewoon niet goed hebben als iets mij niet lukt. Nu merk ik dat ik me vaak excuseer voor het feit dat ik nog steeds borstvoeding geef. Net ook weer, ‘misplaatste trots’ zeg ik dan. Of ik zeg dat ik thuis werk, dus ik heb niet hoeven kolven en zo. Sinds Emma zes maanden is, gaat ze naar het kinderdagverblijf zodat ik op die twee dagen lekker door kan werken. Daar moet ik dan dus wel voor kolven, maar ja ze is allergisch hè. Anders had ik dat vast niet gedaan. Gewone kunstvoeding mag ze niet en die peptidevoeding lust ze niet. ‘Kan ik haar ook niet kwalijk nemen’, zeg ik dan.

Feitelijk vind ik het natuurlijk gewoon fijn om mijn dochter een stukje van mezelf mee te geven als ze het een dag zonder mij moet stellen. En ben ik blij dat, hoewel je natuurlijk geen snoep en koekjes mee mag geven aan je kind, ik haar een heerlijke traktatie toe kan stoppen. Ze smult namelijk echt van de melk hoorde ik van de leidsters. Maar ik wil natuurlijk niet aangezien worden voor een borstvoedingsfanaat.

Overigens gaat het kolven mij de laatste tijd zeer makkelijk af. Terwijl ik eerder de grootste moeite had om een bekertje te vullen, houd ik nu een tweede gereed die zich in geringe tijd ook voor de helft vult. Hoe dit kan? Ik ben bezig met het tekenen van cartoons die na de zomerstop tweewekelijks op borstvoeding.com verschijnen. Doordat ik de hele dag zit te broeden op leuke grappen over borstvoeding ga ik weer meer melk produceren. Het gevolg is dat ik voor het eerst sinds tijden stuwing krijg tegen het einde van de dag. Ik kolf dus, omdat ik anders zere borsten krijg. Tsja en weggooien is natuurlijk zonde, daarom krijgt Emma nog steeds melk mee naar het kinderdagverblijf. verhaal-35b-betje.jpgHeus.